Kako do Oracle i Mysql sertifikata???
Evo, kao shto i samo ime kaze interesuje me kako da dodjem do Oracle sertifikata. Gledao sam na cet-ovom sajtu ali nishta ne pishe tamo :( kontaktirao sam ih i mail-om, ali mi nishta nisu odgovorili. Da li je iko upucen u ovu pricu?
Hvala. |
MySQL moze da se plaze u CET-u. Za Oracle nisam siguran.
|
Za oracle pogledaj prvo na http://education.oracle.com/ i izaberi sta tacno hoces. Tu ces i naci i gde moze da se polaze, ja sam svojevremeno polagao u sc akademija ali mislim da oni ne rade vise.
|
Hvala, nasao sam sta mi treba. AD Informatika i institut u Vinci pruzaju usluge testiranja za Oracle sertifikate.
|
Oracle je poprilicno obiman, zavisi sta tacno zelis. Kao i MS recimo. Sacekaj Topalovica, on ima oba (tj nekoliko njih od Oracle-a i jedan od mySQL-a) pa ce te uputiti, ali moras biti precizniji.
|
Evo Topalovica (ali ne onog iz Maratonci trce pocasni krug) ;)
Jes, ja imam sertifikate i od Oraclea (1 za database administratora i 1 za developera) i od MySQL-a (samo za database administratora), pa ti mogu reci sve iz prve ruke. Najprije da te uputim na podforume MySQL i Sertifikati na EliteSecurity, jer tamo sam pisao podosta o tome (koristi pretragu sa kljucnim rijecima "MySQL sertifikat" i "Oracle sertifikat"/"Oracle kurs"). Ukratko, za MySQL sertifikat ne moras ici na neki kurs, da bi mogao izaci na ispit. Jednostavno otvoris nalog na VUE (ukoliko vec nemas jedan) i prijavis MySQL ispit za polaganje. Preporucio bih ti knjigu "MySQL 5.0 certification study guide", jer je stvarno odlicna, a sadrzi i promo code sa 25% popusta za ispit (kupis knjigu i vec ti se otplatila sa tih 25% popusta za ispit). Vise informacija imas na http://www.mysql.com/certification ili klikni na link u mom potpisu. ;) Za Oracle 10g (pretpostavljam da te interesuje verzija 10g?) imas dva ispita, a moras prethodno ici na jedan kurs, da bi mogao polagati ispite i da bi dobio sertifikat (to se dokazuje u hands-on formularu). Literaturu ces dobiti na kursu, a preporucujem ti dosta vjezbanja ili jos bolje prakticnog rada na poslu. Naravno, daleko vise informacija mozes dobiti na sluzbenom Oracleu sajtu u dijelu "Education" ili klikni na link u mom potpisu. ;) I na kraju, svaki dan vise puta posjecuj http://www.outsourcing-it.com , na kojem izmedju ostalog mozes vidjeti kako izgleda MySQL sertifikat. :) |
E pa ovako, da mi treba neki kurs, isao bih na njega... zelim da izadjem na ispite bez odlaska na te kurseve i predavanja, jer sve shto me interesuje mogu da naucim sam, a i nemam vremena da ih posecujem (naravno, ne daju mi se pare
za neshto shto necu da pohadjam) |
Htio ne htio, za Oracle moras ici na jedan kurs, jer inace neces dobiti sertifikat. :)
|
iliti shto bi ljudi sa sela rekli... jebaga ne jebaga, tako ti je :)
|
Evo ovako, "AD Informatika" izdaje Oracle sertifikate. Ispiti za Oracle su kod njih 125e i nije potrebno da se prethodno odslusha neki kurs ili tome slicno. Ispiti moraju da se prijave najkasnije do 2 dana pre polaganja ispita.
Dejane, izgleda da je kurs obavezan u testnom centru gde si ti polagao. Ljudi iz "AD informatike" su mi rekli da ni Oracle ni Prometric ne postavljaju uslov pohadjanja kurs-a. Za sada je to sve :) Pozdrav |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 19:56. |