![]() |
Kontrola deviznog poslovanja
Naime, od 1. januara, na osnovu zahteva banke Inteza (ne znam za druge banke), obavezno je prilikom knjizenja deviznog prihoda od strane banke istoj dostaviti takozvani kontrolni broj priliva iz knjige kontrolnika izvoza robe i usluga.
E sada, tu knjigu kontrolnika je potrebno samostalno voditi i beleziti prihode. Mene zanima da li i vama traze isto ovo i kakva je politika drugih banaka? Da li je neophodno za svaki devizni priliv potrebno potpisati ugovor jer u kontrolniku se zahteva i broj ugovora? Ako je potrebno potpisati ugovor za svaki devizni priliv, kakvu formu taj ugovor treba da ispostuje? |
Je li to za pravno lice? Za fizicko lice u rajfajzenu ne treba nista za sada.
|
U pitanju je pravno lice.
|
Meni su poslali "Obavestenje o deviznom prilivu", a zatim trazili da upisem "Opis transakcije", potpisem i faksiram natrag. Imam bas ovde kod sebe taj papiric, u pitanju je Intesa (za moju firmu, tj. agenciju).
Nesto mi knjigovodje nisu skrenule paznju da moram da vodim racuna o ovome ? |
Ja isto ne znam za to, ti moras da pises nesto sto se zove "PODACI ZA IZVRŠENJE ISPLATE PO NAPLATI IZ INOSTRANSTVA" i moras da navedes ove stavke:
1. kolicina 2. naziv kranjeg korisnika 3. Broj računa krajnjeg korisnika 4. Banka krajnjeg korisnika 5. Šifra osnova naplate 6. Broj i datum dokumenta po kome je izvršena naplata 7. Registarski broj kredita i godina kredita Kao osnov naplate stavis: 302 Kompjuterske i informacione usluge ...ali to vec dugo postoji... nisam znao da mora da se vodi posebna knjiga za to. |
@dinke: Obavestenje da ti je stigao priliv dobijas isto i preko elektronskog bankarstva, kao u mom slucaju. Onda si duzan da u roku od 48h odlucis da li taj priliv ostaje u stranoj valuti ili se prebacuje na tekuci po srednjem kursu. ja sam to resio tako sto sam im ostavio 10-tak blanko potpisanih i ispecatiranih papira tako da ih samo nazovem i kazem prosledite priliv.
Ni meni nikada do sada nisu trazili. Ovo je prvi put posle nove godine. Ona riba sto radi tamo pita me koji vam je kontrolni broj priliva a ja kontrolni sta? :) I onda mi objasni u cemu je rec. Cuo sam se sa knjigovodjom odmah posle toga i oni su mi rekli da je to obavezno za izvoz proizvoda/usluga. To je druga prica sto sam izgubio pola dana po bg-u da nadjem tu ^%$#^$% knjigu... Pa sam hteo da vidim da li i vama isto traze ili da menjam banku :) |
@bluesman
Ja isto to (203 / kompjuterske usluge) upisujem na tom obavestenju koje faksiram natrag banci. Ajd, pitacu sutra(ako se setim) knjigovodju oko toga. |
Procredit banka je to trazila jos 2005. godine. Koliko znam to je jedino u slucaju kada inostrana firma uplacuje novac domacem fizickom licu.
|
Citat:
To sto traze banke za privatna lica nema nikakve veze sa kontrolnikom vec je dovoljno da i ti i klijent potpisete izjavu ili neki jednostavaniji ugovor. |
Procitao sam pazljivo i video da se radi o pravnom licu ali sam napisao slucaj kod Procredit banke koja je to isto trazila i kod fizickih lica (a tada su mi rekli da se to ne trazi od pravnih lica) a izgleda mnoge banke kao sto je neko napisao to ni sad ne traze od fizickog lica.
|
^ Kako moze da trazi kontrolni broj priliva od fizickog lica? Najverovatnije je u pitanju neki drugi dokument, a ne ovaj o kom jasmanac prica.
