![]() |
Kako naplacujete ?
Znaci kako naplacujete klijentima ( stranim ) ?
Naravno govorimo o radu na khm khm (freelancer). :) Znaci sume su od 1000 E do 2500 E. Kako naplacujete ? Preko deviznih racuna ? Iili preko neke net usluge tipa paypal.com ? Preko koje banke ? Kako se podize novac sa paypal-a ? Kako je najbolje ? Kako prijavite novac koji podizete sa racuna ? |
Ja novac dobijam wire transferom od klijenta (u mom slucaju firme za koju radim). Jednostavno otvoris devizni racun u banci, posaljes klijentu instrukcije i cekas da ti novac legne.
U slucaju da si fizicko lice poput mene ne znam koliko je cela ova procedura legalna. Ako se ne varam bitno je da ne predjes ukupnu zaradu od 10keura godisnje. |
Da to za 10k E sam i ja cuo. Nadam se da cu preci tu cifru :)
Ako predjem, dajem rec i vodim ceo devpro ( trenutne clanove ;p ) na pice. Ja sam cuo da se novac kad podizes sa deviznog racuna mora nekako prijaviti ? Znam ljude koji rade web design preko Elance.com i prijavljuju taj novac kao platu i placaju porez mislim da je 20 % na sve sto su tako prijavili. |
tebi u sustini niko ne brani da otvoris par deviznih racuna u par banaka :) tako ne moras da brines da ces imati preko 10 k E ... ja licno radim preko wire (SWIFT) transferom
|
wire (SWIFT) transfer
Mozes li da mi pojasnis. |
Hehe, mozes da otvoris i u 100 banaka, ali ako iko u poreskom bude prikupljao tvoje prihode sabrace ih na osnovu tvog jmbg-a (a pretpostavljam da su sve banke obavezne da te podatke dostavljaju odgovarajucim sluzbama). No, mislim da je sasvim legalno da neko drugi kome verujes otvori racun i prima novac s tim da ni njegovi prihodi ne smeju preci 10ke.
Inace, koliko znam porez moras sam prijaviti ako predjes 10k eura i porez se placa na taj ostatak od 10k. Ne znam tacno koliki je procenat poreza, mislim da je oko 10%. |
Da sam slusao nixu, donosili bi mi cigare u zatvor. :)
Meni treba elegantan nacin uplate novca, a ne da zongliram sa par racuna ( na razna imena ), nije problem platiti porez. Elegantan za mene ( i legalan ) a elegantan i za klijente. |
nixa je i dalje na slobodi :D
a sto se tice swift-a .. odi u bilo koju banku otvori nalog,i dobices svoja swift pravila za wire transfer |
S.W.I.F.T je skracenica od belgijske organizacije Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. To je mreza za razmenu inostranih bankarskih transakcija. Takodje, postoji i IBAN ili International Bank Account Number, internacionalni standard za numerisanje bankarskih racuna. Koliko znam, nase banke jos ne omogucavaju IBAN posto nismo clanica Evropske Unije, a ovaj standard je osnovan od strane Evropskog Komiteta za bankarske standarde.
Kada budes otisao u banku dobices S.W.I.F.T instrukcije za wire transakcije gde ces imati 3 celine: podatke o tzv. posrednickoj banci ili Intermediary, zatim stavka Account with Institution tj. podaci o banci iz koje si dobio instrukcije i na kraju Beneficiary tj. ime i prezime i broj racuna vlasnika racuna. |
Joj sto dizete paniku oko prostih stvari.
1. Ako si pojedninac, primaj pare do mile volje na jedan racun. Kad predjes 10 000$ godinsje, otidji kod bilo kog knjigovodje da ti izracuna porez (10% na sumu preko 10k). Platis i vozis ... (najgore resenje). 2. Otvoris agenciju ili radnju.. Placas mesecnonekom pismenom knjigopvodji 30-50Eur da vodi brigu o svemu tome. 3. Otvoris firmu (sad je nauporedivo jeftinije nego ranije) i radis sve preko nje. Ovo je proverena informacija jer radim sa firmom vec godinama i nikada nisam niti mogu da imam problema a i cifre su bile vece od 10k ;) Eh. da.. Domace banke od skoro podrzavaju i IBAN transfere koji su mnogo laksi jer idu nesto brze i nema mnogo mlacenja oko rutiranja, intermediary banaka i ostalih gluposti koje imas kad koristis SWIFT. (Proverena informacija, danas sam primio uplatu preko IBAN-a) |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 20:48. |