DevProTalk

DevProTalk (http://www.devprotalk.com/index.php)
-   e-Business (http://www.devprotalk.com/forumdisplay.php?f=24)
-   -   Uhapšeni zbog internet kladionice (http://www.devprotalk.com/showthread.php?t=8476)

3banchi 02. 03. 2010. 01:10

Na kraju sestog pasusa ispod naslova terminoloska ispravka:
Citat:

Postoje odluke sudova u Srbiji koje potvrđuju drugaciji pristup ali i pored toga sto u Srbiji ne važi pravo presedana (anglosaksonski sistem), postoji bogata sudska praksa kao jedan od izvora tumacenja pravnih normi

ivanhoe 02. 03. 2010. 01:37

par primedbi:

IMHO tacka 3. treba da bude tacka 1. , treba prvo napomenuti sta jeste, pa tek onda polemisati sta nije.

Po meni ne treba na ovaj nacin ulaziti u teoretisanje sta bi bilo kad bi bilo, konfuzno je. Prepustimo sudu da utvrdi cinjenice, i za sta je nadlezan, nase je da obavestimo javnost o grubim propustima i netacnostima iznesenim od strane policije i medija prilikom izvestavanja o ovom slucaju. Evo par crtica na tu temu:

- affiliate marketing je vid oglasavanja, i kao takav, generalno gledano, u potpunosti legalan i izuzetno popularan na internetu. Affiliate marketing podrazumeva placanje za usluge oglasavanja u funkciji od ostvarenih efekata oglasavanja, ali je nejasno tumacenje zvanicnih organa po kome se pruzalac usluge oglasavanja izjednacava sa samim oglasavacem.

- nije svaka offshore firma vezana za pranje novca, to je sasvim legalan nacin poslovanja koji koriste mnoge od najpoznatijh internet firmi, ukljucujuci i sve poznatije kladionice

- moneybookers je ugledna i jedna od najvecih evopskih firmi koja pruza usluge online placanja, ekvavalent americom PayPal-u, i steta ugledu ove firme ucinjena usled neobavestenosti i neznanja srpskih novinara moze se vrlo neprijato odraziti po Srbiju. U pitanju je jedna od retkih firmi koja omogucava online placanje za drzavljanje Srbije, sto je od izuzetnog strateskog znacaja za IT sektor u Srbiji koji ogromnim svojim delom zavisi od poslova sa inostranstvom.

- nije svako ko ume da koristi kompjuter haker, niti je svaki posao cija je legalnost dovedena u pitanje odmah i prevara. Olako i senzacionalisticko izvestavanje samo doprinosi povecvanju konfuzije ionako zbunjenog prosecnog korisnika Interneta, i skrece paznju sa pravih opasnosti i prevara poput spama, phishinga, lanaca srece, testova i igara koje se naplacuju bez znanja korisnika i sl.

Goran Cirkovic 02. 03. 2010. 10:35

Fora je u tome sto je gospoda iz KG-a otvarala lazne sajtove (farmu sajtova) i kroz te sajtove preko aff programa imali neki procenat pri svakom kladjenju.

To su koristili da "pokriju" rezultate. Npr. ako se kladite na X1, pokrijete "2" preko tih aff sajtova i matematickim proracunom niste na gubitku ako slucajno dodje "2" vec izvlacite ulog.

To znaci, da "jurite" favorite u svakoj utakmici, a ako ne-daj-boze dodje rezultat koji ne zelite, uplata preko laznih naloga sa aff sajtova vam vraca investiciju jer vi pri svakoj uplati, kao partner, zaradjujete.

Pomnozite sve to sa velikom uplatom i bice vam sve jasno.

ivanhoe 02. 03. 2010. 11:46

^ daj objasni ti to malo molim te, da se i ja obogatim, kad je to tako prosto izvesti.. :)

3banchi 02. 03. 2010. 11:53

^ Pa kako ti nije jasno?
Pomnozis sve to sa velikom uplatom...i eto ti!

mileusna 02. 03. 2010. 12:11

Citat:

Originalno napisao Goran Cirkovic (Napišite 80778)
Fora je u tome sto je gospoda iz KG-a otvarala lazne sajtove (farmu sajtova) i kroz te sajtove preko aff programa imali neki procenat pri svakom kladjenju.

