Comet server?
jel radio neko ozbiljnije sa Cometom? Koji bi mi server/framework preporucili, za upotrebu na php sajtu?
Treba mi, sto je vise moguce, real-time protok informacija sa sajta ka korisnicima (live bid sistem za aukcije), tako da su, koliko se ja razumem, opcije: - 1sec polling sto ce da ubije server vec sa 500 korisnika, i tu nema mnogo pomoci, ali vidim da mnogi poznati sajtovi to tako rade - comet ili long-polling, sa cim nemam ozbiljnog, high-traffic iskustva - jabber platforma, sigurno najbolje, ali nemam ni vremena, ni budzeta da to sad razvijam Sta vi mislite, ako pucamo na nekih par hiljada korisnika, da li je bolje ici klasican polling + skaliranje na puno servera ili Comet server ? |
klasican puling + skaliranje = neogranicena kolicina novca...
Sto se servis bude vishe razvijao bice potrebno i vishe para... eksponencijalno... |
znam, zato se i raspitujem za comet server... video sam da postoje cometd i orbited, ali dokumentacija je shtura, nije mi bas najjasnije kako se to koristi sa php aplikacijama... tutorijal za php-orbited koji svi na netu pominju je negde nestao, linkovi su mrtvi, tako da ako neko ima iskustva sa tim, bilo kakav info bi bio koristan..
|
Imash ovde objasnjeno kako da implementirash to u PHP-u...
http://www.zeitoun.net/articles/comet_and_php/start |
^ ovo je prica kako isprogramirati backend, to nije problem, problem je sto meni treba server koji moze da prezivi ~5K comet konekcija, a da mogu nekako da ga povezem sa ostatkom php koda. Znaci treba mi savet od nekoga ko je koristio cometd ili orbited ili nesto slicno, da mi kaze kako da odradim setup da mogu da pokrenem moje php (ili perl) skripte preko njih
|
nista izgleda ce ivan da programira u python-u... ili cak ruby-ju, ali pssst da ne cuje Jablan :)
|
ako vec razmatras druge platforme - mozda ne bi bilo lose da bacis/te oko na jetty+continuations posto je to resenje koje veoma solidno skalira kroz desetine hiljada konekcija u nekim trivijalnijim slucajevima zahvaljujuci blagodetima NIO-a - da se ogradim, nisam upoznat sa python/ruby performansama u bilo kojoj slicnoj konfiguraciji, a takodje ne znam ni sta tacno razvijate i koji je odnos broja konekcija vs. protok, hardver itd.
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 01:41. |