Science-Fictionin action
Postovani,
Nakon puno godina kada sam tupio po forumimam i uzivo kako u ovoj zemlji ne postoji ne E od E-trgovine, odlucio sam danas da dokazem sebi da nisam u pravu i da ovde nije sve tako crno kao sto sam mislio. Odluka je pala, pokusacu da platim telefonski racun ne izlazeci iz kuce. Ok, imao sam preduslove: racun u banci, pristup e-bankingu, novac na racunu i kreditnu karticu. Pokusaj prvi: Ulogovao sam se na Raiffesen online i odabrao "placanja". Docekao me je i alert da "nemam predefinisane korisnike" u prevodu. Za svaki novi racun koji dobijem moram da idem u banku da popunim formular i dodam tog korisnika na listu. Ajd, jeste malo retardirano ali mora da postoji neki drugi nacin. Pokusaj drugi: Aha! SMS prenos kojim mogu da placam svaki racun ... BEEEEPP "Nemate definisan broj mobilnog telefona za slanje SMS". P ako ji sam Qrc prijavljivao kad sam otvarao racun? (eh, da .. pokusao sam da uradim desni klik i copy ove poruke .. ali to nije moguce. Sekjuriti) OK. to nece da radi.. Da probamo na telenoru... Pokusaj treci "Prijavljivanje za trajni nalog je sasvim jednostavno – potrebno je samo da popunite zahtev za otvaranje trajnog naloga na šalteru banke u kojoj imate otvoren tekući račun." Mozda je Raiffaisen samo delimicno retardiran i ne shvata da je Telenor njihov deponent i da je najlogicnije da placam sa racuna u njihovoj banci. Pokusaj da platim karticom na Telenor sajtu je prosao neslavno jer nisam nigde uspeo da nadjem tako nesto kao mogucnost. Zakljucak: :1024: |
Ne znam kako je u Raiffeisen banci ali kod mene u banci samo ako hoćeš da platiš nekome koga nema na već predefinisanom spisku javnih korisnika treba stvarno da odeš do banke i da ga prijaviš i tada mi rekoše da je to iz bezbednosnih razloga. Pošto su u tom spisku već bili svi koji su mi trebali (spisak je baš podugačak) meni nikada nije trebalo da dodajem nekog posebnog i sve takve računa bez problema plaćam preko e-bankinga banke. :)
|
U Fritezi mozes da dodas novog korisnika ili da saljes na ne-predefinisane racune ako imas onaj mini-CD.
|
Ja sam u Raiffeisen predefinisao neke naloge za fiksni, mobilni, SBB i sl. i to sve lepo radi. Ali naravno uvek uleti neka uplatnica koja treba da se uplati i onda opet juri u poštu i čekaj sa penzionerima... :(
|
U RF moze da se predefinise telefon koji se koristi za SMS authentication slicno kao i mini CD kod Intese.
Hocete nesto negde da platite, idete na SMS nalog, dobijete SMS sa sifrom, ukucate je i izvrsi se placanje. Neka vrsta zastite mora da postoji, nigde u svetu ne moze samo user/owd da se koristi. Negde je dovoljan TAN, mislim da komercijalna kod nas koristi taj nacin, ali to nije nista lakse od SMS/miniCD-a. |
A nude li banke implementaciju elektronskog potpisa (nova licna karta sa cipom) pa da se ne mora ici peske za predefinisanje korisnika?
|
Kod Inteze definises novog korisnika samo uz onaj CD koji dobijes.
|
Negde u leto 2010 zove mene neka devojka iz Telenora...
Dobar dan, da li koristite portal moj telenor, radimo anketu.... tu me ispitala neka pitanja, i na kraju kao: imate li neke predloge za nas? ja: Pa, voleo bih da mogu da karticom preko sajta platim svoj racun. ona: [pauza] hmmmmmm..... ona: znaci voleli bi ste da preko portala kreditnom karticom placate racun? ja: da. ona: odlicna ideja! to mi niko nije rekao ceo dan... |
Sa Intesom sam se natezao pola godine da bih dobio CD koji je istovremeno citljiv i sa ispravnom verzijom softvera za firmu i ne pada mi napamet da udjem ponovo kod njih.
A prica o sigurnosti je "ultra bull****", jer taj pristup ne resava nista. Postoji bar 10 resenja koja mogu da se upotrebe koja su jednostavnija za upotrebu i sigurnija od trenutnih (za pocetak e-token i slicna) |
Imam drugačije iskustvo sa Intesom, ako pričamo o servisu za fizička lica.
Sertifikat CD se pre par godina čekao neko vreme (dve nedelje ili sl), mislim da se sada dobija odmah. Sa tim CD-om sve može da se plaća od kuće. Bio sam ubeđen da je tako sada i kod drugih banaka, ali očigledno da nije. |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 20:09. |