![]() |
ako dovoljno razvijes posao, neces imati problem da platis coveka koji ce biti shef :)
otisli smo predaleko... hteo sam samo da kazem da je neopredivo bolje raditi za sebe, jer u tom poslu nemas limit, mozes da napravis korporaciju ako si dovoljno sposoban, dok ces kao programer uvek da radis za odredjenu sumu novca, koja ne moze beskonacno da raste. na kraju, gde vam je preduzetnicki duh ;) vracam se sada namerno na poentu mojih postova - raditi za sebe i raditi za druge su dve neuporedive stvari. sve radis jednostavno sa zadovoljstvom, sa vise elana, i energije, a glavno 'oruzje' ti je mashta - ideje pokrecu svet. |
jeste, sve tako jednostavno .... kad si sam svoj gazda onda nema subota i nedelja, praznika, radnog vremena i slicnih "ogranicavajucih" faktora i kad se boris za svoju korist daleko je vishe nerviranja i sijede brze dolaze.
Ali mozda ja zivim u nekoj pogresnoj dimenziji. |
Citat:
Sta je *bolje*, to je subjektivan dozivljaj. Nekome je najbolje na svetu da se vrati posle 8h laganica programiranja za sigurnu platu i igra se sa detetom i ne postoje te pare za koje ti mozes da mu "uletis" u zivotni tajming (iz iskustva) |
Citat:
Programiranje je tezak posao i kad radis za druge. Nemas tu nadu da ces moci steci uocljivo vecu finasijsku nezavisnost, cesto gubis volju jel radis tudjim ritmom i pod tudjom dirigentskom palicom, nemas to zadovoljstvo da mozes da odbijes posao ako ti se ne svidja. Tvoje ideje ce teze pronalaziti put ... Da bi dosao do vecih satnica (50>) takodje ces morati da se potrudis ... A ako zamenis posao, postoji opasnost da opet krenes od manje satnice ... Mislim da je rad za sebe svakako bolje resenje na duze staze ... nesto cemu svako treba da tezi ... a da li si trenutno spreman za taj korak to moras sam da odlucis ... |
Citat:
ih sede... pa to odavno doslo iako ne radim za sebe... heh... |
Citat:
Nije svako stvoren da prodaje (proizvod ili pricu) za to u IT sektoru sva sreca (ili nesreca) postoji gomila ljudi. Veoma retko se u jednoj osobi sretnu prodavac i "tehnicar", imamo par takvih primera ovde na dpt ali veoma malo. (prica slicna Ducicevoj o tipovima zene u "Blago Cara Radovana":)). Potpuno se slazem sa konstatacijom o hronicnom manjku radnika (kvalitetnih) u IT sektoru. Upravo iz te tvrdnje dolazimo na pitanje: Kako neko moze da ocekuje IT ideje iz jedne od najvecih IT zabiti u Evropi. Kako ocekivati da imamo povoljne uslove za mala IT preduzeca kada Aleksandra Smiljanic misli da Srbija ima dovoljno ako ne i previse IT strucnjaka. Realnost vecine "tehnicara" u Srbiji je veoma slicna realnosti Indijaca... Doduse prednost Indijaca je ta sto su oni svoje pozicije na globalnoj IT mapi svesni. |
Citat:
Najvažnije je to što jednostavno nisu svi ljudi za svoj business. Neko to ne ume, neko neće, a neko bi dao sve na svetu da to izbegne i ja tu ne vidim ništa problematično. Samo naivan čovek može da gleda "gazdu" i da razmišlja "ma boli ga uvo, ima svoju firmu i para kaplje ... uživa". "Gazda" obično radi duplo više od najboljeg radnika i samim tim nema privatan život, pitanje je da li je neko spreman za toliku žrtvu? Neko uživa da odradi svojih 8h dnevno, ima taman onoliko para koliko mu treba i izgrađen socijalni život. Opet nekome nikada nije dovoljno para i žrtvovaće sve za to. Nekome nisu čak ni pare to što ga vuče da radi još više. Opet neki žive kao bednici, ali ne žele da rade pa makar pocrkali od gladi. To je sve individualno i tu ne treba praviti razliku "jednu su pametni a drugi su glupi" (osim ove zadnje grupe koji su po meni neshvatljivi). Mnogo puta sam rekao, i privatno i javno, ako bi mi bila frka za preživljavanje ili mi treba dodatna zarada, ne bi me bio blam ni da kopam kanale na ulici - (skoro) svaki posao je za ljude. EDIT: tek sada videh srđanov post koji je u jednoj rečenici rekao sve ono što sam ja hteo da kažem u ovom postu ali nisam umeo tako efikasno. :) |
ok, ali ja sam misljenja da i preduzetnik moze bez problema da ima slobodno vreme, vikend, veče... bar je tako kod mene.
samo je stvar u tome kakav posao radi, i eventualno da li je uspeo da se organizuje, i da li ume da ceni svoj 'vikend'. sve je individualno, ako sam negde zvucao kao da generalizujem - onda sam se definitivno pogresno izrazio. |
Bolje je biti uspesan gazda nego uspesan radnik kod drugog gazde.
Bolje je biti neuspesan (zaposlen) radnik kod drugog gazde nego biti svoj a neuspesan gazda. Kad CIO Magazine, Business Week i slicni casopisi budu pravili liste tipa "50 najuspesnijih radnika" a ne "50 najuspesnijih menadzera", ovo gore vise nece vaziti. |
Bolje je biti ceo zivot bogatun nego jedan dan siromah. :1023:
Citat:
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 08:39. |