-
Opušteno
(
http://www.devprotalk.com/forumdisplay.php?f=16)
Dragan Babić |
07. 05. 2008. 12:18 |
Problem sa LCD TVom
Imam ovaj Samsung nekih pet meseci, u poslednje vreme je počeo da se pali i gasi nasumično, nekada čak i nekoliko puta za redom - kao da se "restartuje". Još uvek je pod garancijom, ali me interesuje da li neko zna šta bi to moglo da bude pre nego što ga zlkovci odnesu na neodređeno vreme.
|
conica |
07. 05. 2008. 13:16 |
Proveri kakav ti je napon - skakutanje napona je smrt za LCD i plazme koje nemaju toleranciju prema tome kao stari.
|
Dragan Babić |
07. 05. 2008. 13:40 |
Dobio sam par hintova o mogucem uzroku:
1) Nesto sto se zove "capacitor"
2) Firmware
3) Neko je imao slican problem i morao je da menja TV
|
ivanhoe |
07. 05. 2008. 15:07 |
"capacitor" ti je po naski kondenzator, i zaista mogu kondenzatori u napajanju tako da zezaju ako "procure", tj. dobija se kratak spoj na masu kad se napuni, sto izaziva da periodicno imas pad napona i restarovanje uredjaja... ako je to onda nije skupa popravka...
|
jasmanac |
07. 05. 2008. 15:34 |
Citat:
Originalno napisao Dragan Babić
(Napišite 54347)
3) Neko je imao slican problem i morao je da menja TV
|
The best solution out there ;)
|
nosi to dok je u garanciji ... :)
|
Dragan Babić |
07. 05. 2008. 18:12 |
Yup, izgleda ce da bude tako. Samo sto servis kod koga treba da nosim ima robota koji se javlja na telefon. :)
Kao u fazonu servis se vrsi iskljucivo u njihovoj radnji - tj. donesi TV kod mene ako hoces da ga popravim. Uzas...
|
Ilija Studen |
07. 05. 2008. 20:11 |
Citat:
Originalno napisao Dragan Babić
(Napišite 54362)
Kao u fazonu servis se vrsi iskljucivo u njihovoj radnji - tj. donesi TV kod mene ako hoces da ga popravim. Uzas...
|
To je sasvim normalno za sve opravke gde uređaj nije kabast. Niko ti neće doći na gajbu da ti pogleda TV ili telefonsku sekretaricu...
|
Dragan Babić |
07. 05. 2008. 20:51 |
Ponavljam - uzas...
|
MorenoArdohain |
07. 05. 2008. 21:18 |
Da se razumemo, nece majstor da dodje samo zato sto ga mrzi ili nesto slicno.
Problem je u samom servisu, tacnije, opremi i komponentama.
Moze majstor da dodje, ali da nema pri sebi odgovarajucu opremu. Cak i da ima, treba mu taj i taj kondenzator. Odakle ce ga izvuci? Gde ce lemiti?
I zato, olaksaj i sebi i njemu i oteraj taj TV u servis :)
|
Zero-Cool |
07. 05. 2008. 21:23 |
Ja sam jedno 6 meseci radio u Novelu i veruj mi nagledao sam se raznih stvari sto se LCD-a tice, video sam na blogu koji samsung imas i znam da su vrlo problematicni bas ti osnovni modeli samsunga, skoro svi imaju problem sa nestabilnim naponom, a ono sto kod njih nije uradjeno kao kod sony-a je da se sami iskljucuju kad osete previsok napon, oni propuste i taj napon a to zna da ima unisti elektroniku.
