![]() |
Serbia OnLine! - Conference & Expo
Ovo je najava IT dogadjaja Serbia OnLine! koji planiram da bude odrzan sa prvim danima proleca 2007. Ovo ce biti konferencija posvecena iskljucivo Internetu.
Pripreme su pocele vec sada. Vec duze vremena imam nameru da organizujem ovako jedan dogadjaj. Uskoro cu da formiram i organizacioni tim citavog dogadjaja. Planiram da Serbia OnLine! bude internacionalna konferencija i expo u pravom smislu te reci, da Beograd i Srbija budu prepoznati kao vrlo zanimljivo trziste koje ima sta da ponudi. Planiram da pozovem nekoliko jako poznatih stranih Internet imena, medju kojima i nekih poznatih investitora. Nekima ce mozda delovati neverovatno da vide neka od imena koje sam stavio na sajt u Beogradu ali ucinicu ono sto mogu da ih dovedem. Sa mnogima od njih se i znam, preko Interneta. Takodje, trudicu se da ova konferencija uvede odredjene novine, kako po pitanju organizacije tako i po pitanju samih aktivnosti za vreme konferencije. Jedna od tih novina je da ce posetioci vrlo aktivno ucestvovati u kreiranju sadrzaja konferencije kako bi sto vise odgovarala njihovim potrebama. Zamolio bih vas da izdvojite samo malo vremena da za pocetak glasata za one koje biste voleli da vidite kao predavace u Beogradu kao i vreme organizovanja konferencije. http://www.serbiaonline.org Hvala na izdvojenom vremenu! |
Graham, Zeldman, Bowman, Moll, Fake
|
Wow, prilično zvučna imena u anketi. Ja glasao, skoro isto kao i Marko.
Samo napred sa organizacijom, izgleda su stvari počele da se kotrljaju ovde. :) |
Super je ideja! :) Evo jos nekoliko predloga koje nisam nasao na listi a koje je uvek interesnatno cuti:
* Andy Clarke ( http://www.stuffandnonsense.co.uk/ ) * Jeremy Keith (http://adactio.com/) * Jeffrey Veen (http://www.adaptivepath.com/) |
Bravo Dejane. Sam stojis iza ovoga?
|
guy kawasaki? :)
|
ql! Glasao, samo napred! :1043:
|
Hvala na odgovorima i predlozima. Razmisljao sam o Guy Kawasakiju ali cini mi se da je on preskup za dovodjenje. Jeffrey Veen bi svakako bio interesantan.
@Zira: Trenutno je ceo tim moja devojka i ja ali bih voleo da se ukljuce jos neki. O jednoj ovakvoj konferenciji mastam vec dugo vremena, znam da treba jako mnogo resursa da se sve ovo realizuje ali potrudicu se najbolje sto mogu. |
A zašto bas kraj marta? To je blizu E-trgovine koja se sledeće godine odigrava 18.,19. i 20. aprila.
Znači, biće gusto :) |
Jel se to oseća konkurencija :)
Inace, volim da vidim što više IT događaja u Srbiji , tako da je ovo u svakom slučaju korak napred ... srećno sa organizacijom .. |
A sad, malo realnije. Recimo pogledajte listu predavača na @media 2006, koja je de facto napoznatiji event ovakvog tipa u Evropi:
http://www.vivabit.com/atmedia2006/speakers/ U sustini koliko je faca (prva liga), po mom misljenju (konkretno po rezultatima): Coderholm, Tantek, Hicks, Moll, Mayer, Veerle i moguce Veen. 7/25 ljudi. Nema Bowmana, nema Zeldmana. Jako je tesko u jednom momentu dovesti 4 face odjenom svjetskog kalibra. Sad, mislim da je trebalo napraviti podjelu po oblastima koje se bave, jer je zaista lista izmjesana. S druge strane, trebalo bi se fokusirati koji je prvenstveno cilj konferencije i na osnovu nje se rukovoditi predavačima. Npr. za Craiga Newmarka (osnivača Craiglist) se priča da je poprilično smorio na ovogodišnjem SXSW i da je bio totalno nezainteresovan. Opet, pitanje koliko ljudi u Srbiji zna koje Jeffrey Zeldman i kakva je korist da ga vide, a kamoli nekog koje gotovo nepoznat širim masama tipa Veen? |
