![]() |
Klasična ucena
Mislim da je bilo priče o sličnom problemu ali ne mogu da nađem, pa molim moderatore da spoje temu sa odgovarajućom ako postoji.
Dogovaram izradu sajta za klijenta koji je vlasnik preduzeća "Bortravel" (tako registrovan posluje već dvadeset godina). Problem je što je neki tip registrovao domen bortravel.rs i traži mu 350€ da mu napravi sajt, u suprotnom mu neće dati domen. Klasična ucena, naravno, ali da li postoji mogućnost da mu se uzme taj domen na drugi način osim pozivanjem na "ucenu"? Znači, na osnovu brandiranog imena firme ili tako nešto. |
Ovako nešto još nisam čuo :) Registrovao je domen sa namerom da kada jednog dana neko zatraži taj domen - zahteva 350 eur da mu uradi sajt. Koliko gluposti u jednoj rečenici :)
A što mu jednostavno ne proda domen za 350eur? Uzme iste pare a ne mora ni prstom da mrdne. Drugim rečima, ako je toj firmi stalo do tog domena - neka mu ponude pare za domen i nogu u debelo meso. Mislim da bi sve drugo oduzelo dosta vremena a možda čak i više para nego tih 350 eur. |
Koliko znam, to je kažnjiva rabota, jel tako?
|
Tip je `ladno je postavio neku prezentaciju na toj adresi i napisao: sajt nije u funkciji, razlog: Nije placena izrada, odrzavanje, hosting i domen. Pri tome, naravno, nikakav ugovor ne postoji.
|
neko je registrovao .com jos pre tri godine.
registrujuj neki drugi domen slobodan ti je .net ponudi mu 20 evra ako hoce da proda hoce ako nece nista, uzmi .net ili stavi bor-travel ili nesto slicno ako je gazdi bas stalo da ima taj nek odresi kesu |
S time što na sajtu koji se vidi na .rs stoji Bortravel d.o.o. E ako je tvoj klijent baš taj Bortravel d.o.o., a ovaj se tako isto (lažno) predstavlja, onda to neće da može, tj. to jeste krivično delo. A i pošto je .rs u pitanju valjda je lakše isterati spor (putem arbitraže?) u odnosu na TLD? Nego vi lepo formalno pripretite tužbom za početak.
|
Ma da, to je baš taj klijent. Lik je došao kod njega u kancelariju i rekao mu da je uradio sajt samo treba da ubaci podatke. Ovaj ga je izbacio i javio mi šta se desilo. Mada bih ja više voleo da ga je zamolio da sačeka dok ne stignem. :)
|
Sigurno nema pravo da se predstavlja (Bortravel d.o.o.) i da prica kako sajt nije placen. Ta fora za domene je valjda istekla (prvih par mjeseci su valjda vlasnici imena uz dokaz o registraciji imali prednost nad ostalim).
|
S obzirom na sadržaj sajta gde se predstavlja kao Bortravel doo, mislim da bi vrlo lako neki advokat mogao da vam napiše tužbu te da mu pošaljete preporučeno pismo pred utuženje.
U krajnjem slučaju, ni 350 EUR nije previše za domen, ali ja bih mu u kombinaciji sa pretnjom tužbom ponudio i 100 EUR za domen (štap i šargarepa) pa nek vidi šta će. Mislim da je to ponuda koju ne bi odbio. Kontaktirajte i bortravel.com, možda hoće da prodaju domen s obzirom da je parkiran domen, a možda čak ispadne i jeftinije od 350 EUR. |
Ček, zašto bi mu nudili 100€? Šta on može da uradi sa domenom koji se zove tako kako se zove osim da uradi prezentaciju dotične firme? A to ne sme da uradi. A rekao bih da i sa ovom rečenicom koja na sajtu stoji (sajt nije u funkciji, razlog: Nije placena izrada, odrzavanje, hosting i domen) ima dovoljno elemenata za tužbu.
|
^ ne zaboravi u kojoj zemlji zivis.
|
Citat:
Mada vrlo lako može da se desi kad mu stigne upozorenje pred utuženje ili kad ga stvarno tužite da i on ukapira da je stvar ozbiljna i da vam jednostavno preda domen i bez 100 EUR, pitanje je sad dokle je on spreman da ide, al za 350 EUR, valjda ne planira da tera do kraja. :) |
Opomena pred utuzenje bi trebala da bude dovoljna da ga spusti na zemlju...
|
Ja bi poslao opemenu pred tuzbu. Ako opomena na urodi plodom postavi sajt na drugom domenu,a njemu posalji tuzbu.Ne zaboravi da snimis izglede ekrana,a po mogucstvu i snimis video kao dokazni materijal. Nacekaces se neko vreme (godinu-dve nije nista iznenadjujuce) ali na kraju ti dobijas.
|
E ovo me uvek inetesovalo,
sta je valjan dokaz na sudu u smislu izgleda ekrana. Pretpostavljam da nije dovoljno uraditi printskrin i odstampati na papir. Odbrana bi se uvek branila da je fotomontaza. Jel zna neko? |
Ma da, očigledno ima dosta zgodnih varijanti, a Bortravel je prilično jaka firma i advokati nisu problem.
