![]() |
Predlozi za kategorije nagrada
Želim da ovo napravimo najdemokratskije moguće, znači za sve važno prvo imaćemo jednu temu u kojoj će članovi davati svoje pregloge. Krećemo od kategorija, u ovoj temi ćemo definisati kategorije po kojima nagrađujemo.
Tu postoje 2 pristupa. Klasifikovati ovako: - Best personal web site (ovde spada i blog, portoflio web site...) - Best coprorate web site - Best business web site (b2b, b2c...) - Multimedia / Art (sve flash-oliko) - Community (forumi, portali i sl.) - General / Misc (ovde je sve što ne spada u gornje kategorije) Ili nešto ovako: - Best visual - Best functionality and usability - Best animation - Best copy writing - Best structure - Best inovative U svakoj kategoriji nagrađuju se prva 3, a prvi se kvalifikuju za izbor "projekat godine" koji je nešto kao "overall najbolji od najboljih" Meni je nekako logičniji prvi predlog, predložite, dopunite, ispravite.. |
takodje glas za prvi prijedlog.
drugi mi je nekako previse "suv" i... ne znam kako da objasnim :) evo na konkretnom primeru: recimo da sajt nekisajt.com bude prvi u kategoriji "best visual". znaci da super izgleda, a za ostatak - koga briga? :) kategorisanje na osnovu prvog prijedloga mi ima vise smisla jer se radi o pravim kategorijama sajtova kod kojih treba uzeti u obzir sve (izgled && funkcionalnost && ...), dok bi po drugoj podjeli sajtovi bili ocjenjivani samo po 1 stavki (izgled || funkcionalnost || ...). |
Na prvu loptu, treba to jos filtirati:
Najbolji po kategorijama: 1. Portal (informativni sajt) -- od vijesti, preko sporta, do zabave 2. E-Biznis primjena 3. Kompanijski 4. Kultura, umjetnost i obrazovanje 5. Blog 6. Portfolio 7. Multimedija (Flash) 8. Zajednica (forumi) 9. Web aplikacija 10. Inovacija i eksperiment 11. IT dogadjaj |
A, zasto bi razbijao "blog/portfolio/personal", jednostavno neka bude kategorija "licnih" sajtova jer, evo prvi primjer koji mi pade na pamet: http://dnevnikeklektika.com/ - je l' vise portfolio ili blog? em stvara nedoumice oko svrstavanja u pravu kategoriju (slicno i sa "zajednice" i "portal": skoro svaki community - bar kod nas - ima forum u sklopu portala).
em ce tom logikom biti sto kategorija :) ... ili da pogasim sve tabove osim localhost-a, nesto sam se previse raspisao nocas :) |
Mungos, i ja sam razmišljao da usitnim kategorije, ali onda se setim da treba razmišljati i o tome koliko kod nas "nikne" kvalitetnih novih proizvoda GODIŠNJE u svakoj kategoriji? Doći ćemo u situaciju da imamo po 2-3 prijavljena u kategoriji. I ja sam za to da blog komotno ide u kategoriju personal.
|
kao smo profesionalci...
Citat:
Miloje |
Oliver: Vidiš, meni sem Dnevnik Eklektika (DE) ne pada na pamet ni jedan drugi sajt koji ima blog + folio kombinaciju. I ne vidim problem da DE konkuriše u obije kategorije. Zna se šta je lični sajt, šta blog, a šta folio i mislim da to ne treba trpati u isti koš.
Slažem se da se zajednica može utopiti u portal kategoriju. Da se nadovežem sa blogom, očekujem da kolege iz blogosfere podrže predlog da blog dobije svoju nezavisno kategoriju :) Alternativno da se ukine lični sajt ili utopi u blog kategoriju, btw. jel zna neko dobar lični sajt a da nije blog ili portfolio, vodnik.cjb.net?? S druge strane možda je Miloje u pravu da se trebamo baviti zanatskom stranom posla, znači usability, arhitektura, brending, vizuelna dekoracija, flash izvedba, itd. |
Definitno se slažem sa mungosom da IT Događaji moraju da budu posebna kategorija jer mi se čini da ih je sve više i sve su kvalitetniji. A i voleo bih da bar na simboličan način možemo da pokažemo zahvalnost za ogroman znoj i frustraciju oko organizovanja takvih stvari.
