Pogledajte određenu poruku
Staro 18. 07. 2013.   #1
miljant
član
Na probnom radu
 
Datum učlanjenja: 23.09.2007
Poruke: 48
Hvala: 0
489 "Hvala" u 7 poruka
miljant is on a distinguished roadmiljant is on a distinguished roadmiljant is on a distinguished roadmiljant is on a distinguished roadmiljant is on a distinguished road
Default Kako iskorisiti posetu sa Google Images?

Imam blog sa 400-500 unikatnih poseta dnevno. Mesečno sam koristio do 5GB protoka na hostingu, a ograničen sam sa 50GB. Međutim, pre par dana nalog mi je suspendovan, jer sam prekoračio dozvoljeni mesečni protok. Kontakirao sam tehničku podršku i uduplali su mi bandwith, ali treba što pre da nađem rešenje jer kako sad stvari stoje ovo će se ponoviti.

Naime, pregledom Raw Access Logs fajla, shvatio sam da je problem jedna slika veličine 650kB koja ima veliki boj pregleda. Pokušao sam da iskoristim .htaccess fajl i blokiram hotlinking, ali bezuspešno. Server koristi nginx, pa je meni kao običnom korisniku onemogućeno da tako blokiram hotlinking. Naravno rešenje, je promeniti hosting i to mi je jedna od opcija.

Pokušavajući da shvatim ko me je hotlinkova uvideo sam da je to Google Images i da se ta slika na google.com pojavljuje kao prvi rezultat, a na google.it kao treći. Ta ključna reč prema Google Keyword Tool ima preko 1.200.000 pretraga mesečno, a u raznim kombinacijama preko 120.000.000. Nekad mi je bilo dovoljno 5GB protoka mesečno, a sad toliko koristim dnevno.

Problem je to što ja ne primećujem povećanu posetu na mom sajtu, jer novi Google Images ne vodi direktno na sajt, već sliku učitava sa mog sajta, a onda posetiocu nudi mogućnost da otvori stranicu. Sad razmišljam da bi bilo glupo blokirati hotlinking ili korisit robots.txt da bih blokirao google da mi ne indeksira slike, već da bih trenutnu situaciju trebalo iskorisiti i dovesti posetioce na sajt. Samo mi nije jasno kako to odraditi.

Inače ta ključna reč mi je u junu dovela na sajt oko 1500 posetilaca, a u prvoj polovini jula preko 1000.
miljant je offline   Odgovorite uz citat