Nego, gledam sad Pravilnik o arbitražnom postupku i nije baš jasno ovo što stoji u članu11: Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Elem, arbitraža je samo jedan od načina da dobiješ pravo na domen. Uslov da je arbitraža validna jeste da je prihvataju obe strane i sl. postoji i zakon o arbitraži koji jasnije definiše svaku arbirtražu, pa i ovu. Dakle arbitraža je neki sporazumni način da se problem reši na lakši i jeftiniji način bez sudskog spora. No pitanje je i da li je jeftinija u ovom slučaju, tj. sasvim sigurno nije. Tako da možete da idete direktno na sud, ništa vas ne obavezuje da idete na arbitražu RNIDS-a. |
Mister, jel' treba stvarno da ti objašnjavam kako se te stvari rešavaju u Srbiji? Batali tužbe, nije džaba smišljena ona narodna "batina je iz raja izašla". :) Džabe pretite sudom, toga se niko ne plaši u Srbiji, ali ako zapretiš batinama... :)
|
Citat:
|
Pazi ga ovaj Ugly Fingers Bradley... Jel to uticaj vrućine i saobraćajnog haosa u Bg-u danas? :)
|
Ne, to se zove iskustvo :) I ja sam nekada bio "fini" ali ništa nisam uspeo da uradim, kada sam shvatio kako se završavaju poslovi, promenio sam se... nisam ja oduvek bio ovakav, kewe mi :D
|
Citat:
|
Citat:
|
^ I meni to odmah palo na pamet. :) Možda je najbolje da postuješ link ovde na forum i onda imaš gomilu svedoka koji su videli šta je na sajtu.
|
Možda i ovo može da posluži ako se snimi video?
Mada, mislim da će pretnja tužbom biti dovoljna. Ili da mu ipak pustim jedan "drugarski" mail i potpišem se kao Ugly Fingers Bradley. :) |
Nesto razmisljam, zar mi nemamo neko odeljenje mup-a za visokotehnoloski kriminal (ovo nije tako "visoka" tehnologija, ali moglo bi da se podvede pod to), i da vi lepo nekako stupite u kontakt sa njima i sredite posao sa ovim likom?
A sto se eventualnog sudjenja tice, to mogu samo da zamislim sa domacim sudijama (ovaj printscreen je sajt, a dokaz su ljudi koji videli isti na forumu). Tom logikom moze i taj lik da nadje neki xyz forum i da tvrdi isto, ili jos gore kako su mu bile obecane pare da napravi sajt itd itd. :)) Sve u svemu meni ovo deluje kao vrzino kolo, a resenje .. well ... mislim da je Blues ipak covek sa iskustvom ;) |
Citat:
Drugi slucaj se vodi u Beogradu pred odelenjem za VTK,nije slicno ovome ali ima veze sa sajtom. Prilozene su slike,video ali sam prilozio i podatke sa whois.sc (njihove slike,ip adrese dns servere -ovo je placena opcija) uz naznaku da i sami mogu proveriti. Zatrazio sam query thumbnaila za tvoj domen pa ce biti dodat za dan dva sigurno. |
Neka pokusa preko webarchive.org da arhivira sajt u izvornom obliku. Odatle ga sigurno ne moze maknuti i bice ti lakse dokazati o cemu si pricao i gdje ste bili reketirani...
http://www.archive.org/index.php |
@dinke Pravda je spora ali dostižna. :) Šalu na stranu, jesu naši sudovi spori, ali mislim da sa dokazivanjem nečega ovako očiglednog ne bi bilo problema.
Verovatno misliš da su sudije neki dinosaurusi koji ne znaju ni šta je Internet, ali sudskih sporova u kojima se pominju reči "Internet" ili "sajt" svakako ima, tj. sada je već nemoguće da ih nema, tako da ne verujem da su oni baš pali sa kruške. Evo i @razno je već imao iskustva sa takvim sporovima. |
samo da dodam da u opomenu pred utuzenje stavite klevetu, narusavanje ugleda i svu ostalu nematerijalnu stetu, jer ovde nije samo arbitraza nad domenom u pitanju. mada iskreno ja bih ga direktno tuzio ;)
|
www.archive.org kako pise kod njih, materijal se pojavljuje 6 meseci nakon arhiviranja (?) tako da to i nije solucija.
