DevProTalk

DevProTalk (http://www.devprotalk.com/index.php)
-   Programiranje (http://www.devprotalk.com/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Login kontrola u Windows wormama C# (http://www.devprotalk.com/showthread.php?t=11495)

Darkonyks 04. 04. 2013. 00:04

Login kontrola u Windows wormama C#
 
Da li neko zna kako moze da se napravi najprostija Login kontrola sa bazom za Windows aplikaciju. Probao sam na sledeci nacin, i uspeo sam ali ne umem da dodelim odredjene opcije odredjenim user-ima.

bool isValidateUser = false;
SqlConnection connection = new SqlConnection("Data Source=.;Initial Catalog=LoginDatabase;Integrated Security=True");
SqlDataAdapter adapter = new SqlDataAdapter();
SqlCommand command = new SqlCommand("select UserName, Password from Users where UserName=@UserName and Password=@Password",connection);
command.Parameters.AddWithValue("@UserName", txtUsername.Text);
command.Parameters.AddWithValue("@Password", txtPassword.Text);
adapter.SelectCommand = command;
DataSet userDetails = new DataSet();
adapter.Fill(userDetails, "Users");
foreach (DataRow dr in userDetails.Tables["Users"].Rows)
{
if ((Convert.ToString(dr["UserName"]) == txtUsername.Text) && (Convert.ToString(dr["Password"]) == txtPassword.Text))
{
Form1 frm = new Form1();
frm.ShowDialog();
isValidateUser = true;
break;
}
else
{
MessageBox.Show("Neuspesno logovanje");
}

}

... e sad kada mi se otvori prozor Form1, sve sto meni treba jeste da mi se u comboBox kontroli automatski selektuje ulogovani User. Da li neko moze da pomogne?

Hvala.

noviKorisnik 04. 04. 2013. 12:42

Ako nije problem, molio bih za pojašnjenje koda jer nisam upućen u detalje predstavljene tehnologije. Najnejasnije mi je na sledećem momentu:
Kôd:

adapter.SelectCommand = command;
DataSet userDetails = new DataSet();
adapter.Fill(userDetails, "Users");

Kako razumem, pripremljena je komanda za selekciju korisnika prema ulaznim parametrima. I kad kažemo SelectCommand, šta se dešava? Da li se izvršava nešto od toga?

Sledi potom deklaracija dataseta i kaže da ga napunimo (pretpostavljam) onim što je u tabeli Users. Pratim li dobro? Ili se na neki način tu primenjuje već pripremljena SelectCommand?

Darkonyks 05. 04. 2013. 01:26

Kôd:

SqlConnection connection = new SqlConnection("Data Source=.;Initial Catalog=LoginDatabase;Integrated Security=True");//konekcioni string
SqlDataAdapter adapter = new SqlDataAdapter();//srednji sloj koji se puni pozivom odnosno metodom
SqlCommand command = new SqlCommand("select UserName, Password from Users where UserName=@UserName and Password=@Password",connection);//query, kao store procedure ili nesto slicno
command.Parameters.AddWithValue("@UserName", txtUsername.Text);
command.Parameters.AddWithValue("@Password", txtPassword.Text);
adapter.SelectCommand = command;//puni srednji sloj, komandom odnosno query-jem iz SqlCommand-e
DataSet userDetails = new DataSet();
adapter.Fill(userDetails, "Users")//dodavanje ili refresh-ovanje kolone u dataSetu preko srednjeg sloja

Jednostavno receno : Napuni mi adapter upitom koji sam ti zadao i ukoliko pronadjes podatke koji se slazu prikazi ih.

noviKorisnik 05. 04. 2013. 15:15

Znači... Adapter puni UserDetails u tabelu Users podatke koje dobije izvršavanjem command?

Ako je tako, imaćemo u UserDetails najviše jedan zapis (uz pretpostavku da je UserName unique polje u tabeli Users, drugačije mi ne deluje logično za korisnički sistem).

Čemu onda foreach?

(ako grešim kako sve ovo radi, voleo bih da znam gde sam omašio)

Darkonyks 05. 04. 2013. 22:40

Obrnuto, DataSet (userDetails) po izvrsavanju upita (command), rezultate prikazuje u SqlDataAdapter (adapter).

