![]() |
Ugovor o delu / honorar / agencija
Totalno sam zbunjen ovim principima "legalnog" poslovanja u Srbiji. Nadam se da neko od starijih kolega moze da mi razgonetne odredjene tajne.
1) Ugovor o delu Koliko sam shvatio, to je obican obligacioni ugvor koji omogucava firmi da angazuje fizicko lice u svrhu, u konkretnom slucaju, izrade sajta. * Firma je obavezna da plati, kako sam nacuo, 34% od dogovorene sume. Da li je ovo tacno? * Sta od tog procenta koji se placa drzavi ima firma, a sta fizicko lice (staz, zdravstveno...)? 2) Honorarni ugovor Da li je ovo drugi naziv za ugovor o delu? 3) Agencija "Ti nadjes agenciju, mi platimo njoj, ona isplati tebi." o.0 Nista mi ovde nije jasno. Da li je ovo legalno uopste? Ne razumem, kako moze jedna firma da plati drugoj neku uslugu (koja je mozda izvrsena, a mozda i nije, ali to i nije problem) pa da ona isplati taj novac fizickom licu. Mislim, neko tu ostaje kratkih rukava. Stvarno bih molio za savet i komentar. Hvala u napred! |
1. Da. 48% of bruto sume ide na ime poreza/doprinosa. Da li ce biti placeni je drugo :D
2. Uglavnom jeste drugi naziv, ali se cesto mesa i sa privremenim radom, tj. radom na odredjeno vreme, sto je u stvari zaposlenje na odredjeno vreme. 3. Moze to, naravno nelegalno. Firma plati pausalnoj agenciji, ona to podigne lako i da fizickom licu na ruke uz proviziju neku, manju od poreza/doprinosa koji bi se inace platili. Nelegalno? Da. |
Hvala za odgovor. Da li se "dobija" nesto time sto se placa porez/doprinos?
Disclamer Naravno da se dobija, imamo bolje puteve, bolnice, skole... :) Pitanje se odnosilo da li angazovano lice, po ugovoru o delu, dobija neki benefit sem tog honorara? |
Jedino zdravstveno ti mozda znaci, od ostalog korist videti neces :)
Za kredit ti takodje nece znaciti jer nisi zaposlen na neodredjeno. Za vize ti moze znaciti jedino ako to cesto imas posla. Povremeni poslovi koji ne pokazuju mogucnost egzistencije ovde vrede isto koliko i da nema zaposlenja. |
Ne razumem sta je pod 3 nelegalno, nadjes nekoga ko ima agenciju koja se bavi time sto ti radis, znaci izrada sajtova, obicno je ta agencija, tj preduzetnik, jedan covek, on pravi fakturu i salje ovim sebi upisuje prihod i kad mu legnu pare on podigne i isplati tebi, posto su te preduzetnicke agencije, placaju pausalno porez, sto tebe ne zanima mnogo, imaju mogucnost da podizu koliko hoce novca i da ne vode evidenciju za koju namenu su ga podigli.
|
Za tebe realno nije nelegalno ali za njega jeste da ti da novac a da ne plati porez, sem ako nisi deo njegove uze porodice. Taj deo je nelegalan.
Ko to pita.... je sasvim druga stvar :) |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 01:20. |