Imati dev firmu ovde i u dolini ...
Čitajući ovaj text uvideo sam da nemamo mi i ljudi u silikonskoj dolini ni blizu startne pozicije za tzv. Startupe.
U čemu se rad, u Srbiji ( i regionu ) imamo limitiran broj ljudi koji mogu da isporuče sebi ili klijentu neki projekat koji bi bio invovativniji nego naše kolege preko mora. Tamo postoji horda mladih ljudi , tek završenih fakulteta ( gde su i naučili nešto, za razliku od nas .. ) koji hoće da promene svet. Ovde postoji jedan sloj ljudi, većina je član ovog foruma, koja je na mapi ljudi koji rade nešto, a to nešto uglavnom se svodi na rad i rad klijentskih rešenja, gde na kraju balade taj klijent dobije nešto ... Da li nama fali taj pro-dolina pogled na probleme ili nam jednostavno fali da mi koji smo ovde sednemo i pričamo jedni sa drugima o tome šta radimo? Da li je to što mi svi imamo neke super stealth projekte, koje radimo 2ipo sata dnevno, mogu da promene bilo šta ? Koliko se ja sećam YouTube je pokrenulo nekih 9 ljudi ( ispravićete me sigurno ) , ali je poenta u tome da su se više pametnih ljudi skupilo i pokušalo da naprave nešto što će biti dovoljno dobro da promeni pogled na trenutnu stvar. Da li je to psihološki problem na Balkanaca, ili je to jednostavno ne pro-zapadni način razmisljanja koji se ogleda let's make business ono što nas koči u tome da smo i mi u stanju da napravimo nešto totalno inovativno .... Ovo je samo tok misli , ima ih još ali da čujem kako vi gledate na gore napomenute probleme ... |
Pa za pocetak fali normalna drzava a onda i sve ostalo...:1014:
|
Citat:
|
Citat:
Niko te ne sprečava da posluješ iz Srbije. Stvari nisu kao preko, ali pravdati se državom je gubitnički. Treba da se ubijem što sam u Novom Sadu, a ne u New Yorku, LA ili Chicagou? Yeah, right. Uostalom, niko te ne sprečava da otvoriš firmu u USA i tako posluješ. Uncharted waters za većinu lokalne ekipe, ali niko nikada nije rekao da je razvoj uspešnog posla lak i da će ti sve biti na tacni. |
Nixa kao sto si i rekao, ovde ima dosta ljudi koji poseduju znanje, jedino je potrebno sesti i kreativno oblikovati i znanje i tok misli, jer ideja je ipak najbitnija.
Inace ovih dana sam bas razmisljao na temu social networkinga i buducih web aplikacija, koje bi mozda mogle da prelete facebook... useful: http://web2.socialcomputingmagazine.com/ |
Hehehe, Ilija nisi skontao sta sam hteo da kazem....ali nema veze.
Sve u svemu malo ko ce da razmislja o nekakvim projektima dok se na TV-u projektuju svakojake bitke za Kosovo, Mladici, jak dinar i slicno... Niko nije rekao da drzava treba da bude nesto extra super kul razvijena, samo treba da stvori normalan ambijent, recimo kao sto je u Ceskoj... Citat:
|
Ne ignorišeš činjenicu, samo je ne koristiš kao opravdanje (što dosta mladih radi dok obija trosed u dnevnoj sobi gledajući TV dok mama i tata plaćaju račune). Ali to je skroz druga priča :)
|
Stvari će se promeniti kad budemo mogli slobodno da putujemo i jurimo VC po svetu. Gledajući na TC kakvi sve projekti dobijaju po milionče-dva seed kapitala, zaista ne vidim razlog zašto se ne bi i neki projekat odavde kvalifikovao za neki VC, osim naravno što nemamo kontakte sa pravim ljudima, čak i pored manjka kadrova i sl. Nećemo naravno postati Irska kako to naši političari vole da pričaju, ali bi se bar našao neki izuzetak.
|
Citat:
Opštinski pisar ili, u najbolju ruku, profesor. |
Pa sad, pitanje se može postaviti i ovako:
Što bi bio Nikola Tesla da je ostao na Balkanu a pritom imao Internet na raspolaganju? :) |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 00:48. |