E, pa da se i ja malo ukljucim:
razmisljao sam o takvom sistemu pre par godina, pa je red i da se ukljucim u raspravu. Nisam hteo ranije jer nisam hteo da iznosim stavove dok se tema malo ne "zakuva", sto se definitivno i desilo. :-)
A i hteo sam prvo da se uverim da mislimo na iste (ili bar slicne) stvari.
OK, o sigurnosti, phishingu i ostalim smicalicama svi znamo, svi se bavimo njima, i zato (sto kaze blues) nismo bas idealni "korisnici interneta". Ali ajde malo da se odmaknemo od strane developera i da sagledamo celu ovu pricu iz jednog drugog ugla. Prvenstveno, ZAKONI! (fuj, znam, niko ih ne voli)
Moze li neko da kaze u cemu je razlika izmedju: Google/MS/Yahoo passporta i ovoga sto prica blues? Po meni, razlika je upravo u tome sto su to FIRME, znaci kompanije, koje imaju svoje sajtove/servise. Blues ovde prica o nekom "prstenu", ringu, kako god hocete, izmedju mnogo kompanija, a po mom misljenju to je VRLO tesko (skoro neizvodljivo). Zasto? Zato sto ako imas firmu i gomilu servisa, ti si JEDINI subjekat koji raspolaze tim podacima. Zato ove firme i imaju svoje passporte. Sta se desava kad se povezu 7 firmi u taj prsten? Znate li koliko tu novih copyright gluposti, license agreementa, disclosuresa i ostalih vratolomija tu mora da se promeni? Ove firme (G/MS/Y) nikome ne daju vase podatke, ostaju uvek kod njih (iskreno se nadamo, jeli). A u ovom slucaju, to ne pije vodu. Zakoni! Sta je onda Privacy Policy (ili sta-god) uopste? Potrebna su velika crvena slova i hiljadu obavestenja da bi se PRAVNO ZASTITIO takav prsten od svih problema koji mogu da nastanu. Tu sam ja odustao od svega toga, jer nemam svoje (bar ne javno dostupne) sisteme/servise... :-(
A koliko ljudi uopste cita takve gluposti po sajtovima (mislim na zakonske svtari)? Mi smo jos i "znatizeljni", pa i citamo. Ali iskreno mislim da preko 90% korisnika ne cita...
Izvinjavam se jer trenutno nemam vise vremena da nastavim pricu, imam o ovome da napisem joj sto-sta, ali treba i raditi nesto produktivno. :-)
U sv.slucaju, mislim da ne treba zanemarivati pravnu stranu celog ovog problema, i hteo bih da bar malo paznje obratimo i na to...
Nadam se da ce jos neko da se nadoveze na ovu perspektivu.
Nastavice se, nadam se... ;-)
|