Hoćeš da kažeš da naše tužilaštvo sada štiti interese nelegalnih kladionica koje nisu registrovane u RS već na Devičanskim ostrvima i drugim off shore destinacijama? :)

acca 02. 03. 2010. 12:17

Ni meni nije uopšte jasno šta @Goran hoće da kaže.
Ako misliš na onu varijantu sa sigurnim kvotama u više kladionica, za to nisu potrebni nikakvi affiliate linkovi. To ljudi rade i offline.

bluesman 02. 03. 2010. 12:21

Gorane, molim te objasni mi kako si to mislio. Može i u nekoj drugoj temi, da ne pretvorimo ovo u kladioničarsku, ali ja se intenzivno kladim već preko 10 godina (u našim, domaćim, offline kladionicama) i to što ti pričaš je prosto nemoguće. Odnosno to je više priča "kako će mali Perica da zezne bookmaker-e i da se obogati od klađenja". To jednostavno ne funkcioniše tako jer su i kvote tako nameštene da taj sistem ne radi.

DejanVesic 02. 03. 2010. 12:23

Ovaj, preko 10 godina sam debelo u pravljenju / održavanju jednog od najvećih sistema za klađenje (30-ak svetskih klijenata).

Ono gore opisano, to upravo radi kladioničar - book balancing - odnosno, obezbeđuje sebi marginu ma kakav rezultat meča da bude.

Teško da to može klijent od kladionice da uradi :)

mileusna 02. 03. 2010. 12:28

Valjda hoće da kaže da ako ideš preko svog aff linka, i ako izgubiš novac, izgubio si 20% manje jer ćeš deo dobiti nazad kroz affiliate servis.

Da li je to održivo u praksi, ne znam, ali znam da nema veze sa činjenicama koje znamo u vezi sa ovim hapšenjem.

Ono što znamo to je da su privedeni jer su "nelegalno priređivali igre na sreću bez licence", da su ih u štampi predstavili kao organizatore "Internet prevare", da su im slike u štampi veće nego braći Šarić i da su trenutno u pritvoru do daljnjeg a da još uvek nije podignuta nikakava optužnica.

ivanhoe 02. 03. 2010. 12:39

^ i da za razliku od anarho-sindikalista NIN nece objaviti intervju sa njima (a za to nije kriv ni NIN ni oni, nego nedostatak bilo kakve organizacije koja bi se zainteresovala, bilo po strukovnom ili nekom drugom osnovu, za "monitoring" procesa, i dizanje galame oko propusta u istom)

DusanTC 02. 03. 2010. 16:50

LINK zar ovi ne krse zakon? :)

Markok 02. 03. 2010. 17:55

Novi predlog za saopštenje, ima li predloga i sugestija na tekst?

Saopštenje grupe članova Stručnog foruma developera
Proglašeni za najbolji sajt o sportskom klađenju u svetu, u Srbiji u zatvoru

Povodom hapšenja naših kolega web developera Đorđa Đokića, vlasnika firme Limessoft iz Kragujevca i Dušana Jagličića želimo ovim saopštenjem obavestiti javnost o grubim propustima i netačnostima iznesenim od strane policije i medija prilikom izveštavanja o ovom slučaju.

Đorđe Đokić i Dušan Jagličić terete se da su na svojim stranicama www.freebetting.net i www.kladionicar.com izvršili krivično delo neovalšćenog organizovanja igre na sreću i pranja novca (proizašlog iz tog krivičnog dela), tako što su na svojim stranicama omogućili zainteresovanim licima da izvrše on line klađenje a pribavljeni novac uložili u više banaka iako su znali da potiče iz krivičnog dela.

1. Pomenuti sajtovi zarađuju od reklama u formi affiliate marketinga
2. Netačan je navod da se sajtovi www.kladionicar.com i www.freebetting.net bave organizovanjem igre na sreću. Organizovanjem igara na sreću bave se kladionice koje primaju uplate i vrše isplate, poput bet-at-home, bwin i drugih
3. Netačan je navod da se na pomenutim sajtovima moglo vršiti klađenje u šta se svaki laik može uveriti posetom pomenutim sajtovima

Affiliate marketing je vid oglašavanja, i kao takav, generalno gledano, u potpunosti legalan i izuzetno popularan na internetu. Affiliate marketing podrazumeva plaćanje za usluge oglašavanja u funkciji od ostvarenih efekata oglašavanja, stoga je nejasno tumačenje zvaničnih organa po kome se pružalac usluge oglašavanja izjednačava sa samim oglašivačem.

