![]() |
@Dragan Varagić
Osnovni servis sajta je pretraživač uz koji je vezan SMS servis za rezervaciju lekova kod apoteka koje imaju ponudu na sajtu. A na našem sajtu nećete pročitati nešto ovako: Citat:
Sadržaj po svaku cenu? |
Citat:
|
Koliko znam, http://www.herbateka.eu/ lepo zaradjuje vec godinama ...
|
Citat:
da li moze da se zaradi jedna bolja prosecna plate? A ja bih da pitam, a koliko ljudi treba da se plati od tih para? Jedna osoba ne moze da pravi sadrzaj, uredjuje i odrzava sajt, kontaktira oglasivace, gradi odnos sa citaocima, i usput jos pravi planove kako da razvija dalje posao. Cak i da jedna osoba ima sva ova znanja i talente, dan ipak ima samo 24 casa. Ako govorimo o niche web sadrzaju, koji je profitabilan, i govorimo o stvaranju originalnog sadrzaja, a ne o preuzimanju, za kvalitetan sadrzaj je potrebno ili da jedna osoba manijakalno radi na njemu, pa ce joj se sve vrlo brzo smuciti, ili da podeli posao sa jos nekim, sto je bolja opcija. Za kreiranje kvalitetnog sadrzaja, i to originalnog pod uslovom da on ne podleze vremenskoj kvarljivosti, potrebno je da pratite kvalitetne izvore informacija i desavanja o temi kojom se bavite, dosta sami ucite, da pisete sadrzaj (a to bas ne ide tako sto neko sedne pa sipa iz rukava). Zatim tu sledi proveravanje informacija, spelinga nekih reci, zatim redaktura, ispravljanje slovnih gresaka, najcesca je permutacija slova, prebacivanje iz Worda u neki CMS, zatim vizuelno uoblicavanje, boldovanje, izdvajanje podnaslova, podela teksta u pasuse, dodavanje slika ili nekog drugog netekstualnog sadrzaja. Naravno i te slike treba prethodno pronaci i prilagoditi. Koliko je znaci za jedan unos teksta od 500 reci potrebno. Minimum 1 h vremena, i to pod idealnim uslovima. Da ne ulazim u pricu da postaje monotono za citaoce kada jedna osoba pise stalno, jer se jedan ton komunikacije ponavlja. Zaboravih da kazem, osoba naravno ima dara za pisanje :) Ovde bi idealno bilo kada bi postojao i profesionalni lektor, jer ma koliko svi mi smatrali da smo pismeni, greske se podkradu, a to lose utice na kredibilitet sajta kao ozbiljnog i verodostojnog izvora informacija. Bilo bi lepo da postoji i neki art director, barem part time, koji ce se pozabaviti slicicama i ostalim vizuelnim elemntima, jer nemamo svi dara za to. A zatim, gde je tu pracenje sta ti konkurencija radi, ko ti neprijavljeno “pozajmljuje” sadrzaj, sta citaoci misle, analiza statistike poseta, itd. Cekajte, jos nisam dosla ni do razvijanja marketinske strategije, kako citaoci da znaju za tebe i tvoj sajt. A od cega ces da se izdrzavas, kada ces naci vremena da prodajes oglasni prostor na njemu? Ono kako ja vidim situaciju jeste ili da nekoliko partnera zajedno pocnu i podele posao, uz mala ulaganja, dosta strpljenja i manja ocekivanja, neke stvari mogu i da se autsorsuju, ili da neki veliki zaljubljenik u neku temu otpocne svoj sajt uz minimalna ulaganja, pa ako je dobar polako ce se procuti za njega. E kada bude imao neku vecu posetu moze da pronadje nacin da uzme nekog komercijalistu da obigrava oglasivace i radi na procenat. Do tada novac, a pre svega vreme, zivci i entuzijazam koji ulazes su tvoji :) |
a i ako ima osoba sa tim znanjima zasluzuje vise od jedne prosecne plate :)
|
Citat:
Inace, da ne bude da komentarisem samo offtopicom — zaista odlicna tema. Ja sam recimo licno, usao u Web pricu iz jednog razloga, a to je self-publishing. To je jedini razlog zasto sam naucio HTML, poceo sa dizajnom i upleo se u celo ovo sranje koje mi je napravilo cetrnaesto-casovne radne dane. ;) Na zalost, nikada nisam istrajao u publishing ideji, a cela prica oko monetizacije toga je ucinila da se ne prenemazem mnogo oko odluke. Zao mi je do duse sto je situacija takva jos uvek kod nas, ali vidi se da ide na bolje. Pocinju ljudi da kapiraju taj internet. |
Citat:
|
@Jelena
teoretski da, ali to o cemu ti pricas je klasican web 1.0, filozofija web 2.0 uglavnom ne insistira na knjiskom jeziku, na zarezima, lekturi, i lepim slikama nego na sustini pre forme i mogucnosti da pravim ljudima das mogucnost da na lak nacin plasiraju svoje znanje. Mozda nece svi imati dar za pisanje, ali vremenom i citanjem drugih blogova i korekcijom od strane citalaca se to stekne. Da li su svi editori na Wikipediji ponosni vlasnici diplome iz lepog pisanja, vitezovi domaceg pravopisa i slicno. Verovatno ne, ali se sve to da ispraviti. Sustina je valjda da se treba posvetiti svemu tome, kao sto npr Goran Anicic radi, less talk more do, gomila sadrzaja svakodnevno ubacenog, nekad originalan nekad copy paste radi posao, ulaze se vreme ali i dobije se neki novac na kraju. |
Eniac
Hvala na pojasnjenju, ali odlicno razumem razliku izmedju Weba 1.0 i 2.0. Moja prica se nije odnosila na blogove i UGC, jer postoje i drugi web sadrzaji sem bloga, a i kad smo kod blogova i tu postoji vise podzanrova. Uostalom imacemo priliku da popricamo u Niskoj Banji :) |
^
nisam ni mislio da ne znas, vise sam skretao paznju na tu izmenu u svesti, i akcentu na masovnosti. Izvini ako sam zvucao nipodostavajuce :/ Niska Banja, of skroz :) |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 15:34. |