Možda ima smisla i Eksperimental kategorija, mada sam ja to mislio pod "general" odnosno "razno". |
A mozda samo nagraditi npr. top 5.
Svako ce da da komentar koji, zbog cega. Mozda se u toku godine pojave dva odlicna portala, a nijedna dobra web aplikacija, pa neko ostane kratikih rukava. Razmotrite i ovakvu soluciju. Inace glas za prvi predlog. |
@ zemljak mungos :)
pa, recimo, i ovaj je kombinacija: http://www.utp-code.com/users/bluesman/ :) blogovi su u 90+ % slucajeva licni, osim kao sto je slucaj sa guglovim blogom, flickr itd, tj. product-related. slicno i sa portfoliom: koliko portfolija nisu licni? ja ne znam ni za jedan, osim kada je u pitanju "obicna" sekcija sajta neke firme. |
Ono što bi smo prvo svakako trebali odlučiti, kojem od dva carstva se prikloniti. Imamo sa jedne strane prvu žanrovsku podjelu (najbolji triler, komedija, akcioni, adult, itd.) i imamo drugu zanatsku podjelu (usability, IA, flash, efekti, itd.).
Ako pricamo o ovom prvom, gledam ovu moju gornju listu. Ako bi smo portfolio ubacili spojili sa inovacija i eksperiment (fakticki u tom domenu je bilo sta zanimljivo za izvedbu nekog portfolio sajta), blog zadrzali kao zasebnu kategoriju, zatim zajednicu ubacili pod portal imamo trenutno 9 kategorija. 1. Portal 2. E-biznis primjena 3. Kompanijski sajt 4. Flash i multimedija 5. Kultura, umjetnost i obrazovanje 6. Blog 7. Web aplikacija 8. Inovacija i eksperiment 9. IT dogadjaj |
Meni se lično dopada više stručna kategorizacija nego tipska. Imam utisak da realno nemamo kvantitet za tipsku kategorizaciju, a i postavlja se pitanje koji parametri bi mogli da odlučuju - recimo pobednički blog - ukoliko se takmiče jedan koji glavnu snagu nosi u vizualnom identitetu i drugi koji je orijentisan na sadržaj.
|
I ja sto vise razmisljam, vise mi se svidja strucna kategorizacija. Ipak smo mi profesionalci :)
S druge strane i medijski bi bilo bolje po citavu scenu, jer bi bilo mnogo lakse objasniti laicima sta je npr. dobar usability. Samo u ovom slucaju bice mislim malo teze definisati kategorije. |
Citat:
|
Moze da se napravi ukrsteno, osnovna podela kategorija da bude po nameni sajta (ipak je to najlogicnija podela) a u okviru te da se sajt ocenjuje po ostalim, tehnickim karakteristikama. Tako se dobija ukupna ocena po tipu ali se moze napraviti presek i po nekoj tehnickoj karakteristici.
A na kraju krajeva mogu da se naprave i kategorije po oba kriterijuma. Uzminte na primer nagrade za filmove, dodeljuju se i po zanru ali i postrukvonim kriterijuma (najbolji glimac, reditelj, muzika, i slicno...) U statu ne treba pretericati sa brojem kategorija. Lako je dodati nove kategorije, ali ne verujem da ima toliko kandidata da mozemo odjenom podeiliti nagrade u svim mogucim kategorijama. E da, treba predvideti i da se ne podeli nagrada (recimo da postoji neki minimalan broj poena da bi bilo moguce dobiti nagradu pa ako niko nema dovoljan broj poena, nagrada se ne dodeljuje). To bi, recimo, moglo da bude 80% od moguceg maksimuma. tO da ne dodjemo u situaciju da za jednu kategoriju bude nominoavn jedan projekat i automatski i dobiej nagradu. Takodje bi moglo da se uvede a ako za jednu kategoriju nema bar 5 nominovanih, nagrada se u toj kategoriji ne dodeljuje, a nominovani se prebacuju u kategoriju razno. Tako bi mogli da imamo mnostvo mogucih kategorija ali u ziriranje bi isle sam one koje imajudoovljno nominacija. E da, valjalo bi da u definiciji nagrade imamo sto vise srpskog jezika. Engleski jeste kul i fensi ali ipak je ovo nagrada na nasemo govornom podrucju, a ako se korsite engleski izrazi onda treba dabudu transkribovani kao sto je i ispravno u srpskom jeziku. Da bi nagrada postala prestizna, treba voditi racuna i o takvim stvarima kao sto je pravopis. |
Mislim da je peđin predlog dobar, stvarno možemo da napravimo kategorije i podkategorije, kao za Oskara. Zvuči malo smešno i pretenciozno ali je vrlo dobro rešenje pa recimo neko može da dobije nagradu za Najbolji business sajt i recimo najbolji usability. Generalno može da se desi da jedan jako dobar projekat pokupi 6-7 nagrada ako je stvarno dobar.
