pitanje u vezi ID-a podataka
Imam tabelu u kojoj cuvam podatke po danu,smeni i broju racuna.
Pade mi napamet dilema koji pristup je bolji: 1) da cuvam posebno po danu,smeni i broju racuna pa kada trazim podatak trazim ga sa 3 WHERE-a 2)da cuvam u jednom polju kao integer koji se sastoji od dana,smene i broja racuna, npr u formatu (dan mi je redni broj dana u godini) dddssrrrr, a aplikacija da mi razbija informaciju na dan smenu i racun, a ukoliko radim query tipa samo ta smena, samo taj dan, onda bih trazio redove gde je id veci od i manji od (aplikacija bi radila logiku kreiranja upita) mozda je glupo pitanje ali me interesuje koji bi ste vi pristup koristili? srdačan pozdrav. |
pod 2 gubis puno fleksibilnosti a nista ne dobijas, osim minimalne ustede prostora...
|
1. opcija uvek.
kao što ivanhoe reče, 2 je nefleksibilno i nepotrebno komplikovano. |
da dodam samo da bi trebalo da kreiras index u bazi koji sadrzi sve 3 kolone, cime prakticno dobijes iste perfomanse kao da imas samo jedno integer polje...
|
Nisam mnog ulazio u to ali neko mi je rekao da nije dobro da tabela ima dosta kolona, da li je to istina?
U ovoj aplikaciji radim sa denormalizovanim podacima u tabeli koja vise lici na document oriented bazu i imam 30 kolona, pratkicno sve zapisujem u nju i sve citam iz nje. Da li mnogo gubim na performansama ovako? (ja cak mislim da dobijam jer ne koristim ni jedan join, ali drugi ne misle tako, ono sto ja mislim je da gubim samo storage) Hvala na odgovorima. |
i jos jedno pitanje posto si pomenuo index:
U cemu je razlika da za ta tri polja stavim index i unique index? Da li unique index radi isto sto i index samo ne dozvoljava da budu iste vrednosti u kombinaciji ta tri polja? |
Broj kolona nema veze sa perfomansama, osim mozda u nekim ekstremnim slucajevima. Ranije kad je kao engine koriscen MyISAM onda je vazilo da treba izbegavati kolone sa varijabilnom duzinom (varchar, text), ali koliko ja znam to za InnoDB nije problem...
index za sva tri polja omogucava mysql-u da koristi index kad je WHERE oblika: dan=1 AND smena=2 AND racun=3, a tako je naravno brze nego da se koristi samo index po jednom polju, a ostala polja da se citaju sa diska. Takodje, ako je index nad poljima A,B,C (tacno tim redom) onda ce se taj isti index koristiti i kad su u WHERE samo polja A i B ili samo polje A. |
Citat:
Neko pravilo je da se krene od normalizovane baze i denormalizaciji pristupa tek kad si zaista siguran da performanse nisu zadovoljavajuće. Denormalizacija komplikuje aplikativni kod i povećava mogućnost greške (da baza dođe u nekonzistentno stanje), a performanse od jednog trenutka mogu da postanu i gore nego da su podaci normalizovani. Naravno, moram da još jednom preporučim knjigu SQL Antipatterns koja vredi svakog centa. http://pragprog.com/book/bksqla/sql-antipatterns |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 02:13. |