Scaleovanje .NET i cena
Interesuje me koji su sve resursi potrebni da bi se određena web aplikacija bazirana na .NET platofrmi širila horizonatlo na više mašina? Koliki su troškovi? Dodatni software, OS?
Čisto kao argument u jednoj diskusiji. Ne bih voleo da lupam napamet, a generalno me cala materija zanima u poslednje vreme. PS: Ne napadam .NET :) Čisto da upotpunim "osnovnu kulturu". |
Cena softvera je tu verovatno jako mala u odnosu na ukupne troškove. Ako ciljaš na poređenje sa LAMP okruženjem, pa sigurno da je samo softver jevtiniji sa ovim drugim. Koliko mi je poznato, NLB se vrlo jednostavno omogućuje na Windowsu, mada, ne znam detalje iz iskustva :)
Međutim, kako rekoh, cena softvera je mala u odnosu na ukupne troškove: hardver, plate ljudima koji to administriraju, podrška od dobavljača i slično. E sad, pazi jedan interesantan detalj sa MySpace.com: prelaskom sa "druge tehnologije" (ColdFusion, izgleda) na .NET zaposlenost procesora u proseku je pala sa, ako se dobro sećam, preko 80% na nekih 25% --- što automatski znači da ne moraš da kupuješ novi server. Kako gledam onaj test PHP-a vs PHP.NET, lako je da je priča slična, te znači pare štediš jer ne moraš da kupuješ nove servere tako brzo. Kontaj da su kod mene u firmi neki (za koje sam čuo tu informaciju) Dellovi serveri plaćeni između 20 i 30 hiljada dolara, čini mi se. Nije nužno tolika cena, ali eto i primer gde jeste. A takve sisteme niko ne tera bez podrške, pa računaj i to, pa dodaj godišnje plate admina, možda i programera.. Softver (operativni sistem, baza)? Mala stavka, rekao bih, pogotovo pošto ga platiš jednom pa mir.. Računaj i da npr. RedHat cepa baš lepe cene za podršku Linux sistema, tako da sve skupa.. Osim ako ćeš da praviš veliki sistem u kućnoj radinosti (tj. kućnom budžetu) :-) E onda, ne znam, može biti svašta :-) |
Citat:
Možda nešto ovako? http://www.dell.com/content/products...en&s=bsd&cs=04 |
Off Topic: Citat:
i da ne ispadne opet da sam anti-MS nastrojen, ako je .Net toliko brzi, ja cu prvi da promenim tabor... narocito od kako su podrzani i perl i php na .Net platformi to postaje sve interesantnija opcija.. |
Off Topic: Pa ne znam, čovek je stavio tamo šta je stavio.. Poteraj sam pa vidi, pa nas lepo obavesti :-) E da, to za akceleratore, mislim da je naglasio tamo da ih nije koristio |
Off Topic: Citat:
Interesantno.. |
Citat:
1. Hardver 2. Operativni sistem (Win 2003 server) (ovo je minimalno) 3. Eventualno SQL Server 2005 (u zavisnosti od nivoa redudance). Od strategija za lako skaliranje, tu su dve: 1. Kompletno nekorišćenje sesija i smeštanje konteksta (ulogovan / nisi, username / session token / ostali podaci) kod klijenta (cookies / query string uz naravno enkripciju i sve ostalo). Znači, najklasičniji PHP-ovski Request / Response. 2. Ako su sesije neophodne, onda se session storage izmešta ili na posebni session server, ili u SQL server - onda programer može da se razmaše i koristi sve prednosti session načina, ali se uvodi single point of failure - session server. Ovaj SPoF može da se prevaziđe tako što se postave dva SQL 2005 SE servera u Database Mirroring (ili u Oracle terminologiji: Standby baza) - na drugu instancy se transakcioni logovi kopiraju konstantno preko što brže lokalne veze (1 Gbit najmanje). No, previše sam se razmahao :-) Najkraće: treba ti samo mašina sa Windows OS 2003 i prekonfigurisanje da se sesije smeste na neki session server. |
Znači, ASP.NET aplikacije mogu da rade u prostom response -> request maniru? To mi je potpuno nova informacija. Onda je način na koji se scaleuju prostije .NET aplikacije i PHP aplikacije gotovo identičan (sve dok se ne ubaci neka egzotika).
Btw, PHP-u je dovoljno dodati APC ili neki drugi opcode cache i stvari se gotovo trenutno ubrzavaju i do nekoliko puta. Po meni je izuzetno glupo pričati o performansama PHP-a, a da se u obzir ne uzme opcode keširanje. |
Citat:
Ovakav način razvoja zahteva pažljivo planiranje i pripremu: - napišeš dva custom Session providera: 1. Jedan koji samo omotava standardni Session sloj 2. Drugi koji koristi browser storage (cookies / hidden fields) za smešanje konteksta Pri tom mora jako da se vodi o ograničenjima raznih browsera (maksimalna veličina kukija, maksimalan broj kukija po domenu, dužina query stringa itd, itd), ali je dobit zato jako fina. |
Citat:
PHP je ok kao skripting jezik, koristim ga kada moram ili kada me teraju, a ASP mi je dnevni posao - no, lično ne mogu više da smislim skripting jezike :1027: Pravi jezik, IDE, kompajler i rezultujući DLL / Exe - to je pravo osveženje za moje napaćeno programersko srce :1074: |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 02:08. |