Sto se tice sudija i drzavnog tuzioca itekako imaju pojma, a imaju i vestake kao dopunu. Iz mog iskustva sekretarica koja pise izjavu brljavi,cirilica/latinica,promasena slova, pisanje engleske reci na srpskom :D .... te je potrebno lepo procitati izjavu pre stampe. Konkretno ovaj spor koji je pred sudom za VTK radi se o kradji domena. Klijentu su bili provaljeni login podaci kod loopie. Doticna osoba je laznim predstavljanjem,izvrsila transfer domena.Domen je vracen posle par dana pisanjem novom registratoru domena i slanjem prethodnih podataka iz whois(sa kopijom pasosa). Slucaj je u toku,kolika ce kazna biti na kraju ne znam,ali definitivno ce biti osudjen.U ovom slucaju je krivicna prijava koja se goni po sluzbenoj duznosti. Nadam se da sam nekom pomogao:) |
evo whois...
bojim se da je resenje bor-travel.rs ili nesto slicno bortravel.rs -------------------------------------------------------------- Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije - WHOIS -------------------------------------------------------------- Ime domena: bortravel.rs. -------------------------------------------------------------- Opsti podaci Status domena: Aktivan Datum registracije: 04.03.2009 Datum poslednje izmene: 04.03.2009 Datum isteka registracije: 04.03.2010 Naziv registra: Loopia d.o.o. -------------------------------------------------------------- DNS serveri ns1.loopia.se. - 194.9.94.240 ns2.loopia.se. - 194.9.95.240 -------------------------------------------------------------- Podaci o vlasniku Kontakt: Blaza Dodic Sediste: -------------------------------------------------------------- Podaci o licima Administrativni kontakt: Blaza Dodic, B.Crni 3/4 Tehnicki kontakt: Dijana Stanojević, Dušanov Bazar lok I/102 -------------------------------------------------------------- http://www.rnids.rs -------------------------------------------------------------- |
e sad ne znam...
da li je gori ovaj koji ucenjuje ili ovaj koga ucenjuju...
zna se kako se stite imena na internetu.. Naziv domena Raspoloživ Izabran Naručite izabrane domene bortravel.rs NE bortravel.co.rs DA bortravel.org.rs DA bortravel.edu.rs DA bortravel.in.rs DA bortravel.me DA bortravel.co.me DA bortravel.org.me DA bortravel.net.me DA bortravel.its.me DA bortravel.priv.me DA bortravel.com NE bortravel.net DA bortravel.org DA bortravel.biz DA bortravel.mobi DA bortravel.tv DA bortravel.eu DA bortravel.info DA bortravel.com.cn DA bortravel.net.cn NE bortravel.org.cn DA bortravel.fr DA bortravel.me DA bortravel.cn DA bortravel.plc.uk DA bortravel.me.uk DA bortravel.net.uk DA bortravel.ltd.uk DA bortravel.org.uk DA bortravel.co.uk DA bortravel.name DA bortravel.us DA bortravel.at DA bortravel.be DA bortravel.de NE bortravel.cc DA bortravel.ca DA bortravel.nl DA bortravel.it DA bortravel.dk DA bortravel.com.mx NE bortravel.ch DA bortravel.tel DA bortravel.com.mk DA bor-travel.rs DA bor-travel.co.rs DA bor-travel.org.rs DA bor-travel.edu.rs DA bor-travel.in.rs DA bor-travel.me DA bor-travel.co.me DA bor-travel.org.me DA bor-travel.net.me DA bor-travel.its.me DA bor-travel.priv.me DA bor-travel.com DA bor-travel.net DA bor-travel.org DA bor-travel.biz DA bor-travel.mobi DA bor-travel.tv DA bor-travel.eu DA bor-travel.info DA bor-travel.com.cn DA bor-travel.net.cn DA bor-travel.org.cn NE bor-travel.fr DA bor-travel.me DA bor-travel.cn NE bor-travel.plc.uk DA bor-travel.me.uk DA bor-travel.net.uk DA bor-travel.ltd.uk DA bor-travel.org.uk DA bor-travel.co.uk NE bor-travel.name DA bor-travel.us DA bor-travel.at DA bor-travel.be DA bor-travel.de NE bor-travel.cc DA bor-travel.ca DA bor-travel.nl DA bor-travel.it DA bor-travel.dk DA bor-travel.com.mx NE bor-travel.ch DA bor-travel.tel DA bor-travel.com.mk DA |
registruj nekoliko domena, postavi prezentaciju
i ovaj ce dropuje sledece godine domen i ostace los za 50-tak evra... |
ili nek registruje .travel domen :)
http://www.travel.travel |
Citat:
|
^Visak slobodnog vremena i rasprava izmedju njega i klijenta
|
A da nije Bora nešto obećao tom tipu pa se predomislio. Ne deluje mi on baš tako naivan i glup.
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 11:39. |