|
Ja koliko znam (po Rajfajzenu) posalju ti neki faxic na kom popunis osnov priliva, maticni, pib i naziv firme, potpises, pecatiras i saljes nazad. I to je to. Ne moras da ih obavestavas kad ces da menjas u dinare, nego ti stoji po defaultu u devizama na racunu dok ne posaljes zahtev za prebacivanje u dinare i onda ti prebace po kursu od tog dana (naravno najnepovoljnijem mogucem, plus ti uzmu proviziju)
U Delti izgleda ima nekih promena uopste, a deluje mi da su promene uslovljene promenama u deviznom odeljenju. Pocetkom godine je po prvi put kod njih morao da se popunjava osnov priliva za priliv na devizni fizickog lica. Zanimljivo je sto recimo u istoj banci neko mora da popuni, neko ne (ortak nije morao da popuni za priliv od iste firme koji je stigao par dana posle mog, a mene su zvali da popunim). Drugim recima, mislim da oni nemaju pojma gde teraju i sta treba da rade, nego kako ti se zalomi. |
Citat:
Citat:
|
Ako mislimo na Delta/Intesa imao sam ja neki priliv ali mi nisu davali nikakve papire :) Mi ovde u ravnicarskoj prestonici kanda malo kasnimo :)
|
Ovde stoji uredba na koju se ove novine odnose:
http://www.mfin.sr.gov.yu/html/modul...=1683&pageno=1 Tu stoji da svaku uplatu treba prijaviti nekome uz propratnu dokumentaciju (fakture, prevedeni ugovori i slicno) i da treba voditi knjige "Kontrolnik uvoza" i "Kontrolnik izvoza". Da li je neko ovo radio ovih par meseci? Ima li neko detaljnije informacije i/ili izgled tih knjiga? Ne znam za vas, ali mene je ovo poprilicno iznerviralo. Ako je sve tako kako ja laicki tumacim iz Zakona o Dev. poslovanju i ove uredbe, svaka uplata mora biti ispracena posebnim ugovorom u kome je tacno naznacen iznos. Uspeo sam da iskamcim od Plimusa i ShareIta onaj genericki online agreement na papiru sa pecatom i potpisom, ali terati ih da to rade svaki mesec bilo bi malo suvise. Na stranu sto posle silne papirologije ne ostaje mnogo vremena za rad... |
Jbt, jos jedan primer bolesnickog pristupa vlasti. Nije im dovoljno sto pokusavaju da oporezuju nerezidente, vec na zakljucak inspektora ne postoji pravo zalbe.
Cak i poreznici prihvataju da mozes da se zalis (bez obzira sto te ne konstatuju 2%). Kao da ocekuju da ce im RoboCop biti devizni inspektor i da nikada ne ce praviti greske :( |
Citat:
Citat:
Posto je on (knjigovodja) trenutno na putu, detalje oko svega ovoga i izgled kontrolnika ce mi poslati sutra. Postovacu ovde sve sto saznam. |
Evo ja sam prvi put ove godine dobio inostranu doznaku u Intezi. Odma me zvala teta iz banke da mi kaže kako od 1. Jan 2007, kada meni fizičkom licu uplaćuje firma iz inostranstva, a nije navedeva svrha uplate, ja treba da dođem i potpišem neku izjavu o transakciji (valjda da objasnim ko-kome-šta-dođe).
Konkretno primio sam escrow sa scriptlance.com, znači meni je to uplatio čovek u inostranstvu (strano fizičko lice), sajt je posrednik, i poslao mi je wire. Naravno na izveštaju o uplati piše da meni uplaćuje sajt, tj. strana firma, tj. strano pravno lice (ako takva definicija postoji uopšte). Ranije sam isto tako primio neke uplate i nisu tražili ništa. Na online servisu se ne vidi da sam išta primio - verovatno dok ne obavim taj razgovor s njima. Znači ja kao fizičko lice nemam nikakve kontrolne brojeve, nemam pojma niočemu osim imena i prezimena osobe koja mi je poslala novac preko tog sajta. Pošto još nisam bio u banci - ŠTA JA DA NJIMA POTPIŠEM i šta da im kažem uopšte? I još jedno pitanje, scriptlance.com je jedan sajt/servis. Pa ja mogu svaki dan da radim sa drugim sajtom (drugom firmom) - jel oni misle da ja za svaku transakciju idem da pričam sa njima? Molim vas pomozite mi sa savetom, pre nego odem kod njih. Hvala. |
Odeš do banke, daju ti jedan papir, napišeš na njemu koja je suma u pitanju, koja valuta, i zaokružiš jednu od ponuđenih opcija (honorar ćeš odabrati najverovatnije). Potpišeš i to je to.