Citat:
Nije bas kraj marta, nego pocetak proleca. Voleo bih da tradicionalno bude pocetkom proleca zbog same asocijacije koju prolece nosi sa sobom. Januar ne odgovara zbog praznika, u februaru je jos dosta hladno. Hvala Nixa kao i svima. Sto se tice domacih predavace, barem pola domacih ce biti sa DPT-a. Planiram da pozovem i neka poznata regionalna imena. Pored Marka Bijelica, planiram da pozovem neka od sledecih imena: Martina Biraca (MojBlog), Borju, Matiju Babica (Index.hr), predstavnike madjarskog Iwiw.hu i Index.hu, Neogen, Dir.bg... Sada mozete da zakljucite zasto sam krenuo vec sada sa organizacijom :). Bilo bi fino kada bi napravio dogovor sa firmo u kojoj radim, to bi puno znacilo. |
Off Topic: Kad već maštamo - evo koga bih ja voleo da vidim/čujem bilo kada, bilo gde: - Keith Robinson - John Hicks - Cameron Moll - Russ Weakley - Tantek Çelik - Roger Johansson - Mark Boulton - Jeff Croft - Dave Shea |
Citat:
|
Moje skromno mišljenje je da za prvu konferenciju ne bi trebalo pucati visoko sa zvučnim imenima. Okupi ekipu sa Balkana koja ima šta da kaže i podeli (ali da se ne ponavljaju ni priče iz Niša, ni priče koje će biti na Paliću), eventualno dovedu jednog poznatog predavača... Opipaj puls, vidi da li postoji dovoljno interesovanje, izgradi "ime" samom događaju pa tek onda razmišljaj o velikim imenima.
|
slazem se sa ilijom, salio sam se za kawasaki-a, u sustini bi bilo bolje da uradis to postepeno nego da bude mnogo lozenja oko svega i na kraju ispadne mlako gde ce se svi medjusobno tapsati po ramenu kako je ispalo bas strava. sa druge strane mislim da ovu "zemlju" ceka jos bar 1-2 godine veoma ozbiljnog rada na konkretnim proizvodima da bi ostavili bilo kakav utisak na takav kalibar predavaca osim da "imamo super klopu i strava ribe" posto je to secanje koje veoma brzo bledi kod njih, a mislim da je to ipak veoma znacajno. anyway, just my $0.02.
|
Citat:
|
I niko da glasa za manekenku koja uz to i bloguje :) ? Koji ste vi freakkovi :1002:
Elem, moj glas definitivno ide Zeldmanu, mada ako mozes da dovedes bilo koga od pomenutih imena bilo bi super. Inace, ja bi licno jako voleo da cujem nekoga iz PHP Core tima (cuo sam da su predavanja Rasmus Lerdorf-a veoma interesantna :) |
Citat:
Ovo ce pre svega biti regionalna konferencija sa nekoliko zvucnijih imena koji bi trebalo da doprinesu da dodju i oni koji nisu iz regije. |
Citat:
Citat:
|
Jeste da se moze procitati kod mnogih super tekstovi na njihovom blogu ali je to jedna stvar a druga stvar je kada ta osoba odrzi predavanje, kasnije se upoznate i mozete da mu prezentujete svoje resenje. Mi jesmo mali ali u regiji vec ima jako kvalitetnih i posecenih sajtova kao i servisa koji su lansirani ili tek treba da se lansiraju. Kod konferencija, to uvek kazem, su cesto predavanja mnogo manje bitna nego sam networking.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
lepo, podrzavam
u nis nisam mogao doci, potrudicu se da se organizujem za mart neogen.bg i dir.bg? ;) ukoliko hoces, mogu da te povezem sa ovdasnjim likom koji je organizovao vec tri puta WebTech i radi na promovisanju Open Source ideja u Bugarskoj. ako ti zatreba nekad prevod sa bugarskog - tu sam |
Jako lepa i pre svega ambiciozna ideja. Svidja mi se sto pucas na krupnu divljac. Keep us informed.
