Payoneer i Porez
Pozdrav svim kolegama.
Imam pitanje vezano za Payoneer i regulisanje poreza. Samo da napomenem, već nekoliko dana sam pretraživao i nisam našao odgovor za ovaj specifičan slučaj. Takodje sam pitao i prijatelja knjigovodju koji me je zbunjeno gledao nakon što sam objasnio o cemu je reč :) Naime, da li imate informacije kako bi se redovno regulisao porez, u slučaju kada se redovno primaju uplate preko Payoneer kartice? Koliko razumem, po "domaćoj" logici, kada se novac podigne sa bankomata, treba obračunati porez na tu sumu i onda otići u banku i platiti porez uplatom na račun Poreske? |
Mislim da po zakonu uopste nemas pravo da imas Payoneer karticu, jer je to prakticno (virtuelni) bankovni racun u inostranstvu...
|
Pa ljudi i vade Payoneer da eskiviraju porez?
|
Nisam to ja... To je neki drugi Marko Marković....
|
Citat:
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon...oslovanju.html Novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za prekršaj rezident - pravno lice, banka i nerezident - pravno lice: 53) ako drži devize na računu kod banke u inostranstvu suprotno propisu Narodne banke Srbije 59) ako ne postupa u skladu sa propisom Narodne banke Srbije koji uređuje bliže uslove za lične i fizičke prenose sredstava plaćanja u inostranstvo i iz inostranstva 61) ako platni promet sa inostranstvom u devizama i dinarima ne obavlja preko banke 62) ako platni promet sa inostranstvom ne obavlja preko Narodne banke Srbije 71) ako plaćanje, naplaćivanje i prenos u Republici vrši suprotno odredbama člana 34. ovog zakona; 73) ako ne drži devize kod banke, odnosno Narodne banke Srbije A u članu 27: Rezidenti mogu držati devize na računu kod banke u inostranstvu pod uslovima i na način koji propiše Narodna banka Srbije. ...veoma konfuzno :) A "način na koji propiše NBS" mislim da je ovo: Platni promet sa inostranstvom obavlja se u devizama i u dinarima preko banke. Banka može vršiti platni promet po kreditnim poslovima sa inostranstvom, samo ukoliko su ti poslovi prethodno evidentirani kod Narodne banke Srbije u skladu sa ovim zakonom. -- Sad.. ako se obavlja preko banke, da li to uključuje i transfere preko bankomata? Jer NBS konvertuje USD valutu u dinar. Ne poznajem se u ovu materiju, možda i lupetam :) Citat:
|
Dođi kod nas u Bosnu http://i.minus.com/jziFJqiMjhSnT.jpg :P Pare digni, i u sef u banku da ti ne može niko elektronski provjeravati stanje na računu. I nemoj da budeš naivan i "pošten", odnosno, plaćaj sebi minimalac i zdravstveno, okreni se oko sebe, svi kradu, počev od tih što su pravili te zakone. Ja poznajem ljude koji su sve pošteno i po zakonu pa su propali. Šuti, radi, uživaj, ako te k'o pita, ne znaš ništa, i pazi se da te ne prijavi neko od komšija da si sumnjiv kad se pojaviš u svom novom autu ;) Sretno.
P.S. Pokušaj se posavjetovati sa nekime stručnim, da ne bude kasnije da si "pročitao na internetu". |
@Wooyke Kazne koje si naveo se odnose na pravna lica. Za fizicka lica je clan 62: Novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj rezident - fizičko lice.
|
Citat:
A ako skupljas ozbiljniju kintu, tipa za stan, onda ti se najvise isplati da otvoris agenciju kao pausalac i da od pocetka radis legalno, pare saljes wire-om na svoj racun u banci i spavas mirno... nema jeftnije opcije od toga za promet do 30k jura.. ako imas rodbine od poverenja onda mozes to da multipliciras par puta, a da ti ukupne dazbine ostanu ispod 10%, sto realno ne postoji nigde osim u Srbiji... |
Citat:
|
Pitanje je ko tebi uplacuje na Payoneer karticu, jer Payoneer ima partnerske firme, menju kojima su Elance i 2co. U oba slucaja mozes da primas pare direktno od Elance-a ili 2co-a na svoj bankovni racun. Ovo prvo sam probao. Tj uplatis na bankovni racun svoje firme.
Ne mozes da Payonner-a na bankovni racun. Sa Payoneer-a samo preko bankomata, ili da trosis pare po buticima i kaficima :) |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 02:00. |