Prema tome TV pod misku (ovo ce biti malko teze :D) i pravac u servis i nemoj da poludis ako naletis na idiota (ne jednog nego njih malo vise) u ovlascenom servisu za samsung LCD TV-e. Nama dolazili ljudi da kupe drugi ili treci LCD-e po redu i kad im neko spomene Samsung oni beze od njega jer ako se pokvari nece da imaju posla sa tim serviserima.
|
conica |
07. 05. 2008. 22:41 |
jel moze LCD ili plazma da se prikace na UPS?
mislim zbog ispravljanja i odrzavanja napona
Off Topic:
Zero-Cool....sto mi se svidza tvoj avatar, pa to ti je... :)
|
Zero-Cool |
08. 05. 2008. 00:05 |
Citat:
Originalno napisao conica
(Napišite 54374)
jel moze LCD ili plazma da se prikace na UPS?
mislim zbog ispravljanja i odrzavanja napona
Off Topic:
Zero-Cool....sto mi se svidza tvoj avatar, pa to ti je... :)
|
Velika vecina imaju strujni konektor isti kao na kucistu (napajanje), znaci Sony, Samsung (ne svi modeli), LG, za ostale nisam siguran. Tako da mogu da se zakace na UPS.
Off Topic:
Hvala, hvala :)
|
jablan |
08. 05. 2008. 00:27 |
Samo je problem što dobar deo UPS-ova ne pegla napon, samo se prebace na bateriju kad mnogo ode. Mi smo pre par godina imali velike probleme u firmi, resetovali se kompovi, igrala slika na monitorima. UPS-ovi ništa nisu rešili.
|
Zero-Cool |
08. 05. 2008. 00:36 |
To je zato sto UPS koji kupis za male pare nema u sebi i stabilizator napona nego samo brzu kontrolu koja ce detektovati nestanak i prebaciti te na bateriju. Medjutim pre sam vidjao UPS sa stabilizatorom i cena im je zestoka, ne znam da li ih jos uvek ima, ali totalno su ne isplativi. Postoje mnogo jeftinija resenja stabilizacije napona.
|
Milos Vukotic |
08. 05. 2008. 02:28 |
Off Topic: ...a katodna cijev štiti brzogoreći osigurač tako što izgori prije njega... ;)
Dragane, nabaci neku šofersku jaknu (model Pavle Vuisić), pravac servis i s vrata "dobar -nemo' da vam j... mater- dan". Moraš ih zastrašiti da te nebi stavili na posebnu listu "fini ljudi koje možemo zajebavati i pustiti ih da čekaju" (a koja postoji u svim servisima)... :)
|
degojs |
08. 05. 2008. 02:51 |
Citat:
Medjutim pre sam vidjao UPS sa stabilizatorom i cena im je zestoka, ne znam da li ih jos uvek ima, ali totalno su ne isplativi.
|
Ovde više nisu tako skupi, pogotovo ako naletiš na sniženje.. Mislim da sam svoj platio nekih $99, a ima ugrađen AVR (automatic voltage regulation) i radi, valjda, OK :D
Interesantno je da je ovde politika oko struje drugačija, pa i nema nekih oscilacija: npr. strogo je zabranjeno da na kućnu mrežu prikopčavaš neke jače mašine i tako izazivaš probleme na mreži.. I efikasno to sprečavaju, koliko sam čuo (nemam pojma da li je istina, ali ne bi me čudilo da jeste).
Inače, ako vam se ne troši lova, možete i da uvežete 1 ili 2 čvora na kablu od napajanja, može da pomogne u nekim (težim) slučajevima.
|
ivanhoe |
08. 05. 2008. 08:17 |
vecina UPS-ova se pravi da bude (kao sto im i ime kaze) neprekidni izvor napajanja kad nestane struje, i obicno im dodaju i surge arrest opciju koja stiti od naponskih peak-ova. Ali ova opcija da imas bas stabilizator napona je nesto skroz drugo, takve sprave u stvari prvo prvo isprave ulazni napon, pa onda same generisu pravilan sinusni napon na izlazu, i ne znam kakve su cene, ali ja za to definitivno ne bih kupovao jeftine uredjaje jer ko zna kako izgleda to sto ti oni daju na izlazu, neke cetvrtke ili tako nesto... generisanje lepog sinusa nije jednostavno..
