![]() |
Google Analytics - Urchin from Google
Gledam nešto danas adSense i provalim ovo:
Web Analytics helps you understand your visitors better. gde piše: Citat:
Citat:
|
Kôd:
<? require 'google.com/urchin.inc' ?> i sam znas kako moze da funcionise cnstats plus tu ima blank .gif i slicne fore |
Samo što require ne radi tako :) Ne može require sa servera na server. Ne može čak ni sa domena na domen, pa čak iako je alias, ali nema veze.
Mene više interesuje šta oni naplaćuju: Citat:
|
moze ako imas recimo neki ozbiljniji programsk alat ( ne php ) ;)
i ja mislim da vredi ... jer je odlican |
Na sajt ide javascript a dobra stvar je sto mozes da pratis do 25 nezavisnih sajtova sa jednom mesecnom pretplatom i naravno upgrade se always free. U odnosu na standalone verziju je bolji iako (iskreno receno) i ne 'vata sve kako treba.
|
Dobrodošao McKracken ,pa to je onda odlicno ... ipak je cena koja je na sajtu previse za 1 sajt
|
Sinoc mi je Spale otvorio oči, na ev1 daju urchin for free, samo treba posebno da ga zatražiš. Tako da ćemo uskoro ovde imate Urchin umesto webalizer, samo da baja-od-mašine to namesti :)
Zato me još više zbunjuje ona cena sa google... Hajde, kao ovo je dedicated server, pa ovo - ono, pa plaćam dosta svakog meseca, ali za tih google-ovih $199/mo možeš da uzmeš ceo dedicated server sa sve urchin zajedno. |
rekoh ja da urchin 'ebe keve :)
|
Ne znam da li je neko vec postovao, ali je Urchin od sada free uz Google account
Doduse, ogranicen je na 5 miliona hitova mesecno. |
Da greskom sam to stavio u opusteno, ili caskanje, ubite me :D
Nisi ogranicen na 5mil ako otvoris adwords nalog ( 5 $ ), ja upravo probam, registrovao sam se juce ( za GA, ne words to koristim od ranije ) poz :) |
Nesto se razmisljam i citam sta drugi misle, da li ce ovo zaista uticnati na PR ili mozda cak poziciju ? Sta vi mislite ?
|
E, a sta nakon 5 miliona hitova? ja sam postavio par sajtova, doduse polako se updateuju rezultati, pa ne vidim jos da je njima proslo 12 sati, makar sam ih postavio jos juce.
Jedan od sajtova ima oko 300.000 PI na dan, pa ne bih voleo da me na kraju meseca nazovu i pitaju za zdravlje i bankovni racun :) Takodje, meni se na linuxu i firefoxu ne pojavljuje bas sjajno, oni flash grafici ne ispisuju tekst. Da li je samo kod mene tako? |
UPDATE:
Analytics has been successfully installed and data is being gathered now. The demand for Google Analytics surpassed even our highest expectations and as a result some customers may temporarily experience report-update delays. All data continues to be collected and no data has been lost. We are currently adding resources to ensure high-quality service. We apologize for any inconvenience. Ne razumem zašto su iznenađeni odzivom? Pa šta su očekivali? Ovo je mislim prvi put da su "toliko" iznenađeni da im se desilo nešto neplanirano. Čak i ne primaju nove zahteve. |
Stvarno, nema vise Add new dugmeta :)
Takodje, nesto su usporili sa updateima, na par sajtova nije bilo novih statistika vec 3 dana. Stvarno mi nije jasno kako nisu racunali sa ovakvom popularnoscu. Takodje, user interface kod ovog projekta nije uobicajeno Google rock-solid, nego pati od nekoliko manjkavosti. |
Evo mojih utisaka posle nedelju dana:
Izuzetno korisna alatka, urchin rocks :) Na prvi pogled je statistika kao i svaka druga, malo ukrasena dzidza-bidzama, medjutim kada se zagrebe izpod povrsine mozete saznati zapanjujuce podatke. Uz malo podesavanja "Conversion Goals" mogu da pokazu tacno ko, kada, zasto, odakle, na koji nacin dolazi na sajt, sta radi na sajtu i jos mnogo vise. Mislim da je ovo izuzetan alat, mozda najvazniji za marketing, mada nista manje vazan i za webmastera. |
Upravo tako. Postavili smo ove statistike na servis koji cemo preradjivati, i za 10 dana vec imali dovoljno preciznu sliku o servisu. Radi se o IT news servisu. Posebno su nam bile interesantne sledece stvari:
Naravno da su i mape impresivne. Postavili smo i par conversion goalsa, da vidimo gde sta skripi. Sve u svemu, vrlo korisna alatka. |
Overlay view je takodje impresivan i vrl, vrlo koristan.
