![]() |
Čije je?
Ne smem mnogo da se trudim oko tekstualnog sustava ove teme jer mi je skrenuta pažnja na skolonosti metaforčnim oblicima izražavanja kao sasvim nepotrebnim u postojećem okruženju pa ću biti prost - brz i veoma kratak.:1074:
predpostavka: Neko do Vas cenjeni stručnjaci je napravio web prezentaciju na domenu veoma interesantnog imena. Kvalitetnu, funkcionalnu i dizajnerski zadovoljavajuću, "provukao" je kroz nekoliko meseci preko svih pretraživača , optimizirao do bola i uz pomoć kolega, ponekog linka i t d, došao do sasvim lepog rezultata. Međutim u jednom trenutku vlasnik domena, kreator kompletne čarolije nastale na toj lokaciji, u trenutku stvaralačkog ludila ponudi i igrom slučaja nadje kupca, koji sve to lepo otkupi, domen transveriše i nastavi da sa istom radi.:1029: pitanje. Čiji je to projekat ... Ko je punopravni vlasnik itog/e koji sve to može celom Svetu kao svoje predstviti? :1027: Hvala Vam unapred ....:please: |
Jel vi ljudi potpisujete ugovore?
1. Ako je odgovor da, onda tu sve lepo piše šta je čije i pod kojim uslovima. 2. Ako je odgovor ne, onda je sve svačije i ničije, i svako može da tvrdi šta mu se svidi, da se predomišlja, da laže, da krade, da ne plaća, a onda oštećeni treba to da dokazuje po sudu ko je kome šta obećao, ko je koga prevario, itd. Šta misliš šta je bolja varijanta? |
Citat:
|
Koliko shvatam
- nisi vlasnik domena - biznisa - nemas ugovor o vlasnistvu, radu, delu, autorskom delu ... - radio si besplatno - nisi nasilan tip, nemas utoku... Svako bi te pozelo. |
:1011:
try again |
|
Citat:
1) Potpišeš ugovor, to te štiti pred zakonom. 2) Ponašaš se na sledeći način, a to te štiti od druge strane bez obzira na bilo kakvu situaciju ili problem: Vodiš posao na takav način da, naplatiš svoj rad (i ako je potrebno avansno u delu ili celini), isporučuješ gotov proizvod tek onda kada primiš uplatu (nikako ne predaješ gotov proizvod pre nego što vidiš lovu, već prezentuješ demo na tvom serveru i sl.), organizuješ dinamiku isporuke/naplate tako da jedno prati drugo (npr. ne radiš 5 meseci džabe pa tek onda potražuješ lovu, već to radiš u manjim fazama/celinama). Ne daješ drugoj strani informacije o pristupu računarskim resursima (lozinke, korisnička imena, adrese servera, i sl.) dok ne ostvariš naplatu ili drugo potraživanje od klijenta. Komuniciraš redovno sa klijentom. Dakle ovakvim ponašanjem štitiš sebe bez obzira na potpisani ugovor, i ne dovodiš sebe u situaciju koja bi mogla da bude štetna po tebe - čak i u slučaju kada projekat teče lepo i kada je sve u redu, jer nikad neznaš kada može poći po zlu. I kao što i sam vidiš, ovo pod 2 je praktično mnogo bitnije nego pod 1. Ovo sve je bitno na kvadrat kada radiš sa klijentima koji su manje pouzdani ili sa onima koje ne poznaješ (npr. radiš prvi put). |
"Potpišeš ugovor da te štiti pred zakonom", pa onda posle 18 godina imaš 2 opcije:
1. Uzmeš 2 kašikare u ruke pa pravac kod predsednika pa završiš kao nečija "devojčica" na 10 godina 2. Odeš da živiš tamo gde ptičice crvkuću i na tebe paze čike u belom, a za ručak imaš šaku tableta. |
Nego, da se vratim na temu... ako sam ja dobro razumeo, neko te je angažovao da radiš neki sajt, pa kada si odradio - onda je prodao sajt nekom trećem a ti tvrdiš da imaš prava na taj sajt?
1. Nisi rekao vrlo važnu stvar: da li ti je taj neko platio da to odradiš ili ste kao 2 ortaka radili zajedno pa te je on ispalio? Ako te je platio da odradiš, ti odradio, ne znam po kom osnovu bi tvrdio da je to tvoje bez obzira koliko se ti trudio? To je kao da radik u fabrici automobila kaže da je auto njegov jer ga je on "pravio". Ako ste radili zajedno na nečemu, i on te ispalio - onda je to moralno a ne pravno pitanje. 2. Pitaš "Čiji je to projekat ... Ko je punopravni vlasnik itog/e (?!?!?) koji sve to može celom Svetu kao svoje predstviti?" Čega? Domena, koda, ideje ? Vlasnik domena je generalno vlasnik svega. A ko može "celom Svetu kao svoje predstaviti" je takođe moralno pitanje, prošle nedelje sam imao situaciju gde je neko "kao svoje predstavio" nešto što nikda nije ni video kod. 3. Kažeš "u jednom trenutku vlasnik domena, kreator kompletne čarolije nastale na toj lokaciji" Ko je na kraju "kreator"? Ti ili vlasnik domena? Po onome kako sam ja razumeo ne vidim ni jedan argument da tvrdiš da je to tvoje. |
Ne nisam ni rekao da sam ja išta radio i nigde se ne pojavljujem u ovoj priči.
Jednostavno sam u nedoumici, jer ako je neko napravio tu kompletnu čaroliju pa zatim je prodao svojevoljno ko od ta dva lica može da kaže "To je moj projekat". Da li osoba prva, koja je osmislila, organizovala i realizovala ili osoba druga, koja je osobi prvoj sve to platila. Naravno tu mislim na sve od domena koji je kasnije prebačen na novog vlasnika do same prezentacije u svakom pogledu. Nadam se da je sada jasnije ... |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 20:36. |