![]() |
Kradja na sajtu Bašta Balkana
Opet su me pokrali. Sajt Bašta Balkana je ilustrovao jedan svoj članak mojom fotografijom užičkog Starog grada bez mog znanja, a time i bez moje dozvole.
![]() Zanimljivi su komentari vlasnika sajta Bašta Balkana na mom blogu. Izdvajam: "nemamo vremena da za svaku sliku sa interneta tražimo saglasnost" |
Off Topic: svaki malo bolji fotograf ( i ne samo ) cije su fotke online biva pokraden nije fora pustati temu o kradji, vec pustati temu o uzetim parama lopovima, t.j. necemu novom |
Prijavi na www.kradimamu.com
Ček, ček ... izbacili sliku. Eto može i lepo (sa malo ubeđivanja) i bez presavijanja tabaka. :) |
pa na basti balkana pise nekoliko clanova odavde, a i ako vec toliko drzis do slika stavi watermark jbg
|
^ nije stvar u tome sto su njemu sliku uzeli pa sad sklonili
fora je sto su iskoristili bez pitanja kao: uzmem ja tvoj auto dok si ti na odmoru. tebi ne treba. vozim se ja njime. dodjes ti sa odmora i kazes: ej, sto si mi uzeo auto? i ja kazem: ma nema frke, vratim ti odma' watermark ne menja stanje stvari |
Za osudu, glupi izgovor, onaj ko je opremao tekst nije dovoljno posvetio paznje izboru fotki i licence pod kojom su objavljene online.
Ako nema vremena za kontaktiranje autora fotografije, pa onda nemojte ni koristiti (tudje) fotografije za ilustraciju. Evo ga glupo - ali uzasno korisno resenje Wordpress plugin http://www.photodropper.com/add-photos-blog/ Gde direktno iz administracije WP-a pretrazujete Flickr i to samo fotke koje su pod CC, dakle spremne za koriscenje. Nema vremena je uvek izgovor za nismo mislili na vreme. |
^ hvala za plugin
|
ma mislim da je odavno prihvaceno kao 'internet bonton' pravilo da, ako se vec uzima nesto bez pitanja - da se uredno ispod navede izvor [adresa sajta] sa koga je to nesto preuzeto.
sa mycity-ja nema da prodje nedelja a da ne vidim da su preuzeli nesto... ali kad vidim da su uredno naveli link - cak mi bude i drago sto su preuzeli... dobijem bar backlink :) |
Ne postoji nikakvo opravdanje za "uzimanje" bez pitanja, i ne postoji "mala" ili "velika" kradja. Ako nije napisano da može da koristi ko hoće, kad hoće i kako hoće, onda moraš da tražiš dozvolu.
|
stalno uzimam slike, videa i slicne stvari, (nikad tekstove) ali uvek pre toga pitam vlasnike i do sada me jos niko nije odbio. Niko mi nije trazio bilo kakve pare ili kontra uslugu... Uglavnom traze link i info odakle sam uzeo...
Desavalo mi se da ne nadjem vlasnike i u tom slucaju stavljao sam info i link odakle je uzeto... Retko kad ne linkujem mesto, osim kad je sa you tube a ili neke slicne platforme odakle svi uzimaju... Mislim da ne postoji post u kojem nemam neku sliku. A da, imam i jedan plugin kojeg izbegavam zadnjih nekoliko meseci da koristim jer ne prijavljeje mesto odakle koristim sliku. To je V.Prelovac napravio plugin i odlican je... Verovatno ima opciju da vodi na mesto odakel je slika uzete, mislim... A sad oko Baste i njihovog delovanja: mnogo mi smeta komentarisanje koje je usledilo posle Pedjinog posta... Oni svojim komentarisanjem i kasnije povlacenjem slike sa bloga, definitvno pokazuju kakav im je odnos prema Pedji u ovom i kasnije i prema drugim autroima koje bi koristili... Nije to korektno. Citam i Bastu i Pedju i zaista uzivam i kod jednih i kod drugog, ali me pomalo vredja ovakav stav. Zasto mene vredja? Pa verovatno zato sto postujem ono sto Pedja radi kao bloger godinama i znam koji trud ulaze u svaki svoj post, pa makar on bio samo u slici i komentaru... Ovde je ocigledan primer kad neko prenagli sa odlukom i kad sujeta prevlada. Cudi me jer su autori na Basti vrli znalci i ovakvi potezi su nedopustivi kad su oni u pitanju. Ne ispraviti ucinjenu gresku je jos veca greska... |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 13:53. |