![]() |
Pa dobro, i pitanje oko "zaštite korisnika" je ono po čemu mene Microsoft mnogo nervira. Ja recimo nemam instaliran XP baš zbog gomile takvih stvari. Setite se samo outlook express i koliko puta ste morali da objašnjavate onome kome pošaljete mail da ste poslali ok, međutim njihov outlook express blokira attachemnte po defaultu.
Pravo pitanje je koliko softver treba da se "pravi pametan" oko ovih stvari. Po meni je prirodnije da prolaze svi attachmenti, ništa ne može biti executed (neki script ili bilo šta) a uz svaki potencijalno opasan attachment da ide 1, 2 ... 5 upozorenja korisniku, pre nego onemogućiti attachment u potpunosti. Nego, skrećemo sa teme (ko sada zna bez gledanja, koja je bila originalna tema, ima pivo od mene :) ). Napisao sam odgovor na ovu temu još jutros i ne znam da li da pošaljem ili ne... ipak ću napisati samo uvodni paragraf da ne bih dalje širio flame, mada ne mogu da se suzdržim da ne napišem ovo: Ilija, tvoje nepoznavanje ove materije ne začuđuje koliko začuđuje što si toliko tvrdoglav oko stvari u koje se očigledno ne razumeš dovoljno. Ili to, ili jednostavno kontriraš zbog kontre, re-kontre, sup-kontre... Ne mogu da zamislim treće objašnjenje ovoga što pišeš. |
Slažem se generalno sa bluesmanom, uz ipak jednu razliku: u Outlook Expressu svako može da podesi da li se attachment može "otvoriti", ali i poruka i attachment uvek stižu do primaoca.
Sa Gmailom to nije slučaj: poruka i attachment neće ni da stignu do primaoca, ako Gmail odluči da prikačeni fajl nije siguran. A ako uporedimo Gmail sa Yahoo i Hotmailom, mislim da ova dva druga servisa rade tačno kako treba - attachment se uklanja samo ako pronađu virus, ali čini mi se da i tada dobiješ poruku. Ono što je meni neverovatno jeste da ovi što toliko hvale Gmail vide samo jednu stvar: Ajax. A ove druge stvari, nikom ništa. Gmail do ovog meseca nije dakle imao ni antivirus, ali očigledno sve to nije bitno nego samo Ajax pa Ajax. Kako već rekoh, ljudima koji su na brzoj internet konekciji, taj Ajax i nije baš toliko velika stvar. |
Citat:
|
Citat:
----- Istina je da sam tvrdoglav, samo ne toliko da ne popuštam pred dobrim argumentima. To što ne popuštam znači samo jedno: argumenti koje koristiš nisu dovoljno jaki da promene moje mišljenje. Svi mi imamo pametnija posla od prepiranja na forumima tako da neću zalaziti u to da li imaš (imate) vremena, volje i želje da svoje stavove braniš i objašnjavaš u dovoljnoj meri, posebno kad druga strana jednostavno "neće da sluša". Najverovatnije nemaš... Samo jedna molba: nemoj reći za nešto da je besmislica ako nisi spreman da ARGUMENTOVANO to dokažeš. Najjednostavnije je reći: "to što pričaš je besmisleno, ali ja nemam vremena, živaca i volje da ti objašnjavam zašto", ali je to daleko od kvalitetne diskusije. Toliko :cool: |
9 stranica! ne znam ko je blesaviji, ja koji sam ovo iscitao ili vi koji se pobiste medjusobno zadnjih par dana... oko cega?
|
Pa lepo rece bluesman, ko se seti originalnog naslova teme, ima pivo od njega :)
Nego, cisto me interesuje, zasto je Ilijin member title "I know it all"? :D |
Citat:
|
Evo i mojih prvih utisaka sa novim Yahoo Mailom: ima tabove - fina stvar, može i da se klikne desnim dugmetom na mail pa odabere neka opcija kao u desktop klijentima, mailovi mogu da se prevlače i slično. Sve opcije nisu još tu.. Inače sad sam primetio da je moj prostor povećan na 2 GB. Nije da bi mi smetalo da je ostao na 1 GB ili 100MB.