|
Hvala!
Još jedno pitanje - da li će mi oni naplatiti neki porez na uplaćenu sumu ili će mi isplatiti ceo iznos koji primam? |
Razmisli jos jednom sta si pitao :)
Ne moze banka da ti naplati porez. |
Hvala, to sam i mislio. Ali pošto čitam i o porezima reko' bolje da pitam. ;)
|
Pitao bih ovde još nešto, jer spada pod temu.
- Koja je priča kada se radi o primanju deviza putem WESTERN UNION-a ? (pošto i njega koristim pored wire) - Kakva je u tom slučaju onda Kontrola deviznog poslovanja? Da li banka te prilive prijavljuje NBS ? Jeste da ja to primam kao fizičko lice od fizičkog lica, ali i to je inostrani prihod pa dolazi pod porez na dohodak građana. Koja je politika generalno što se tiče primanja sredstava preko Western Union-a, za fizička lica? |
Citat:
vidi ovo |
poz
evo postupka koji je PROVEREN i ovako izgleda u praksi : Na svaki priliv/prihod iz inostranstva plaća se porez, i to je regulisano čl. 107 ZPDG. Stopa poreza zavisi od toga koji je prihod u pitanju-ako je zarada onda 12%, honorar i ostali slicni prihodi 20%... Prijava se podnosi poreskoj upravi prema mestu prebivališta primaoca prihoda u roku od 15 dana od uplate na račun, a formular poeeske prijave je PP OPO i može se skinuti sa sajta poreske uprave. U ovom slucaju radilo bi se verovatno o honoraru i tada se porez po stopi od 20% plaća na iznos, koji se umanjuje za "normirane troškove" koji su 40%, 50% ili 60% od prihoda u zavisnosti koje je autorsko delo u pitanju (vidi u ZPDG čl.56) Moguće je da poreska uprava zakljuci i da je u pitanju prihod po ugovoru o delu a tada se porez plaća isto 20% ali su normirani troskovi 20% prihoda a plaćaju se i doprinosi, pa bi poreznike trebalo ubediti da se radi o nekoj vrsti autorskog dela što ne bi trebalo da predstavlja problem-popuniš prijavu na porez za takav prihod i predaš im i završio si. Ne bi trebalo da te cimaju jer ne mogu da provere o čemu se tačno radi jer se posao faktički obavlja u inostranstvu. poz |
Dobro to je za wire.
A šta ako se novac primi preko Western Uniona ? i još jedno pitanje: Jel IKO to dosad platio tako (porez na wire)? |
@Gargoyle, na drugoj temi sam vec objasnio da je nacin na koji si primio pare iz inostranstva nebitan, da li je uplata na wire, ili preko western uniona. Zakon je jasan: na SVAKI prihod iz inostranstva se placa porez.
Odgovor na drugo pitanje je: velika manjina. Vecina je u "wait and see" modu. |
Mmm da, wait and see .... Zato i zapitkujem ovde sta i kako, posto niko ne zna niti je to do sad radio. A i pokusavam da shvatim sta se porezuje i po kom osnovu. Npr. nesto mi se ne placa porez na 'poslala mi tetka iz inostranstva' isto kao i na 'radim za stranu firmu'. To ce država da izvine. Generalno 20% na sve pare spolja, tek tako, je mnogo, bre. Pa vise se isplati ako radis da odes licno avionom po pare ... ili vec nesto drugo da kombinujes. Treba to tacno sve proveriti sta i kako. Kao sto sam napisao tamo u onoj drugoj temi, cekam odgovor od advokata na temu poreza i freelensovanja, pa cemo videti.
|
Zato su pametni ljudi izmislili DRUGE zemlje gde ih nasi poreznici mogu da uhvate za ... poresku prijavu ....
