DevProTalk

DevProTalk (http://www.devprotalk.com/index.php)
-   Domain Name Service (DNS) (http://www.devprotalk.com/forumdisplay.php?f=45)
-   -   remote desktop bez port forwarda na routeru (http://www.devprotalk.com/showthread.php?t=10065)

dee 20. 05. 2011. 19:32

remote desktop bez port forwarda na routeru
 
Pozdrav svima i nadam se da sam ovo smjestio na pravo mjesto. Ako nisam, molim moderatora da premjesti na prikladnije.

Imam zahtjev klijenta da desktop aplikaciji koju razvijam moze pristupiti sa udaljene lokacije. Komp na kojem ce aplikacija biti instalirana je unutar njegovog LANa u uredu. Idealan odabir za samog klijenta bi bio Remote Desktop. Ono sto sam do sad shvatio od kolege googleta, klasican scenarij jest: potreban je nekakav dynamic dns koji ce u svakom trenu znati IP adresu routera. Pored toga, trebalo bi na routeru podesiti port forwarding tako da requesti zavrse na pravoj masini unutar LANa + na toj masini treba podesiti firewall. Ono sto bih ja volio izbjeci jest port forwarding na routeru.
U samu aplikaciju bih ugradio rutinu koja bi javljala serveru svoju trenutnu adresu. S druge strane, na serveru bih imao rutinu koja bi vodila trenutne IP adrese svih instalacija koje imam okolo. E sad, ono sto ne znam jest kako sloziti da to radi automatski bez da diram router.
Situacija je zapravo identicna kao sto radi npr. MSN, Skype i slicni. Vidim da se tu spominje UPnP, ali jednostavno ne znam o tome dovoljno.

Dakle, sta ja trebam iz aplikacije javit svojoj dns rutini na serveru i koji je neki scenarij za ovaj slucaj da to radi bez pipkanja routera?

Nadam se da nisam previse zakomplicirao :)

tnx

jablan 20. 05. 2011. 19:53

Ja koliko znam, UPnP upravo menja setovanja rutera (doduše, potpuno automatski), tako da bi ruter morao to da podržava.

Po meni, najbolje rešenje je da digneš VPN, ali i to teško da može bez diranja rutera.

Možeš probati i sa nečim na foru hamachi-ja, ali ne znam koliko je to bezbedno.

misk0 20. 05. 2011. 19:58

Samo aplikaciji ili cijelom compu?
Ako nije problem da pristupi desktopu, koristi TeamViewer i nemas problema sa ruterima, ip adresama, portovima. Besplatan je za nekomercijalne upotrebe, za komercijalne se da kupiti licenca.

dee 20. 05. 2011. 20:02

Citat:

Originalno napisao jablan (Napišite 99007)
Ja koliko znam, UPnP upravo menja setovanja rutera (doduše, potpuno automatski), tako da bi ruter morao to da podržava.

Po meni, najbolje rešenje je da digneš VPN, ali i to teško da može bez diranja rutera.

Možeš probati i sa nečim na foru hamachi-ja, ali ne znam koliko je to bezbedno.

Da, koliko sam skuzio UPnP bi trebao zamijeniti setup routera (naravno, router mora podrzavati UPnP [sto mi je prihvatljiv zahtjev danas]).
Pogledat cu taj hamachi. Tnx.

Citat:

Originalno napisao misk0 (Napišite 99008)
Samo aplikaciji ili cijelom compu?
Ako nije problem da pristupi desktopu, koristi TeamViewer i nemas problema sa ruterima, ip adresama, portovima. Besplatan je za nekomercijalne upotrebe, za komercijalne se da kupiti licenca.

Pa idealno bi bilo remote desktop, dakle stroju...cisto s aspekta da su to korisnici kojima je najbolje ponuditi sto poznatiju okolinu. A nema mu poznatije od toga da od kuce gleda ekran kakav gleda i na poslu.

Povrh toga, poanta je da ako je ikako moguce imam out-of-the-box rjesenje koje instalacijom aplikacije rjesava sve: od onog cemu aplikacija sluzi do remote pristupa. Dakle bez da ista diram igdje van toga.

Tnx za TeamViewer, pogledat cu i to.

Milos Vukotic 20. 05. 2011. 23:32

Pogledaj logmein.com, ne treba port-forwarding niti posebne instalacije na klijentima.

nn.nn 21. 05. 2011. 07:57

Logmein je, u stvari, Hamachi. Preporuka za TeamViewer.

twix 21. 05. 2011. 10:33

Imas takodje i ShowMyPC mada moja preporuka je takodje TeamViewer.

chux 21. 05. 2011. 10:44

Još jedna preporuka za Team, radi iz prve, možeš podešavati koliko boja da koristi, - isključi pozadinu, oguli windowse da brže ide slika...

dee 21. 05. 2011. 11:09

TeamViewer izgleda odlicno. Vidim kod njih na siteu da se mogu i remote spojit na bazu (mssql express) sto mi je potencijalno isto vrlo korisno.

Moram jedino vidjet sta oni tocno podrazumijevaju pod poslovne korisnike (zbog licence).

Ali cini mi se da cu ici s tim.
Hvala svima!

Nemanja Avramović 21. 05. 2011. 14:58

Ja sam čuo da TeamViewer (ako ga koristiš pod free licencom) detektuje kad ga koristiš prečesto i blokira ti onaj njihov computer ID, tako da nemoj da se zezaš sa tim :) A pro licenca je prilično skupa.


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 10:06.

Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.