Ja kao potencijalno najveći problem vidim mali kvantitet sajtova. Slažem se sada i sa ovim "pragom kvaliteta" i takođe mislim da ako u kategoriji ne bude bar 3 prijavljena rada - svi radovi se sele u kategoriju "Razno" (traži se dobar naziv za tu kategoriju). |
Zaboravih: što se glasanja tiče i kovertiranja glasova, šifri i slično, mislim da za to nema potrebe jer ne verujem da bi ovde bilo potrebe za "nameštanjem", ne znam ko bi i zašto to radio, naročito što očekujem da u zvaničnom žiriju budu svi zreli ljudi.
Ako se baš insistira, možemo da napravimo tako da svi članovi žirija šalju svoje glasove meni (ja neću biti u žiriju), ja ih nigde ne objavljujem dok ne istekne glasanje, a onda na kraju napravim jednu temu u kojo ću istog dana da ubacim sve od jednom i objavim pobednike. |
I ja sam vise za varijantu da se ne vidi progres glasanja dok svi clanovi zirija ne odrade svoj posao. Ako nista drugo, barem ce iscekivanje rezultata biti zanimljivo :)
|
Za nagradu korisnika, za svaku kategoriju ćemo otvoriti posebnu temu sa poll-om, pa svaki član DPT može da glasa samo jednom samo za jednog pobednika u kategoriji. Glasanje se zatvara 1. 2. 2007. u 00:00. Za to sve već postoji automatika i možemo da je iskoristimo.
Ja bih da u takvim temama onemogućimo komentare, znači samo glas - ništa više. |
ma, samo glas... ako se bude moglo odgovarati, ima da bude krvi do koljena :)
|
A je l' mogu da postoje nagrade za najgore u kategoriji, pa da se i za to glasa? :-)
|
A može li da se isključi da se vidi kako je ko glasao? Evo danas upravo išla jedna anketa, ali može da se vidi ko je sve nezainteresovan za polaganje ECDL kod Jugoimporta.
|
Valjda može
|
Moze. Have no fear :)
|
Kako je na kraju odluceno? Hoce li ocenjivati samo ziri, ili ce biti i public glasanje? Ako ima i public, hoce li glasati samo clanovi foruma ili ce postojati i posebna forma za registraciju u cilju glasanja?
Takodje, koje su za sada definitivno odredjene kategorije za koje ce moci da se prijavi rad? (ove godine necu nista prijavljivati, ali cisto da ucesnici znaju na vreme - vec smo na trecoj strani price, pa bi mogao da padne neki zakljucak vezano za to) zaboravih..ako bude glasanje i zirija i clanova, apsolutno sam za to da ocene zirija budu javne, a clanova ne mora. |
@conica: citaj malo, sve sto si pitala vec je odgovoreno ili se upravo o tome raspravlja :) Ja sam tebe predlozio u ziri, pa ti vidi sta ces :)
@degojs: plasim se da je konkurencija "najgori" suvise zestoka a i nije u redu da popljujemo nekoga. |
Citat:
Evo samo za primer, onaj jedan sajt o kom smo raspravljali naširoko bi pobedio, da se mene pita, u kategoriji "samo što nije" :-) Nevr majnd. |
da, protiv 'najgori' titule sam i ja
cilj je da privucemo sto vise radova NADAM SE da ce ih biti dovoljno, jer ako imamo 7 (recimo) kategorija, onda nam trebaju BAR 50-tak radova, kako bi imali minimum 5 projekata po kategoriji, pa i tad nije sigurno pedja je lepo predlozio - neka budu kategorije, pa da se glasa I PO (dakle ne samo) 'dev pro' stavkama. zatim mogu se sabirati poeni cross-category. da, ziri treba da obrazlozi svaki glas - to je receno. sto se tice clanova, ne znam. kako kod da odlucite |
1. hvala na "nominaciji"( :) ), kako necu nista prijavljivati ove godine, prihvatam da budem u ziriju ukoliko se tako odluci na kraju