E sad meni nije jasno gde vi to zivite kad imate toliko problema sa strujom, to je najverovatnije problem u kucnim instalacijama, a ne do javne mreze. Moj stvarno dobronamerni savet je da se u takvim slucajevima izdvoji malo vise para i da uzmete elektricara da vam zameni sve osiguracke kutije od glavnih osiguraca na ulazu u zgradu, pa do stana, i ako imate kinte i nove kablove da vam stavi. Najcesci razlog pozara u stanovima su neispravne instalacije, a tu nikakv stabilizator ne pomaze...
|
Alkion |
08. 05. 2008. 11:34 |
Citat:
Originalno napisao degojs
(Napišite 54382)
Inače, ako vam se ne troši lova, možete i da uvežete 1 ili 2 čvora na kablu od napajanja, može da pomogne u nekim (težim) slučajevima.
|
Postoji li neki relevantan pisani a dokazan trag da taj "trik" ima efekta?
|
misk0 |
08. 05. 2008. 13:52 |
Meni se cini da za tu foru kabl mora biti smotan u feritnom jezgru jer ferit u tom slucaju apsorbuje smetnje, tj umiruje ih.
|
degojs |
08. 05. 2008. 21:26 |
Citat:
Originalno napisao Alkion
(Napišite 54399)
Postoji li neki relevantan pisani a dokazan trag da taj "trik" ima efekta?
|
Jedini pisanu "preporuku" za to mislim da sam video u Minasijevoj "Mastering Windows 2000 (ili beše 2003) Server".
(A posle kažu da je Windows administracija sve na klik-klik, ha? :D)
Pazi, nisam siguran da to radi išta za neke male smetnje, ali za nešto jače, može da spasi mašinu - bar sam tako čuo na više mesta (ali u onako priči.. kafanskoj), a siguran sam da sam pročitao isto u toj knjizi davno pre. Šta znam, Minasi nije baš neki za'ebant.
|
ivanhoe |
09. 05. 2008. 12:55 |
ja bih rekao da su to babske price, jer to u stvari treba da imitira prigusnicu, ali za to treba ferit kao sto misk0 rece... a i valjda mora da se preracunaju dimenzija da bi iole radilo, a DIY cvorovi tesko da imaju ozbiljan efekat.....
mada ono, eto ideje da pisemo MythBusters-ima :)
|
MorenoArdohain |
09. 05. 2008. 13:06 |
Ma crveni koncic resava sve probleme.
|
degojs |
10. 05. 2008. 05:13 |
OK, proverio sam - jeste u Minasijevoj knjizi i dosta ljudi takođe to praktikuje, a kao i Minasi, neki kažu da može zaista da sačuva uređaj u slučaju nečeg jačeg kao udar groma.. što nema mnogo veze sa problemom sa početka :D
Citat:
Some people say that lightning surges in power or phone cables can be arrested by simply tying a series of ordinary overhand knots in the cable. Allegedly, the knots do a nifty induction trick when the cable tries to pass super-high voltage, and burn out, saving the equipment. The physics behind this is not nonsense, but there is still considerable controversy over whether or not knots do any good in the real world. They certainly don’t stop ordinary lower voltage spikes, and they’re ugly. Do it if you like. It doesn’t hurt. But don’t tie knots instead of getting proper power conditioning gear.
|
Heheh, koji ono film beše kad kaže: "Polako.. Nisam ja Nikola Tesla." :)
|
Dragan Babić |
10. 05. 2008. 11:56 |
Jebem mu mater TV sad vec dva dana radi bez problema... Izvadili smo iz njega kabel koji ga je spajao sa kompom (ali samo kad gledamo filmove ili slicno) i od tada radi 100% normalno. Aj' ga znaj...
