DevProTalk

DevProTalk (http://www.devprotalk.com/index.php)
-   (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS (http://www.devprotalk.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   PNG kao background (http://www.devprotalk.com/showthread.php?t=905)

jasmanac 14. 04. 2006. 02:21

PNG kao background
 
Svi znamo koliko je tesko naterati .png sliku da radi u exploreru preko CSS background-a. Najzad resenje koje upravo resava gore pomenuti problem.

Kôd:

if (navigator.platform == "Win32" && navigator.appName == "Microsoft Internet Explorer" && window.attachEvent) {
    window.attachEvent("onload", alphaBackgrounds);
}

function alphaBackgrounds(){
    var rslt = navigator.appVersion.match(/MSIE (\d+\.\d+)/, '');
    var itsAllGood = (rslt != null && Number(rslt[1]) >= 5.5);
    for (i=0; i<document.all.length; i++){
        var bg = document.all[i].currentStyle.backgroundImage;
        if (itsAllGood && bg){
            if (bg.match(/\.png/i) != null){
                var mypng = bg.substring(5,bg.length-2);
                document.all[i].style.filter = "progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='"+mypng+"', sizingMethod='scale')";
                document.all[i].style.backgroundImage = "url('/images/x.gif')";
            }
        }
    }
}

Morate samo imati jedan blanko transparentni .gif fajl 1x1px i kao sto vidite on je konkretno u ovom slucaju smesten u folderu "images" ali samo promenite putanju ako zelite da ga premestite na neku drugu lokaciju.

Ima nekih sitnih bug-ova kada se koristi u nekim ekstremnim situacijama dok u 95% slucajeva radi savrseno.

Podrzane su verzije explorera 5.x pa navise. Malo li je :D

:1081:

Dragan Babić 14. 04. 2006. 03:13

Da li ovaj sistem pravi problem sa neklikabilnim linkovima koji se nalaze u elementu na čiju pozadinu se utiče ovim JSom? Ukoliko ne znaš za bug pogledaj ovu test stranicu

nixa 14. 04. 2006. 03:14

Svaka ti se dala ..:1036:

ovo ide na top :)

ivanhoe 14. 04. 2006. 07:30

ovo je u stvari ona klasicna png fora samo primenjena na currentStyle.backgroundImage jel da?

Super fora, ne bih se setio priznajem...bravo za ovo :)

@Dragane, ovaj tvoj primer meni nesto cudno radi, samo prvi primer radi u FF (na druga 2 nema slike), dok mi s u IE sve slike vide, ali link ne radi, kao sto kazes... inace FF je 1.5.0.2 frisko skinut pre pola sata :D

Ilija Studen 14. 04. 2006. 08:14

Jedini problem koji zadaju je što sve "aktivno" (link, kontrola, anything) što staviš u blok koji ima transparentnan PNG kao background u IE (učitan pomoću AlphaImageLoader filtera) gubi aktivnu funkciju. Potrebno je dodati još jedan unutrašnji blok i relativno ga pozicionirati i onda nema tog problema. Prljavo ali radi posao.

Inače sam primetio da transprantni PNG kao background danas zadaje više problema nego što pruža zauzvrat. Koristio sam ga samo zato što sam morao...

Blood 14. 04. 2006. 11:19

Citat:

Originalno napisao Ilija Studen
Inače sam primetio da transprantni PNG kao background danas zadaje više problema nego što pruža zauzvrat. Koristio sam ga samo zato što sam morao...

Eto tebi nove tebe za blog :)

Inace, ja sam do sada koristio ovo i radi lepo(za moje potrebe):

Kôd:

* html #transparent {       
  filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src="../gfx/div_bg.png", sizingMethod="scale");
}


Dragan Babić 14. 04. 2006. 11:23

@ ivanhoe:
Da, loše sam ilustrovao, FF treba da vidi samo prvi jer druga dva pre alphaImageLoadera imaju pravilo background:transparent; da bi "otkazao" originalnu sliku za IE, FF to vidi ali ne razume loader, pa ne prikaže ništa naravno.
Jednostavno loše sam ilustrovao, rekao da ću popraviti čim nađem vremena, ono vraga...

suma sumarum:

Dakle ima li razlike izm. ovog JSa i alphaImageLoadera u CSSu?

jasmanac 14. 04. 2006. 11:38

Citat:

Originalno napisao Dragan
Da li ovaj sistem pravi problem sa neklikabilnim linkovima koji se nalaze u elementu na čiju pozadinu se utiče ovim JSom? Ukoliko ne znaš za bug pogledaj ovu test stranicu

Ne razumem? Probaj da stavis position: relative linku?

Ilija Studen 14. 04. 2006. 12:15

Citat:

Originalno napisao Dragan
Dakle ima li razlike izm. ovog JSa i alphaImageLoadera u CSSu?

Nema. Ovaj JS gore projuri sve elemente stranice i ukoliko naleti na PNG stavljen kao background image resetuje ga sa transparentnim gifom i stavi alphaImageLoadera filter. Ovo (bi trebalo da) radi samo u IE (zbog document.all).

Btw, relativno pozicioniranje rešava probleme sa aktivnim kontrolama (linkovi, polja formi itd) koji se nalaze u bloku sa transaprentnim PNGom (kao što rekoh gore).

Tema za blog? Ovo podrazumeva malo istraživanja, a ja sam se celoj materiji posvetio taman toliko da je hacknem da radi ;) Sigurno ima još par trikova koje ne znam.

krcko 20. 04. 2006. 15:58

sto se tice linkova koji ne rade u bloku sa transparentnim pngom negde sam procitao da slicica (taj png) mora da bude nekih od sledecih dimenzija: 1x1, 1x2, 1x3, 1x4, 1x7, 1x10, 2x1, 2x2, 3x1, 3x2, 4x1, 4x2, 7x2, 10x2 da bi link radio... mada nisam to isprobavao..


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 11:39.

Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.