DevProTalk

DevProTalk (http://www.devprotalk.com/index.php)
-   SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net (http://www.devprotalk.com/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Specifican zahtev i ''magicni'' query (http://www.devprotalk.com/showthread.php?t=11408)

sinisake 04. 02. 2013. 00:36

Specifican zahtev i ''magicni'' query
 
http://bybyweb.com/mealbook/

Dobio sam specifican zahtev, povodom 'slideshowa' koji mozete da vidite na ovoj strani.

1) Sve velike slike treba da predstavljaju random izabrane kategorije (dakle 3 kategorije), a da se na rollover pojave jos tri recepta iz ISTE te kategorije (trenutno samo placeholder tekst 'slajduje' na rollover)
2) Thumbovi (njih 9) treba da pokazu random recepte iz bilo koje kategorije

Ima li sanse da se sve ovo pokupi jednim query-jem?

Baza:
categories: id, parent_id, title
category_recipe: id, cat_id, rec_id (ovo zbog toga sto recept moze da bude u vise kategorija)

i recipes: id, name, image...itd, itd...

Prva ideja je bila da na rollover velike slike jednostavno ajaxom izvucem kategoriju i nekoliko random recepata... (no, bice tu jos gomila ajax zahteva kasnije, i jquery zezalica... a i vec je sve to malko 'prenapuceno'; malko sam zabrinut za performanse, ako jednog dana naprave pristojnu korisnicku bazu, a na shared hostingu su...)

Trenutno vadim samo 12 random recepata.

Hvala!

sinisake 06. 02. 2013. 01:40

Elem, odustao sam od jednog query-ja, mada su na drugom mestu rekli da moze...
Ima neko ideju kako ovo odraditi sa dva-tri? :D
mogu da izvucem tri random kategorije:
SELECT id, title
FROM categories
ORDER BY RAND( )
LIMIT 3

pa onda recepte... ali... treba 4 recepta po jednoj kategoriji,a to ne znam kako da uradim (velika slika - 'predstavnik' kategorije i tri linka iz iste na hover)... (+ jos onih devet potpuno random recepata - no, zabole me, za to cu zaseban query da odradim)...

sinisake 06. 02. 2013. 13:56

Eh, stiglo resenje, cisto da neko ne gubi vreme:
Citat:

SELECT category_recipe.rec_id, category_recipe.cat_id, r.name, r.url, r.main_image, c.id, c.title
FROM (
(

SELECT category_recipe . *
FROM category_recipe
WHERE cat_id =10
ORDER BY rand( )
LIMIT 4
)
UNION ALL (

SELECT category_recipe . *
FROM category_recipe
WHERE cat_id =30
ORDER BY rand( )
LIMIT 4
)
UNION ALL (

SELECT category_recipe . *
FROM category_recipe
WHERE cat_id =64
ORDER BY rand( )
LIMIT 4
)
)category_recipe
JOIN categories c ON category_recipe.cat_id = c.id
JOIN recipes r ON category_recipe.rec_id = r.id
Prvim upitom vadim random id-ove kategorija, pa ih smestam u ovaj... E, sad, naravno, morao sam da odradim dodatni upit za 9 random recepata (thumbovi), sto je ukupno 3, samo za slideshow... Page caching 100% pada, druge nema, s obzirom na sve ovo... :)


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 13:35.

Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.