|
ivanhoe |
10. 05. 2008. 12:25 |
ima cuveno prvo pravilo servisiranja elektronike: proveri sve kablove :)
moguce da je strujni kabl gubio kontakt pa kad ste mrdnuli tv, da je to prestalo... vrati TV kabl pa vidi da li ce ponovo da krene da zeza? Ako krene, probaj sa drugim kablom i drugim kompom (moze i TV out na kartici da zeza), i to bi trebalo ad ti razjasni problem...
|
Najverovatnije je problem u tome sto su "zemlje" ta dva uredjaja na razlicitim potencijalima i onda se stvara napon koji se manifestuje kroz treperenje, puckanje ili sta vec ...
Ja imam ovih problema sa TV karticom, reseno sa kondezatorom na red, i sa laptopom i mixetom, reseno tako sto sam zalepio izolir na metalne kontakte od napajanja za laptop.
Nisu idealna resenja al mozda pomogne ... ;)
|
Dragan Babić |
10. 05. 2008. 13:13 |
Fuuuck, nemam pojma o čemu pričate, al' javiću ako opet počne da zeza.
|
Zero-Cool |
10. 05. 2008. 13:25 |
Ovo sto ti je Ivan napisao je vrlo moguce, znaci potrebno ti je da su komp i TV na istoj uticnici (odnosno na istom produznom kablu). A vrlo je verovatno da kabl kojim povezujes TV i komp daje neki pobudni signal TV-u i zato se on pali i gasi. Probaj da promenis taj kabl, mozes da povezujes i cinc kablom i scart (postoje svi prelazi sa jednog na drugi).
|
Dragan Babić |
10. 05. 2008. 13:41 |
Ovako - TV i komp (laptop) nisu bili na istoj uticnici, sada jesu ali nije bilo promene kada sam ih nakacio na isti produzni. Do prestanka gasipaljenja je doslo tek kada sam kabel koji koristim da povezem komp na TV kompletno odstranio iz TVa, inace kabel je isti onaj kao za monitore - DVI. Ako vi kazete da je moguce da je on pravio problem meni to ima smisla - ali mi je bedax sto to onda znaci da ne mogu da gledam filmove sa laptopa na TVu? - ****.
|
mozes samo proveri kabal ... dvi hoce ponekad da trsne ...
|
Probaj da skines lap sa napajanja pa onda da nakacis na TV ... vidi sta se desava ...
|
Zero-Cool |
10. 05. 2008. 16:15 |
E i mislio sam da je tako, DVI kabl je jako specifican jer on stalno proverava taj svoj signal (digitalni), i ti pikovi pri proveri ti ustvari dovode do toga da se TV sam upali i ugasi (ustvari to je moje licno misljenje), to TV-u ne bi trebalo da skodi, zato probaj da vidis kad se desava to sa TV-om dali se desava kad je komp iskljucen ili samo kad je ukljucen i da li se desava kad se podize sistem. Sve to je od presudne vaznosti jer se to moze srediti. A ako je samo do toga to ce ti biti veliko olaksanje jer znaci da TV nije pokvaren.
Moci ces i dalje da koristis taj kabl, ali ces ga morati iscupati svaki put kad ga ne koristis, i ponovo ukljuciti kad ti treba.
Kad utvrdis da li je do toga, mogu ti pomoci to da sredis, posto se taj signal moze prebaciti i na analogni (bilo koaksijalni bilo kompozitni), a oni ne bi trebalo da prave problem kao DVI.
|
ivanhoe |
10. 05. 2008. 16:40 |
ovo za uticnice nije bas tacno, jer su na svim uredjajima odvojene mase unutrasnjeg dela od mase napajanja, tj. spoljne mreze...ta virtuelna masa se formira na transformatoru, obicno se kaze da su mase galvanski radvojene. Tako da je svejedno u koju uticnicu nabodes (ispravan) uredjaj.
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 12:47. |
|