Procedura za unosenje tehnike iz USA u Srbiju
Treba da mi drug donese za neki dan jedan IPhone koji je kupljen u USA u Apple radnji sa svim taksama (takse su $50).
E sada da li moze da onaj ko ga donosi kod nas na carini na aerodromu da ima problema? On licno donosi jos stvari od garderobe preko tehnike za sebe ali je sve povadjeno iz kutije. Licno znam puno ljudi koji su doneli brdo tehnike iz USA i nikada nisam cuo da su placali nesto dodatno u Srbiji. Takodje pretpostavljam da se ovo tolerise od strane nase carine, jer kada bi za svaki telefon, laptop i foto aparat proveravali... ne znam da li se je neko i vratio nekada iz USA a da ne kupi ama bas nista. Rece drug da se raspitam, mada ne znam koliko je realno da se oko ovoga cima. Ukoliko moze biti problema, da li je najbolja varijanta da se telefon raspakuje, izvadi iz kutije i unese kao "svoj" ili imate neku drugu preporuku? Neka iskustva iz prve ruke bi bila dobrodosla. |
Generalno, može da prođe kao da su njegove lične stvari, ali si dužan prijaviti šta nosiš sa sobom, odnosno koje su to tvoje lične stvari kad izlaziš iz zemlje da ne bi bilo problema kasnije kad ulaziš... pošto je avion u pitanju onda nemam pojma kako ide :) Ja ne bih nosio račune sa sobom...
Ja kad naručim nešto iz USA recimo, pošto ne piše koja je cijena, oni mene pitaju da pošaljem račun emailom, naravno, ja im pošalješ "pravi" :) Roba ispod 25e se ne carini. |
ako nema kutiju i naravno ako nema 10 iphone u torbi ne bi trebalo da ima problem, mada kod nas (a slicno je i drugde) to sve zavisi od carinika, on po zakonu ima pravo da naplati carinu na sve vrednije od 20e, njegova je odluka sta ce gledati (meni jos ni jedanput nisu gledali torbu, ali su mom drugaru naplatili carinu za laptop kupljen u UK). Opet ni to nije tako strasno, nije carina tako velika, isplati se kupovina i sa tim.
|
Limit za carinu vise nije 20, vec 45 EUR, cisto da znate.
Edit: mala napomena, ti limiti (pre 20 a sad 45EUR) su se odnosili na posiljke iz inostranstva. Sto se tice konkretnog slucaja gore, evo sta kaze Carinski zakon clan 216: Citat:
|
Citat:
Citat:
Edit: Našao Carinski zakon: Oslobođenja od plaćanja uvoznih dažbina za fizička lica |
Ako me pitate da li carinici imaju pravo da carine laptopove, telefone i slicne tehnikalije koje donosite sa sobom - ne znam, jer treba dokazati da ono sto unosite nije namenjeno preprodaji. Pretpostavljam da negde ima neki propis/uredba koji dodatno regulise to, u samom zakonu se to ne pominje.
Edit: evo nasao uredbu koja dodatno regulise to: http://www.upravacarina.rs/cyr/Zakon...astice-cyr.pdf |
^ Meni pre deluje da carinik treba da dokaže da ćeš ti to da preprodaješ, a ne ti da dokazuješ da nećeš da prodaješ. :) Valjda se dokazuje krivica, a ne nevinost. Ali kod nas je sve naopačke, pa tako verovatno i ovo..
|
Citat:
|
Inace, sad sam detaljnije procitao uredbu - carina se ne naplacuje za nekomercijalne posiljke u vrednosti od 45 EUR samo ako je poslato od jednog fizickog lica drugom fizickom licu. Za ostale slucajeve (ali isto nekomercijalne - pretpostavljam kad je posiljalac ili primalac pravno lice/firma) carina se ne naplacuje do 25 EUR vrednosti.
Sto se tice robe koju neko donosi sa sobom, carina se ne naplacuje do 100 EUR vrednosti. Mislim da sam sad razjasnio stvari. |
I ja sam vise puta sto rece ivanhoe putovao avionom i niko nikada me nije u Srbiji ni pogledao sto se kaze... das pasos oni evidentiraju.
Mada nisam cuo ni da su nekoga trkeljisali. Pre neki dan su drugu iz Usa doneli u kutiji telefon sa sve celofanom i niko nije ni gledao. Inace ovi studenti koji svakog leta idu donose boga tehnike i svi prolaze iako imaju tehniku u vrednosti od 5k i jace evra u torbi - jer bas preprodaju. Potpisujem da carinici i znaju za to ali jednostavno tolerisu posto ipak veci deo toga je za brata, sestru, devojku itd... iliti pokloni, a ko ce sada da dokazuje da li je licno tvoje ili ne. Koliko ljudi danas imaju 2-3 licna telefona, 3 racunara/notebooka itd... E sada ako naidjes na nekog carinika koji nema sta da radi, on moze da dokazuje i uvek ce naci za sta ce da se uvati... mada ti mozes uvek da kazes da je poklon sto je ovo otprilike: "domaći putnici, pored predmeta ličnog prtljaga - na predmete koje unose iz inostranstva, ako nisu namenjeni preprodaji; ". U svakom slucaju hvala na informacijama ... ako neko ima jos nesto da doda, tu smo. |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 01:10. |