|
a cemu sve to
Dejane svaka cast. Za ulazak u ovako nesto treba imati ... :)
Nadam se da cu kroz casopis koji pravim a u buducnosti i na druge nacine moci da pomognem. Za sad a cu uzeti na sebe ulogu oponenta, makar navukao gnjev ovde virituelno prisutnih. :1027: Jedan od stvari koju sam naucio za svojih 40 godina je da je veoma dobro da u svakom projektu postoji i dezurni sumljicavac, onaj koji postavlja teska i neugodna pitanja. Ukoliko se na njih nadju odgovori projekat je na dobrom putu. Ne bude li ovih odgovora ili ako oni budu polovicni tesko da ce stvar izaci na dobro. Znam firmu u kojoj trojica suvlasnika uvek zjadenicki odlucuju o krupnijim pitanjima. Jedan dodje sa idejom, jedan od druge dvojice preuzima ulogu onog kome se ideja bezrezervno dopada a drugi je sunjicavac koji nalazi gomile zamerki. Ako se na kraju sloze da je ideja ipak OK - idu u posao. Pa da krenemo ako se slazes. Pitanje svih pitanja je naravno: "Sta ti sve ovo treba?".Potrosices silno vreme, energiju i verovatno dosta sopstvenog novac i kredita kod ljudi, rizikujuci da urusis mukom godina stvaranu reputaciju. Zasto to dakle radis? Citat:
Miloje cangrizavi |
Mene isto zanima o cemu ce se tacno prica na konferenciji? Koje oblasti?
Ko je ciljna grupa : tehnicki (IT) manageri, programeri i sl. Ili ne tehnicki manageri i ostali koje to zanima. Idemo jedno po jedno pitanje |
@Miloje: Sve to stoji sto si napisao. Dobro je da ima jedna takva osoba u projektnom timu koja sve preispituje. Projektni tim se tek formira.
Misija konferencije je edukacija polaznika o znacaju Interneta na samo poslovanje i svakodnevni zivot i na koji nacin je moguce iskoristiti sve potencijale koji jedan takav medij pruza. Vizija konferencije je da postane referentna konferencija u regiji Alpe Adria kada je rec o Internetu kao i da spoji elemente konferencije i sajamske manifestacije. Bice akcenat na praksi. @Aleksandar: Sto se tice ciljne grupe konferencije, bice mnogo vise poslovna nego tehnicka manifestacija. Ciljna grupa su svi koji na bilo koji nacin imaju veze sa Internetom. |
Miloje: "Sta ti sve ovo treba?"
Ako se pitas zasto sve ovo radim, verovatno su vecina razloga isti kao i kod svih onih koje organizuju konferencije: 1) Omogucavanje da ljudi nesto nauce i upoznaju jedne druge. Posto se bavim Internetom, logicno je da konferencija bude o Internetu. Procitao sam negde na Internetu nesto kao You can get what you want if you give people what they want. To je potpuno tacno. Prvo moram drugima nesto da dam da bih ja dobio nesto od drugih. 2) Stavka 1 kao nastavak donosi sledece. Ako je konferencija koja je organizovana dobra, organizator i tim ljudi koji su je organizovali sticu goodwill. 3) Razlog zbog koje se konferencije organizuju je, da se ne lazemo, i prihod koji moze da se ostvari na taj nacin. 4) Bez obzira da li je prihod ostvaren ili nije, u dugorocnom smislu ako je konferencija dobra, to se sve kad-tad naplati. Videti stavku 1. Ovo je jedan izazov za mene. Kao sto je i projekat Humanost.org koji jos nije na onom nivou koji hocu da bude. I za taj projekat me mogu pitati i pitaju me "Sta ti sve ovo treba?" ali je razlog za jedan takav projekat mnogo drugaciji od razloga organizovanja konferencije. Da bi se covek izdvojio iz proseka on mora da radi stvari koje ga izdvajaju iz proseka. To je slicna stvar kao u sportu. Dobri igraci su dobri ali vrhunski igraci se prave onda kada se lomi rezultat. Naravno, ne bih da neko pomisli da ja sam sebe smatram za vrhunskog igraca ali svakako tome tezim, kao i verovatno svi sa DPT-a. |