2. posle silnog citanja, ja sam se lose izrazila, odnosno nisam dobro definisala sta mislim pod zakljuckom. Naime kako jos ima predloga kako za kategorije, tako i za nacine i principe ocenjivanja - sto je skroz ok - trebalo bi uskoro izbaciti neki "dokumenat" gde bi sve to bilo konacno, ili ti makar da se definise datum kada i gde ce se pravila pojaviti u dokumentovanoj formi, pa da ucesnici mogu da skinu i natenane prouce sve, umesto da citaju silne postove :1075: ...opet sam se raspisala...ZAKLJUCAK: datum konacne odluke :) |
Pa ovo je još uvek brainstorming, ja ću na kraju to da kompajliram u jedan dokument gde će biti i pravilnik i članovi žirija i kategorije - znači neki "predlog za finalni dokument"
Moj plan je da se još celu ovu nedelju dogovaramo, a početkom sledeće nedelje da izađem sa tim dokumentom, to je tama početak decembra, i recimo neki 10. decembar da otvorimo za prijave - zatvaramo 15. januara 2007. |
Citat:
Nije to stvar sumnje da bi bilo namestanja, nego valja odmah postaviti sve na svoje mesto i od pocetka imati legitimitet. Sto se nominacija tice, mislim da ne treba prijave prihvatati javno, nego kroz namenski obrazac na posebnom sajtu, a da se objavi samo spisak onih koji su prihvaceni u nominacije. |
mislim da je ovolika paranoja nepotrebna za sada...po meni bi trebalo da svi glasovi zirija zajedno sa kratkim propratnim komentarom budu na kraju objavljeni, onda se to lepo sve sabere i super... ne vidim zasto bi bilo ko ovde lazirao nesto, a i ako bude 15-20 ljudi koji ce glasati to bi bilo veoma tesko izvesti...
tako da opusteno, treba zadrzati imidz friendly community zabave... kad moze google tako da se predstavlja mozemo i mi :D |
^ mislim da si baš lepo objasnio ono što ja neuspešno pokušavam da kažem već nekoliko postova :)
|
zifeo gofornik :)
|
Citat:
dokument ce biti poznat kao Beta |
hehe, mozda nije jos kasno da preimenujemo celu stvar u beta-awards, nagradu za "almost the best" radove :)
|
Bilo bi dobro da svakako postoji sajt kao sto je predloženo awards.devprotalk.com i da se na njemu nalaze obavezno sve informacije koje se odnose na način prijave (možda prijava pod šifrom), pravila ocenjivanja, kategorije... (ovo je verovatno i predviđeno)
Milim da bi zbog publiciteta cele priče trebalo dozvoliti glasanje publike u jednom (ograničenom) vremenu - na dan odvijanja događaja. Naravno, jedan glas jedna osoba - možda po principu provere na nadlanu.com. Znači posebna kategorija - naj online projekat prema glasovima posetilaca awards.devprotalk.com. |
Sifriranje prijava nema mnogo smisla kada se pokazuju projekti koji su online pa se sa njih vidi identitet autora. Mozda upravo ne bi bilo lose insistirati na identitetu, da u takmicenju ne ucestvuju sve neki nadimci :)
Ako ce glasanje publike biti dozvoljeno samo clanovima foruma, onda nema potrebed a se ogranicava period glasanja, jer ce ionako svako moci da glasa samojednom. Medjutim, mozda ne bi bilo lose ograniciti glasanje samo nima kojiimaju nesto duzi staz, recimo sedam dana pre krajnjeg roka za podnosenje prijava za tamicenje, da ne bi imali situaciju da se sitiljudi prijavljuju sa vecim brojem naloga samo da bi mogli vise puta da glasaju. |
Kakvo bre sifriranje? Pa ovo je javno takmicenje :)
|
Glasanje će biti dozvoljeno samo članovima foruma, ali opet moram da ograničimo neko vreme, da bi imali krajni datum kada se proglašavaju pobednici. 2 nedelje je više nego dosta, pa čak i ako si otputovao negde. Ko ne glasa za 2 nedelje, računa se kao da ne želi da glasa.
Ni ja nisam za bilo kakvo šifriranje, prijava je prijava, ionako je jedan od uslova da sam autor (ili član tima) prijavi svoj projekat, ne može niko umesto njega. |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 13:45. |