Website-ovi na ti
Malopre sam se registrovao na Limundo i svo vreme mi je bolo oči neformalno obraćanje meni kao novom posetiocu i budućem korisniku portala.
"Moraš poslati ličnu kartu", "Dobijaš", "Prodaj", "Kupuj"... e sad nisam uštogoljen tip čoveka ali mi je ovaj način obraćanja jednostavno nije odgovarao. Primetio sam ranije da veliki broj veoma posećenih sajtova koristi isti način obraćanja. Da li web sajtovi trebaju biti na ti ili Vi sa korisnicima ili to zavisi od "publike" koju žele privući? |
Na tvom sajtu (ako je link iz potpisa tvoj sajt) ima i na Ti i na Vi, sto je najgora varijanta
|
Tema se odnosi na veoma posećene sajtove a ne sajtove koji dnevno jedva uberu 1500 unikata :)
To je moj propust što nisam pregledao dovoljno detaljno prevod neke od komponeneti, ali nije politika sajta! Ovde govorim o politici web sajta da se obraća korisniku sa ti. |
Nerazumem u cemu je problem sa Ti, ja se osecam prijatnije kada mi se neko u tekstu na websajtu obraca sa Ti.
|
A ja, na primer, ne volim persiranje uopste. Jer ga ljudi preterano zloupotrebljavaju radi svog ega... A i vi je rec za mnozinu, a ja sam jedno zivo bice, a ne 2 ili vise...
|
To je stvar koliko cenis posetioce sajta...
Ukoliko ti je interes kategorija poslovnih, obrazovanih ljudi sa preko 30g. moraces da koristis Vi. To je po bontonu... |
@ agvozden
evo sad si se obratio potencijalno visko obrazovanoj osobi preko 30god i nisi persirao :P Bitno shvatiti: Persiranje stvara distancu, dok nepersiranje stvara "prisnost". |
Mislim da je obraćanje sa "Vi" primerenije email komunikaciji a ne web sajtovima. Mene strašno nervira kada u tekstu na web strani naiđem na "Vi". Ok je to poštovanje korisnika ali mislim da je cilj Limunda da ovakvim obraćanjem stvori prisniji odnos.
S druge strane, na kompanijskim sajtovima je primerenije da piše "Dodajte" "Kupite"... možda zavisi i od ciljne grupe korisnika i od vrste sajta. |
Mislim da odluka oko persiranja u copywritingu mora pre svega da zavisi od tipa sajta, brenda i ciljne publike. Ekipa Limunda se ne obraća likovima u kravatama, nego ljudima koji hoće da prodaju ili kupe polovne stvari. Da li ti neko persira na buvljaku?
Mi na Plakattu idemo isključivo "na ti", i sa dosta opuštenim tonom dijaloga sa korisnicima. |
Nisam tip s kravatom niti cjepidlaka, ali ponekad mi stvarno zasmeta - neki sajtovi pretjerano insistiraju na prisnosti, imam osjećaj da će svakog trena da me mune laktom i pita "ima li što džidži-midži, b'ate?"
Ako bih trebao da biram, onda sam za persiranje, uz što češće korišćenje ove varijante kao što je na DPT - umjesto "izmijeni poruku" ili "izmijenite poruku" fino piše "izmjena poruke" i sve ok. |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 01:41. |