:) |
hm... pre 10ak dana je legla uplata iz inostranstva od jedne firme na racun fizickog lica. POzvali su me iz banke i rekli da je legao odredjeni novac na racun. Otisao sam podigao novac. Niko mi nije spomenuo ni porez niti bilo sta.
Da li trebam da se samoinicijativno prijavim kako kasnije ne bi imao problema? |
naravno :) to ti je gradjanska duznost :D
|
Citat:
|
poz,
da ne bude zabune, NA SVAKI PRILIV IZ INOSTRANASTVA SE PLAĆA POREZ, |
poz,
da ne bude zabune, NA SVAKI PRILIV IZ INOSTRANSTVA SE PLAĆA POREZ. Drugo je pitanje da li poreska uprava ima interesa, u stvari da li će inspektori imati vremena da proveravaju baš svaki priliv na svakom računu fizičkog lica. U svakom slučaju obaveza je onog ko primi neki prihod iz inostranstva da ga sam i prijavi. Ako ne podnese poresku prijavu (PP OPO) a nekad kasnije mu se taj prihod pojavi u nekim papirima koje podnosi poreskoj upravi onda takva varijanta nije preporučljiva. Isto tako u slučaju da je taj priliv redovan, recimo stiže svaki mesec bar jednom, neko će to sigurno primetiti u poreskoj upravi, odnosno banci koja ce u jednom momentu to prijaviti poreskoj upravi a naročito ako se ti prilivi približe cifri 2 mil. dinara. Ako se radi o jednoj uplati u nekom dužem vremanskom periodu onda je moguće da će se neko provući. Što se tiče freelancing-a, jedan od mojih poznanika je freelance novinar iz Nemačke i tekstove objavljuje u 4 nemačke novine. Piše ovde, a honorar dobija u Nemačkoj i taj prihod uredno prijavljuje našoj poreskoj upravi. Plaća porez onako kako sam opisao u prethodnom postu - 20%. |
Ova država od mene neće videti 20% samo zato što novac stiže iz inostranstva, da ne bude zabune.
- i za normalne države je mnogo, a za Srbiju je bezobrazluk. Zamislite to u USA na sve prilive. - banke na transfere uzimaju manje od 1%, a ovi bi 20% tek tako?? - pojedinci (fizicka lica) toliko da se deru, nema smisla. Pa ko ce jos onda biti blesav tako da dovlaci pare. - zar država ne bi trebala da pravi razliku prema svrsi primanja? Jel radim autorski CD, ili prevodim text, ili valjam neku robu, ili primam platu, ili penziju, ili mi salje tetka, jel mi salje fizicko lice ili firma, ili sta ja to radim pa po kom osnovu plaćam tih 20%? Svima isti procenat na priliv ?? - 20% samo zato sto su pare spolja im nedam. To nece da moze. - jel to predstavlja sav porez koji im dođem, da ne treba još po nekom osnovu da im plaćam neki porez? Jel ja imam onda neku zdravstvenu zaštitu, osiguranje, penziju? (nemam) - kako stoje stvari to jos niko nije platio. - 2 mil. dinara 99% freelancera u Srbiji ne napravi. - mi kao gradjani nismo dobili nikakvo zvanicno obavestenje o placanju bilo kakvog poreza na devizne prilive. Ni u banci ni drugde. - tako da mi je vrlo problematicno ovo tumacenje. |
Citat:
|
Stoji da neznjanje ne opravdava, ali bi bio barem red da banke imaju dopis, pa da obaveste ljude...
|
Citat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Income_tax |
Uglavnom blago nama sa ovom novom 'demokratijom'. Usrećili smo se.
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 15:23. |