Moneybookers, naveden kao kladionica, je ugledna i jedna od najvećih evopskih firmi koja pruža usluge online plaćanja, ekvivalent američkom PayPal-u, i šteta ugledu ove firme učinjena usled neobaveštenosti i neznanja srpskih novinara može se vrlo neprijato odraziti po Srbiju. U pitanju je jedna od retkih firmi koja omogućava online plaćanje za državljanje Srbije, što je od izuzetnog strateškog znacaja za IT sektor u Srbiji koji ogromnim svojim delom zavisi od poslova sa inostranstvom.

Iz bombastičnih i grubih medijskih članaka jasno se upućuje na to da su pomenute kolege izvršile nekakvu prevaru, (koga?), da su deo organizovanog kriminala koji pere pare i sl. Šta je cilj ovih grubih naslova? Ovakav senzacionalizam ostavljamo na čast i savest novinara, urednika i istražnih organa.

Smatramo očiglednim da se Đorđe i Dušan nisu bavili organizovanjem klađenja nego oglašavanjem. Da li je za ovakvo oglašavanje, (koje se fizički odigrava u inostranstu gde je ta aktivnost legalna) nadležan sud u Srbiji - odlučiće sud. U pitanju je prekšaj sa zaprećenom novčanom kaznom i ovo delo im se ni ne stavlja na teret.

U Srbiji je malo poznato da je sajt www.freebetting.net izabran za najbolji sajt na svetu o sportskom klađenju u 2009. godini. Ono što čini ovaj slučaj posebno interesantnim je činjenica da glavna imovina Đorđa Đokića i Dušana Jagličića nisu računari i monitori nego bitovi i bajtovi od kojih je sačinjen sajt www.freebetting.net i www.kladionicar.com Pravi je paradoks da zahvaljujući velikom prisustvu u medijima, ovi sajtovi sada svojim vlasnicima verovatno donose više prihoda nego dok su bili na slobodi.

Naravno, jos jednom želimo da se ogradimo u odbrani kolega samo na ovaj deo koji se tiče web marketinga i affilate zarade. Ne stajemo u odbranu nikakvih poreskih prekršaja i prestupa, ukoliko ih je bilo, a za šta do sad i nisu optuženi.

Povezani linkovi:
http://www.probjave.com/objava/20100...jt-2009-godine
http://soccerlens.com/awards/2009-soccerlens-awards/

bluesman 02. 03. 2010. 18:02

Ko će da bude potpisnik tog saopštenja? Trebala bi da bude neka organizacija ili nešto, da ne bude kao "mi iz kraja".

Markok 02. 03. 2010. 20:24

Pošto nemamo registrovano udruženje, dve su mogućnosti

1) imenom prezimenom i značajem, na primer
Goran Pilipović, dobitnik nagrade za doprinos razvoju elektronske trgovine u Srbiji.
Miloš Mileusnić vlasnik sajta www.naslovi.net
Dragan Varagić, koordinator poslediplomskih studija iz E-poslovanja, FTN, Novi Sad.
Slobodan Marković, direktor centra za razvoj interneta, http://www.netcentar.org/
itd...

Ovo bi svakako imalo najveću težinu i izazvalo najveći efekat.
Naravno, samo ljudi koji se slažu i podržavaju, spisak je samo primer

2) Da napišemo samo članovi Stručnog foruma developera - devprotalk ili bez spominjanja naziva sajta, kako bluesman odluči

Trebalo bi da se objavi sutra, ko hoće i gde može i da smo učinili nešto

Mislim da poznatiji članovi treba da se odluče -
da li žele da se potpišu imenom i prezimenom, to bi sledili i drugi ljudi

Pa, odlučite se. :)

Markok 02. 03. 2010. 20:44

It is I, Leclerq

http://www.flickr.com/photos/djoca/372404010/

bluesman 02. 03. 2010. 20:57

Iskreno, ipak želim da znam šta se tačno desilo, za šta su tačno optuženi, da li su uopšte i optuženi, i još mnogo detalja pre nego što potpišem bilo šta. Ja i dalje ne znam da li su oni uhapšeni samo zbog affiliate linkova (kako neki tvrde) ili zbog drugih stvari, odnosno organizovanja igara na sreću. To pitanje sam postavio još pre par dana i niko nije dao konkretan odgovor osim par "majke mi".

Off Topic: Gde nađe ovo "dobitnik nagrade za doprinos razvoju elektronske trgovine u Srbiji. " :D

AG.RS 02. 03. 2010. 21:06

potpisaću i ja, čisto da vas ne vode same.

ljtruba 02. 03. 2010. 21:15

Cekajte, da li su oni jos uvek u zatvoru???

mileusna 02. 03. 2010. 21:16

Saopštenje bi sada bilo malo zakasnelo, medijska prašina se slegla a to je možda ono što našim kolegama najviše i odgovara u ovom trenutku. Mislim da je bolje sačekati da vidimo šta će se na kraju naći u optužnici, onda će mnoge stvari biti jasnije.

