Kod offshore-a postoji nekoliko vecih problema poreskog karaktera. Pretpostavimo da radis svoj posao iz srbije, direktor tvog preduzeca je stranac.Onda
1) Ako firma ima ovlascenje firme da sklapa ugovore ili mozda cak i ako samo radi iz srbije, onda je firma automatski nerezidentni poreski obveznik srbije (po zakonu o porezu na dobit pravnih lica). Kao takva onda je obavezna da placa porez na sav prihod koji se ostvari preko te poslovne jedinice u srbiji. Znaci poslovna jedinica je obavezna da vodi knjige, nisam siguran da li je mozda izuzetak, ako se obavlja delatnog elektronskog tipa, npr adsense, gde je mesto prometa usluge izvan srbije. To se mozda racuna kao prihod koji je ostvaren izvan srbije, znaci kao da da je prihod ostvaren izvan srbije. Onda ta poslovna jedinica ne bi placala nikakav porez srbiji, medjutim mozda bi i dalje morala da vodi knjigovodstvo.
1)b Svejedno gospodin poreski inspektor ne mora bas striktno da se drzi zakona, zato sto zakon i nije jasno definisan, nego moze da to proizvoljno tumaci. Tako da moze da nerezidentnog poreskog obveznika svrsta u rezidentnog ako bas hoce.
2) Ako je direktor preduzeca fizicko lice iz srbije, koje sklapa ugovore u srbiji, onda se firma definise kao poreski rezident srbije, koji mora da placa porez na sav prihod.
Znaci u svakom slucaju poreski inspektor moze da bude problem. Nas zakon je sada sam vide lepo sredjen, slican US zakonima. Sa dodatkom sto je ponegde zapetljan i nejasan, tako da ga ni pravnici ne razumeju.
Ima par sajtova koji imaju dobru reputaciju, a takodje za koje znam da su drugi koristili osnovali da bi uspesno osnovali offshore firmu.
Kako nije. Bude (20+22+12)*0.8 + 10%(ako predjes 15K)= 56%. Naravno za fizicka lica. A kada to platis, onda najverovatnije nemas niti normalno zdravstveno niti pausalno.
E a pausalno je kod nas mozda i jeftinije, a mozda i nije. To iskljucivo zavisi od poreznika, on moze da odredi pausalni porez od 12K jedne godine, pa onda to poveca naprimer na 24K sledece godine. To mu dozvoljava uredba o pausalnom oporezivanju, jer ima previse parametara koji mogu da se gledaju. Deluje mi da je glavni parametar da li zaradjujes vise nego sto je poreznikova plata ili ne

Najgore je sto se naplacuje retroaktivno tj mogu da ti npr povecaju sa 12K na 24K za prethodnih 12 meseci. A onda imas rok od 15 dana da to platis.