Ukoliko postoji samo jedan unique zapis, da u pravu si nije neophodan foreach, ali nesto volim da ga koristim :)

moglo je i ovako:

Kôd:

         
 if (userDetails.Tables["Users"].Rows.Count > 0)

          {

          isValidateUser = true;

          }

No, tema polako odlazi u out of topic. Meni je potrebna pomoc pri resavanju problema da kada se User pronadje, otvori se novi prozor koji ima comboBox kontrolu ciji ItemSource je UserNames tabele User. Kako da se podatak iz textBoxa UserName prenese na comboBox i automatski selektuje ulogovanog user-a.

noviKorisnik 06. 04. 2013. 02:26

Dobro, idemo dalje. Stigli do
Kôd:

Form1 frm = new Form1();
frm.ShowDialog();

Ako se između ove dve linije umetne još i
Kôd:

frm.SetUser(txtUsername.Text);
A u klasi Form1 pridoda metod SetUser
Kôd:

public void SetUser(string userName)
{
    comboBox.SelectedIndex = comboBox.Items.IndexOf(userName);
}

... možda bi moglo i da proradi.

Darkonyks 06. 04. 2013. 22:34

Metoda funkcionise kada se comboBox-u dodaju Items (EditItems=pa upisati kolekciju), ali ne i kada se podaci izvlace iz baze.

noviKorisnik 07. 04. 2013. 00:15

Znači da je comboBox vezan opet za neki drugi DataSet (ili slično) sa svim ili nekim korisnicima. Tako on ne sadrži kolekciju stringova već nekih (meni nepoznatih) objekata.

Ako tako pokušamo da tražimo IndexOf sa stringom, dobićemo uvek -1 za SelectedIndex... Što će kasti da smo selektovali ništa.

Ideja - prođeš kroz kolekciju comboBoxa i nađeš objekat koji ima odgovarajući UserName... pa njega proslediš kao parametar u IndexOf i ima da radi.

Trebalo bi da bude nešto slično sledećem:
Kôd:

public void SetUser(string userName)
{
    IEnumerator enumerator = comboBox1.Items.GetEnumerator();

    while
        (
            enumerator.MoveNext()
            && ((MyType)enumerator.Current).UserName != userName
        )
        { }//prazna petlja, MoveNext radi sve potrebno

    try
    {
        comboBox1.SelectedIndex
            = comboBox1
            .Items
            .IndexOf((MyType)enumerator.Current);
    }
    catch (InvalidOperationException e)
    {
        MessageBox.Show("Eh, nije postavljeno, evo poruke: " + e.Message);
    }
}

Umesto MyType treba da ide stvarni tip kolekcije kojom je napunjen kombo, a .UserName valja da zameni ono što će da čita vrednost polja korisničkog imena.

Darkonyks 08. 04. 2013. 03:05

Ovo je metoda kojom punim comboBox:

Kôd:

        private void puniKombo()
        {
            comboBox1.DataSource = lds.Users;//lds je data set a Users je tabela.
            comboBox1.ValueMember = "UserName";
            comboBox1.DisplayMember = "UserName";
        }

istu pozivam u Form_load event-u

Ukoliko umesto MyType (ako sam dobro razumeo) ubacim puniKombo(), izlazi mi poruka "Operator && cannot be applied to operands of type bool and void".

A .UserName nisam bas najbolje skapirao, da li treba da to bude polje u kome se unosi korisnicko ime (txtUserName na Login prozoru) ili nesto drugo?

noviKorisnik 08. 04. 2013. 09:59

Kada kažemo enumerator.Current tada znamo da se tu nalazi objekt. Ako želimo nešto dodatno da radimo sa tim objektom moramo da javimo kog je tipa da bi mogli da koristimo njegova svojstva. Zato je navedeno (MyType)enumerator.Current

A umesto MyType... svakako ne poziv metode za punjenje, već tip podataka kojom je napunjena kolekcija komba.

DataSet ima Tables kolekciju tabela. Tabela Users je tipa DataTable, i opet ima kolekciju Rows, gde su elementi tipa DataRow... Ako sam dobro ispratio, umesto MyType treba da ide DataRow.

A polju pristupamo preko indeksa naziva kolone, jel, ovako:

Kôd:

((DataRow)enumerator.Current)["UserName"]


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 04:14.

Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.