Samo saopštenje je malo komplikovano i konfuzno za prosečnog Srbina kome se želi objasniti affiliate marketing. :) Ono na šta bih ja za sad bacio akcenat jeste etičnost medija i javno žigosanje dvoje ljudi koji su samo osumnjičeni uz nestručnost medija i nedostatak bilo kakve želje da se neke informacije provere.

Ok, sve se to pominje u saopštenju na neki način, ali ako nešto treba da potpišem svojim imenom i prezimenom sa ovakvim delikatnim stvarima, onda bih to morao i da napišem svojim rečima.

Citat:

Originalno napisao ljtruba (Napišite 80820)
Cekajte, da li su oni jos uvek u zatvoru???

Jesu.. po nekim poluinformacijama koje sam čuo, pritvor im je produžen "do daljnjeg".

3banchi 02. 03. 2010. 21:29

^ dve su mogucnosti...morali su biti u roku 2-3 dana izvedeni pred istraznog sudiju koji im je mogao odrediti pritvor (obicno 30 dana, resenje o istrazi i sl, dopune istrage, da ne smaram) ili ih pustiti na slobodu (sa i bez nastavka istraznog postupka).
Policija ih ne sme duze zadrzavati u policijskom pritvoru.
Pretpostavljam posto ovde ima ljudi koji ih licno znaju da bi oni znali ako su pusteni.

@bluesman
Od istrage do optuznice...meseci pa i godine!

@mileusna
potpuno se slazem da saopstenje, kako god ga sacinimo, nece vise biti interesantno za medije, a mislim da ga ne bi objavili ni drugi dan nakon njihove hajke a kamoli sada.
Iz tog teksta treba eventualno izvuci nesto kao pismeni poziv ili obrazlozenje za skup koji bi se mogao organizovati pri PKS sa nadleznima iz vlasti na cemu rade torbica i smarkovic...ukoliko bi gospoda trazila pismeni zahtev!

dinke 02. 03. 2010. 21:46

Btw, ne znam da li je iko primetio, Bet At Home reklame (one rotirajuce reklame pored samog terena) na utakmici C. Zvezde veceras (jos uvek ide TV prenos). To je naravno potpuno legalno :krst:

mileusna 02. 03. 2010. 21:48

@3banchi Imamo i mi medije koji će objaviti. ;) Ovo za PKS je u svakom slučaju dobra ideja koju treba realizovati.

A kad budu pušteni čuće se, na ovaj ili onaj način.

oksite 02. 03. 2010. 22:09

Sad ce ih pustiti, stigla nova grupa:

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=415175

STELLANOVA 02. 03. 2010. 22:24

Odredjen je pritvor od 30 dana ali to nista ne mora da znaci, bivseg gradonacelnika Zrenjanina su drzali u pritvoru duze od 6 meseci bez podizanja optuznice....

3banchi 02. 03. 2010. 23:06

Citat:

Originalno napisao oksite (Napišite 80827)
Sad ce ih pustiti, stigla nova grupa:

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=415175

HO-CEMO SLI-KE...HO-CEMO SLI-KE ... :1020:

ppavlovic 02. 03. 2010. 23:27

Off Topic:
EPS, Telekom, Lutrija Srbije i naplata putarina su izgleda jedini izvori zarade u ovoj (nazovi) državi. Hoće li još neko u Australiju ?

crews_adder 02. 03. 2010. 23:35

Citat:

Originalno napisao ppavlovic (Napišite 80843)
Off Topic:
EPS, Telekom, Lutrija Srbije i naplata putarina su izgleda jedini izvori zarade u ovoj (nazovi) državi. Hoće li još neko u Australiju ?

Off Topic: Zaboravio si i onog "preduzetnika" iz SCG na privremenom radu u J. Americi. Ili je on bese samo outsourceovao?:D

oksite 02. 03. 2010. 23:48

Citat:

Originalno napisao 3banchi (Napišite 80834)
HO-CEMO SLI-KE...HO-CEMO SLI-KE ... :1020:

Bice slike, samo malo strpljenja, RTS, uz pomoc sponzora Lutrije, postavlja najveci video wall ikada vidjen na Balkanu, kako bi svi uhapseni imali Ustavom zagarantovanu minimalnu velicinu slike.

