postavlja se pitanje koliko je to (ne)sigurnije od ovoga kako se sada radi?
Jer ti i dalje kad se registrujes negde moras da uneses username i pass za taj centralni registar, da bi doticni sajt na koji se npr. registrujes mogao da pristupi tvojim podacima, jel tako? A to znaci da ako taj password procuri svi mogu da pristupe tvojim podacima.. a pri tome umesto sadasnje situacije gde na razne sajtove unosis razne passworde, ovde bi stalno koristio jedan te isti sto bi znatno povecalo sansu da taj password bude provaljen... a i koja bi bila usteda unosis jedan password da ne bi morao da unosis drugi, ne zvuci mi kao nesto potrebno, pogotovo sto svi browseri pamte passworde, a imaju i te form wizarde koji automatski popune podatke (mada to radi vrlo diskutabilno, jer je izuzetno tesko za realizaciju)
Ono sto ima buducnost je jedna varijacija na tu temu gde postoji servis za verifikaciju identiteta, sto donekle vec postoji (javne arhive public kljuceva npr..), i varijanta koju radi google, a to je da se jednom ulogujes i automatski imas pristup na vise njihovih servisa (ali u toj varijanti onaj ko radi autorizaciju ima mogucnost da te prati po netu, sto znaci mnogo podataka i mnogo para, i cisto sumnjam da bi se veliki igraci odrekli takvog zlatnog rudnika u korist nekog centralnog registra).
i na kraju, mozda sam ja paranoican, ali mi se to bas ne svidja kao ideja. Ne tako davno je bio onaj slucaj kad su americke agencije trazile od google-a da omoguci potpuni pristup svim podacima iz baze, pa je (navodno) google to odbio, pa su se sudili... znaci zamisli situaciju u kojoj ti odes da trazis vizu za ameriku, a sluzbenik izvuce tvoj fajl i kaze ti: "a ne moze, vi ste tog i tog dana pretrazivali aranzmane za Kubu i Tunis, pa ste nam sumnjivi." Ili internacionalniji scenario, da odes npr. u banku da uzmes polisu zivotnog osiguranja, a oni ti kazu ne moze jer ste posecivali sajtove o extremnim sportovima ili nesto slicno.. To su sve vrlo pipave stvari...