Opet, ne vidim čemu *toliko* uzbuđenja.. Možda sam ja staromodan. Doh, što bi rekao Homer Simpson. Kad smo već tu evo i malo statistika: A Jupiter Research survey of 4,000 U.S. consumers this summer found: - 25 percent used Yahoo! Mail as their primary personal e-mail account - AOL with 23 percent - Hotmail with 14 percent - Gmail with 2 percent. US: ![]() Wikipedia: Hotmail has a 33% market share and Yahoo Mail has a 30% share. Gmail, despite causing quite a stir of publicity, only has 4%. Pa sad, prilično mi je jasno zašto je Gmail ponudio što je ponudio, kako bi inače privukli i tih nekoliko % korisnika da nisu? Opet, sad kad i Yahoo i Hotmail nude više prostora, a i Ajax samo što nisu.. ne znam kako to Google misli da privuče više korisnika. Videćemo. |
Aj samo neka mi neko objasni sta ce dobiti ako ubijedi onog drugog da je "bolji" Google || Yahoo || Microsoft? Koliko sam ja uspio skontati, uglavnom se tema svodi na to, pored par drugih izleta (Ilija vs bluesman npr :D)
:) |
Off-topic:
Citat:
Tehničko objašnjenje sa možda malo koda, nikad nismo videli.. Hehehe. |
Citat:
|
Ah, da, i nixa ima isti title.. Svejedno, u ovom kontekstu izgleda da odgovara situaciji :)
Pored toliko kontrastnih stavova, bilo bi JAKO interesantno videti vas nekoliko na zajednickom projektu :D |
Citat:
|
Ma, ovakve debate su super! Znaju da budu kvalitetne, i dosta se nauči iz njih.
Onaj ko nije gubio vreme na advocacy forumu na ES-u, ne zna o čemu pričam. Jeste da treba da se navikne na način izražavanja, lično prozivanje, ali to ne znači da se smanjuje kredibilitet učesnika. Naprotiv. |
yeah, ja sam za varijantu da se uvede u profil neka oznaka ko kojem timu pripada, da ne bude zabune kad se sretnemo u mraku :)
izgleda da je ovdje generalna tuča (btw. koji je fazon da se piše туча? jesmo mi za kavgu uvijek oran narod, ali baš toliko da se karikira...) na relaciji stara škola (šef degojs) vs nova škola (šef Ilija)... Citat:
"Ko sa decom spava, upišan se budi..." |
Pa sam si rekao kakav smo narod, pa sam reč ТУЧА napisao na jeziku tog naroda :)
Debate kao ova imaju za cilj da malo progledaš i tuđim očima i moćda ti se otvori "vidik" za koji nisi ni znao da postoji. A to što ja nekome kažem da mu je post "besmislen" ne znači da ja mislim da je taj gloop ili da ne poštujem čoveka. Pa ja i svom detetu kažem kada napravi sranje "To je jako glupo što si uradio", ali ne volim ga ništa manje zbog toga. Problem je što se većina neslaganja karakteriše kao konflikt (čitaj "tuča"), da mislim svi isto ovaj svet bi bio vrlo dosadno mesto. |
pa jeste, balkan boysima kakvi smo mi, život bez tuče bi bio vrlo dosadan, a i mene matori zove konjino čitav život, što mu opet dođa kao normalno ophođenje ;)
|
Citat:
|
Citat:
Slažem se da ovakve diskusije umeju da bace kompletno novo svetlo na neke teme, ali je nivo napetosti prevelik za moj ukus. Konkretno ova diskusija je potegla par jako zanimljivih pitanja i moram priznati da sam o njima baš zahvaljujući ovoj temi temeljnije razmislio. Iza svojih stavova i dalje stojim, ali kao što rekoh na temi o blokiranju reklama - sada su znatno potpuniji. |
Svi smo navikli da niko ne popusta, ali ne znam sta bi se dogodilo kada bi neko *ipak* makar malo popustio :)
p.s. evo ga i jubilarni post #100 na ovoj temi :P next milestone - post #1000 - samo napred! :D |
