![]() |
[anketa] rizik, dobitak i gubitak
1. potencijalni dobitak
Koju bi ste od ove dvije ponude izabrali u slučaju da su: a. vaše šanse da zaradite 800 evra cjelih 100% b. šanse da zaradite 2.000 evra padaju na 85% (uz istovremenu vjerovatnoću od 15% da ne dobijete ništa) 2. potencijalni gubitak Koju bi ste od ove dvije ponude izabrali u slučaju da su: a. vaše šanse da izgubite 800 evra cjelih 100% b. šanse da izgubite 2.000 evra padaju na 85% (uz istovremenu vjerovatnoću od 15% da ne izgubite ništa) edit: na zahtjev kolega, dodata jos jedna nula ciframa :) Preuzeto iz e magazina. |
Pa ... psihološki momenat je sigurno preovlađujući, ali matematički - po ovakvoj postavci isplati se rizikovati za veći dobitak i pomiriti se s zagarantovanim gubitakom.
|
Sa ovim ciframa bih izabrao rizik. Ali ako dodaš još jednu nulu, onda bih išao na sigurno.
|
Iskreno moj odgovor na ovo bi zavisio od toga koliko trenutno para imam u dzepu...
|
Sada bi trebalo podici cifre :)
Nije sve jedno ako rizikujes za 80 ili 800 eur :) Mislim da je 80 eur nesto sto bi svako prihvatio rizik, ali za 800 .... nisam bas siguran. |
dodana jos jedna nula ciframa :)
|
Mungos da ti nisi upisao psihologiju, pa radiš neki seminarski?
1. b) 2. a) Ako je u pitanju donešenje odluke na duži period, u ovom slučaju bolje je golub na grani, jer si dao solidan procenat uspeha. Npr. ako u toku godine imam jedan ovakav izbog mesečno, to mu dođe 12 komada, ako uvek biram siguricu, to je 960 e, a ako uvek biram rizik treba mi 5 pogodaka da bih dobio 1000 e (>960), a verovatnoća da dobijem 5 ili više puta negde oko 99.99% ako sam dobro izračunao. |
Citat:
Dakle, kao i Blood, zavisi u kakvoj sam situaciji u datom momentu |
Lako se može izračunati - 100 ponavljanja :
a. 800 evra * 100 ponavljanja = 80.000 evra b. 2.000 evra * 85 ponavljanja = 170.000 evra (ovo je očekivanih 85 ponavljanja prema verovatnoći) To su očekivani dobici, odnosno gubici, pa vidi se šta se isplati. Druga stvar je što je postavka teorijska, osim ako u realnoj postavci znaš da izračunaš stepen rizika (meni to deluje kao fantastika, ali ko bi ga znao) i moguće dobitke/gubitke. |
Izvinjavam se ako zvucim kao party breaker, ali kako dobitak moze biti "potencijalni" ako je sansa da on bude ostvaren jednaka 100% :) ? Ili sam ja nesto pogresno razumeo :) ?
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 13:25. |