Pored toga, geoip podaci su sjajnii meni su pomogli bar 5 puta da izblokiram click fraud koji je bio znacajan. |
jel zna neko kako oni (ili neki drugi slicni alati) mere brzinu konekcije posetilaca?
|
Pa verovatno imaju neku kalkulaciju kroz swf file :) ( nemam drugu ideju )
|
I meni je to diskutabilno, generalno bih neke podatke ipak uzeo sa rezervom, ali je ipak dovoljno tacno da se dobije "sira slika" o tome sta se desava.
|
Jeste culi sta ce google da uradi sledece...
Javno saopstenje, press konferencija "Google developeri su upravo izmislili coooool spyware, mozete ga skinuti na adresi xxxxxx" Ko razume shvatice.... |
Iskreno i ja sam prvo tako nesto pomislio, pravo je pitanje ko kome tu više pomaže. Međutim mora se priznati da je urchin 6 izuzetno dobar.
|
Nego jel ima neka procedura da se ubrza ova registracija Google Urchina, na listi čekanja sam nekoliko nedelja...
|
I meni krivo sto nisam registrovao vise sajtova na vreme, sada nema add new site, nego samo updateuje ono sto imas.
Nego, da li ste primetili da li sajtovi koji posecujete imaju analytics code u sebi? Ja sam primetio kod na par komada ... |
Zašto bi me to interesovalo ? :)) ...osim kada bih mogao da vidim i njihovu statistiku.
|
Citat:
|
Zašto bi me to interesovalo? Interesuje me koliko je to popularno, koliko je to uzelo maha. Verovatno ne puno, jer je prijava trajala nekoliko dana, pa ko je uš'o, uš'o je.
Ako se dva sajta mere istim alatom, dobijamo merne veličine koje se mogu upoređivati, a koje su referentne i nezavisne. Ne kažem precizne i sveobuhvatne, nego referentne i nezavisne. Zašto je to bitno? Bez toga dobijamo razne rezultate o broju otvorenih strana, unique poseta, neko svoje rezultate krije ko zmija noge, a neko se šiba milionima nečega, a nije jasno čega, i u kojem vremenskom periodu. Vidite za motivaciju kako su to uradili u Mađarskoj: http://www.webaudit.hu/engine.php?co...2&sort_order=6 WebAudit je nezavisna kompanija koja se bavi, gle čuda, Web Auditingom. Usluga nije besplatna, statistike su (očito) svima dostupne, a svi važni igrači koriste ovu uslugu. Na graficima vidite jučerašnju posetu. Prva stavka je ukupno, kasnije sortirano po unique posetama (Egyedi látogató). Kakve ovo veze ima sa Google statistikama? Pa, nema baš puno veze. Primena je, naravno, drugačija, dodirne tačke su u nezavisnosti i referentnosti: ako vam neko kaže da Google Analytics pokazuje da ima 20.000 poseta nedeljno, onda dobijate jasniju sliku o sajtu. Mislite li da bi našem Web Spaceu trebala neka nezavisna kompanija koja bi uradila auditing, ili za to još nema potrebe? (ovo je već više za temu o Webu u Srbiji 2005/06) |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 11:59. |