Citat:
Originalno napisao centaur
^pazi, ja neznam sta ti podrazumevas pod poslovnim knjigama ali morao sam da uzmem knjigovodju jer sam pre neki mesec prebacio limit za kalendarsku godinu ali nisam usao u PDV posto je 99% placanje spolja i kao takvo onda ne ulazi u onih 4M za PDV.
I dalje pausalno placam porez....po resenju...ali sve troskove pravdam i nema dizanja kesa....
Ono sto sad vidim u ovome sto si ti okacio, a sto nisam znao...za sledecu godinu cao pausal...
|
Pa pročitaj šta si sam napisao: "jer sam pre neki mesec prebacio limit za kalendarsku godinu". Tako je prebacio si limit za paušalca i sad si prešao u takozvanog "knjigaša", čestitam! (ali i ne baš, vidi poslednji pasus)
To što i dalje plaćaš po rešenju to tako ide akontaciono, finalni obračun poreza za 2012 će ti stići sledeće godine prema ostvarenoj dobiti pa ćeš biti ili u pretplati ili u dugu.
Jednom kad pređeš u "knjigaša" ne možeš tako lako da se vratiš u "paušalca". U 2013. ti to svakako neće dozvoliti jer ti je promet u 2012 veći od 3M. Dakle možda ćeš moći za 2014 opet da se vratiš ako ne postoji neki uslov od minimalno 2 godine.
Inače, ako se baviš uslužnim IT delatnostima i sl. sa velikom profitnom marginom, moj ti je savet da razmišljaš o DOO što pre, jer je IT preduzetnik "knjigaš" veoma loše rešenje po novčanik istog.

Razlog su porezi i doprinosi za koje je osnovica dobit preduzetnika, pa tako ako si imao dobit od recimo 2.5M dinara (grubo oko 2.000 EUR mesečno), porezi i doprinosi za sledeću godinu će ti biti kao da si imao platu 2000 EUR mesečno, a sad možeš misliti koliki su porezi i doprinosi na platu od 2.000 EUR