Markok 03. 03. 2010. 02:12

Pre par meseci

Za sada ne znamo u kojem obimu su građani Srbije žrtve neovlašćenog organizovanja igara na sreću uz pomoć računara i računarskih mreža. Mislim na prave kladioničarske sajtove čijim aktivnostima nisu oštećeni sami građani koji pristaju na sve rizike klađenja, već je to prevashodno njihova domicilna država koja ovakvim nelegalnim aktivnostima ne samo ubira prihod od priređivanja igara na sreću, već to ne čini i u odnosu na prihode proistekle od neplaćenih poreza, kako organizatora klađenja, tako i učesnika čiji se dobici ne oporezuju - kaže Komlen Nikolić.
http://www.naslovi.net/2009-11-29/bl...uzioca/1431155

dootzky 03. 03. 2010. 10:56

zar onda i ovakve stvari ne krse zakon?

http://www.chieftec.co.rs/?rt=1&sp_id=7

eto kao "nagradna igra" ?

i sta sad? hapse i zatvaraju celo Chieftec predstavnistvo u Srbiji? o.O

srdjan 03. 03. 2010. 11:12

Pa, ne :) trazis dozvolu za nagradnu igru, ako ona ukljucuje slucajan dogadjaj koji odredjuje dobitnika... dobijes dozvolu, podelis nagrade, teras dalje.

Markok 03. 03. 2010. 14:10

Još jedan detaljčić pa neću više na ovoj temi,

Zakon o igrama na sreću uopšte ne predviđa nikakve kazne za fizička lica. Zato ih i ne tuže po tom zakonu.

X. КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ
Кривично дело
Члан 97.
- Престао да важи – (''Службени гласник РС'', број 85/05)
Прекршаји
Члан 98.
Новчаном казном у износу од 10.000 динара до 1.000.000
динара казниће се за прекршај Државна лутрија Србије и правно лице
које: ....

dacha 03. 03. 2010. 19:48

Postoji ispod dodatak (već sam ga citirao ranije) koji kaže da će se preduzetnik kazniti upola manjom kaznom, a njih mogu tako tretirati jer su imali firmu).

U svakom slučaju to je nevažno, radi se o prekršaju sa zaprećenom novčanom kaznom a ne o krivičnom delu, organizovanom kriminalu... Kakav god da je prekršaj, to nema veze sa celom ovom pričom. Kada bi svima koji naprave prekršaj objavljjivali slike na RTS-u, dnevnik bi trajao od jutra do sutra.

Čak mi ni priča o "pravljenju mesta" za Lutriju Srbije ili nekog drugog ne pije vodu - oni sajtove ne mogu da ugase, Đorđe će samo naći neki način da ne budu povezani sa Srbijom (možda se i odseli), a domaća verzija sajta će još i dobiti vetar u leđa.

Meni ovo najviše liči na borbu za opstanak smešnog i tužnog "odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala" (ironičnog li naziva za gomilu neukih ljudi). Para nema, budžeti se krešu, ovi drugi delovi policije prikazuju kakve takve rezultate... A odeljenje ironičnog naziva sumnjam da je ikada išta pametno uradilo, otkrilo... Em smo mo daleko od visokotehnološke zemlje, pa samim tim i od visokotehnološkog kriminala, em su u tom odeljenju očigledno nesposobni za takav posao. Verovatno im je pretilo ukidanje, ili drastično smanjenje budžeta (prelivanje u druga odeljenja sa rezultatima), a davljenik se i za slamku hvata.

mileusna 05. 03. 2010. 14:25

TechCrunch UK

Owners of Serbian betting portals arrested for affiliate marketing?

jablan 05. 03. 2010. 14:59

Sjajno sročen tekst.

mileusna 05. 03. 2010. 15:01

^ Slažem se.

miodragjokic 05. 03. 2010. 17:51

Nadam se da će se uskoro razjasniti, zašto su njih dvojica zapravo uhapšeni. Iz saopštenja i informacija koje imamo možemo samo da nagađamo.

Captain 05. 03. 2010. 17:53

Takodje. :)

Ponovo se pokazujemo u losem svetlu, ali ovo i zasluzuje najostrije kritike... Realan tekst totalno.

3banchi 05. 03. 2010. 20:28

Citat:

Originalno napisao Captain (Napišite 81092)
Takodje. :)

Ponovo se pokazujemo u losem svetlu, ali ovo i zasluzuje najostrije kritike... Realan tekst totalno.

Ne mi...no nasa policija!

Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 00:20.