Samo da ne budemo rubish forum u kome se mlati prazna slama :) mada je ok tu i tamo da se napravi neki ovakav post :) u gomili diskusije naidje poneka pametna misao :)
|
Ma, gdje sam to ja rekao da je ovo tuca? Htio sam reci da nisam vidio neku generalnu poentu diskusije osim sto su se svi drzali svojih stavova kao pijan plota, tu i tamo uz koju prozivku :D
Da li je "bolji" Google, MS ili Y! - meni obicnom smrtniku nista ne znaci, koliko god oni milijardi bili vrijedni i koliko god servisa imali, a ni ovih 11 stranica nije me odvuklo ni na jednu od te 3 strane. Lici na prepirku "ko ima jaceg tatu", pa je svakome njegov tata najjaci i najveci %) - Pretrazivac: Google. "Najlaksi", brz, najbolje se snadje sa onim sto ga pitam :) - Webmail: Gmail. Odlican spam filter, 100+ poruka dnevno fino odstrani. Interfejs mi savrseno odgovara. Funkcionalan je onoliko koliko mi treba, dovoljno bolji od Hotmail-a i dovoljno osakacen u odnosu na Yahoo Mail koji ima 4857203 gluposti koje ne koristim. Za svaki slucaj, T-bird prevlaci sve na HDD. Dovoljno pratim sve njih, i biram one koji najbolje odgovaraju mojim potrebama, ali nisam advokat nikome osim samome sebi :) Da je Yahoo ili MS napravio pretrazivac kakav je Google, koristio bih njihov. Da je neko od njih napravio webmail kakav je Gmail, koristio bih njihov. Tacka. eto, moja 3 konvertibilna pfeniga :D |
E tako treba... Mene iritiraju kratkovidi i zatupeli GNU droidi, nesto sam pretrazivao za gbrowser, navodni novi Google Browser i naisao na ovo:
Citat:
Dakle iluzija da je neko 'proyiv' nekog drugog iz nekih razloga koji nemaju veze sa trzisnom utakmicom, i iluzija da je jedna megakorporacija 'bolja', 'manje zla' i sl. od neke druge. Ja bih zeleo jos konkurencije! Tako cemo svi profitirati :) |
Naravno, svako koristi ono sto mu najvise odgovara. Meni smeta kad otvorim sajt i moram vise od par sekundi pogledom da trazim link koji mi treba (posebno ako je u pitanju webmail), u slucaju sajta koji redovno posecujem. Ista prica vazi i za software - overbloated software mi nikada nije bio zanimljiv - pre sam za varijantu da koristim 5 malih programa, jer mi najcesce nisu sve te funkcije potrebne u isto vreme, ili mi mozda vise odgovara nacin na koji mali programi rade neku stvar koju, izmedju ostalog, radi i veliki program :D
|
Citat:
Ta iluzija je deo ljudske prirode.. pogledaj samo politiku i cuvenu podelu na "prijateljske" i "neprijateljske" zemlje i sl... a naravno da svaka od tih zemalja i naroda samo gleda sebe na prvom mestu, ali ljudi vole da razmisljaju na taj nacin, makar to bilo skroz iracionalno...to je naprosto potreba ljudske dushe da sebe definise kao deo necega (i samim tim naravno protiv necega drugog.. :) ) A Google je taj trip sjajno iskoristio da uzleti i da izgradi brand "friendly" korporacije.. mozda je MS Search cak i bolji (ili bar postane bolji uskoro), kao sto mozda i zaista Pepsi ima bolji ukus od Coca-Cole (kako sto neka istrazivanja dokazuju), ali snaga branda je jako mocna stvar, i masa ljudi ce da tvrdi i dokazuje i kune se kako to nije tako... i koristice google i dalje... |
Mozete da svoje misljenje na ovu temu da ostavite i na upravo postavljeni intervju sa celnim ljudima Microsoft Srbija, Dejanom Cvetkovicem i Bodinom Dresevicem.
Pretpostavljam da ce biti zanimljivih komentara. http://www.b92.net/tehnopolis/interv...?nav_id=222294 |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 18:13. |