Mislim da trebaš napraviti jednu komparativnu analizu postojećih događaja, i onda na osnovu njihovih mana i prednosti, vidjeti svoje mjesto:
1. IT Seminar, Niš Vrijeme: jesen Kotizacija: ne Broj predavanja / dužina / nivo: srednji (2 puna dana, jedna sala) / 30 min / visoki Profil: Geeks for geeks, bar po meni. Nema pretjerano likova u kravatama, marketing guys se ne pojavljuju, događaj otvoren besplatno za široki krug ljudi. Samim tim fokus na mlade snage, inspiracija i motivator za njih. S druge strane matorcima koji se osjećaju mladim pruža priliku da čuju jednu realnu priču od pravih ljudi i na taj način. Samim tim upravo zbog svog kvaliteta i neformalne atmosfere sledeće godine IT Seminar u Nišu pohodovaće mnogostruko veći broj ljudi. 2. Konferencija Microsoft Sinergija, Novi Sad Vrijeme: jesen Broj predavanja / dužina / nivo: veliki / ? / srednji Kotizacija da (i to paprena) Profil: Nisam bio nikako. Ove godine je vidim suština bila da se eliminišu studenti i ostala bratija koja dolazi da pokupi upaljače, privjeske i torbe. Mislim da bi suština Sinergije da vam ulaznica od 300e kupuje 2-3 dana vremena prisustva u prostoru gdje se nalaze direktorse face iz domaćeg IT-a i da istu iskoristite na najbolji način. 3. Simpozijum E-Trgovina, Palić Vrijeme: proljeće Kotizacija: da Broj predavanja / dužina / nivo: veliki / 15min / srednji Profil: Mislim da organizatori na Paliću pokušavaju svake godine da objedine veliki broj ljudi koje zanima elektronsko poslovanje, sad ti ljudi dolaze iz različitih sfera: od državnih instituacija, akademskih likova, veliki i malih firmi, itd. Ima mnogo likova iz marketinga, što na stejdžu što u publici. Atmosfera je poslovna, mada opet osjeti se jedan feeling opuštenosti i undergrounda, što se recimo na Sinergiji sigurno ne može osjetiti, a u Nišu je sveprisutan. Sad ova tvoja misija i vizija najviše me asocirajuna E-trgovinu. Razlika se može napraviti u tome što je u pitanju Bgd, staviti manji broj kvalitetnijih i dužih predavanja, dovesti jednog-dva keynote stranca. 4. Festival B-Link Gate o3one, Beograd Vrijeme: proljeće Broj predavanja / dužina / nivo: ? Kotizacija: ? Profil: Nisam bio. Po opisu više nafurana priča za kreativce i bliži je advertajzingu nego Internetu, ali takođe kači Web i sa te strane predstavlja konkurentan događaj. |
Citat:
Racunaj na mene, dogovoricemo detalje Miloje |
Svakako sam te imao u vidu, Miloje. Dogovoricemo se za saradnju.
Hvala Marko na detaljnom tekstu. Ono sto ja hocu a sto mislim da nijedna od ovih konferencija nije ponudila (ne znam za O3one) je da bude nekoliko panela sa 3-4 ucesnika i sa jednim moderatorom. Mislim da je mogucnost da ljudi cuju spontani razgovor strucnjaka u datoj oblasti u nekim slucajevima mnogo bolji nego da slusaju predavanje pogotovo ako su imali prilike da ih slusaju na drugim konferencijama. Kao sto sam napisao, bice odredjenih noviteta barem kada je rec o IT dogadjajima u Srbiji. O tom potom. |
I am in...
@mungos Mene Sinergija podseca na jedan veliki flajer koji ti dele par dana. I plus ti naplate! Ono sto je bitno jesu kontakti, ali postoje i drugi i jeftiniji vidovi upoznavanja! |
Citat:
|
Citat:
Miloje |
Citat:
|
Citat:
|
Dejane ideja ti je dobra i vrlo ambiciozna.
Moje skromno mišljenje je da imaš dve kategorije : - ljudi od ideje - ljudi od mogućnosti Moj savet je da organizuješ skup za ove prve, pa da to prodaš ovima ispod. Kako god podržavam te. ze frank moj predlog gosta |
Citat:
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 09:46. |