![]() |
Skolski e-dnevnik i sigurnost?!
Verovatno ste svi culi da su u Srbiji osnovne i srednje skole pocele da uvode elektronske dnevnike. To kao roditelju omogucava bolji uvid u ocene svog deteta. Uskoro uvode i izvestavanje putem sms poruka...
Ali ono sto je bitnije, koliko je zaista ovaj sistem siguran i da li je ministartstvo prosvete uradilo nesto da testira tu sigurnost pre nego sto je podrzala ovaj projekat? Ocigledno nista, jer svako moze videti podatke o svim ucenicima iz (npr) OS Dusko Radovic ili OS Miroslav Antic i mnogih drugih. Svako ko se malo bolje razume u programiranje mocice da se uloguje prostim SQL injection-om i imace na tacni sve licne podatke svih ucenika (i to jos maloletnih)... I da, screenshots: [edit] za screenshot se obratite autoru[/edit] I ovakav sistem kosta nesto manje od 1000eura... Da ne verujes kakve strucnjake imamo! |
Ako si nasao propust, treba to da prijavis da otklone.
Inace, zanimljivo je da ovakvi prousti nisu prvi put i to bas na sajtoviam vezanim za skolstvo. Izgleda da su u ministarstvu bas napaljeni na korsicenje interneta i online pristup podacima ali nisu bas upuceni u stvar. Ovaj sajt je bar napredovao utolikoda je potrebno malo hakeraja da se dodje do podataka. Ja sam na nekliko mesta koja su bila pod okriljem drzave nailazio pregled podataka zakojiniej bila predvijena nikakva sifra. Najgors sto sam video to je pristup opdacima o upisu osnovaca u srednje skole gde je svako mogao da pogleda sve moguce licne podatke bilo kog deteta koje se upisivalo u neki od srednjih skola. Kad mislim sve, mislim bukvalno, ukljucujuci i brojeve telefona, adrese... Stvarno mi nije jasno kako neko moze biti tako neodgovoran. |
Moja keva predaje srpski. Po njenim rečima - sveska iz raja izašla. Može na interentu da piše šta god hoće, jedina merodavna stvar su ocene na papiru.
Tako će ostati za većinu prevača još dosta godina. Računa se samo crno na belo (dobro, uglavnom plavo i crveno). |
Citat:
|
^ What he said :)
Ko bre pravi ovakve grdobe? Kad se lozhe na ovakve skrolove kao pozadinu uopshte me ne chudi da je sigurnost na ko zna kom mestu |
Pa pravi taj isti koji je napravio i sistem. Obicno je to nastavnik OTO (ili kako se vec zove) koji u nekim skolama (znam primer za jednu) ne zna razliku izmedju modema i telefonskog aparata.
I kod mog deteta u skoli su trazili roditelji da imaju "elektronski dnevnik", a simptomaticno je da su to najcesce oni koji su za 4 godine skolovanja svog deteta jedva 2 puta dosli u skoli i to kada su morali. |
@ salebab hahaha, ovo je zlata vredno! Ovo sada treba da ide u novine da se obelodani koja se "pažnja" poklonila izradi "sistema".
|
@bluesman: Koliko sam ja shvatio, to je komercijalni projekat i neko je platio za taj proizvod. I koliko vidim, veliki broj skola koristi taj isti sistem.
Ovo je stvarno jako lose... |
Bit će još gore kad se Primorac nabrije na istu ideju pa počne slične bedastoće uvoditi u Hrvatsku na vjerovatno još nesigurniji način. Ajde, bar ću imati tema za Bug i Lider da malo i prosvjetu ošibnem. :/
|
Ako je moguce, moderatori samo da zamaskiraju ime/telefon onih klinaca iz attachmenta?
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 04:07. |