Ne znam kako drugi, ali ja mislim da vojni rok ne bi trebao da traje duže od obuke. Obuka u većini jedinica može da se završi za 3 meseca, zajedno sa svim gađanjima i terenima, sve ostalo je "mršenje muda".
Na kraju, kao što su neki i iskusili, to što si naučio u vojsci (osim recimo čišćenja puške) nema blage veze kada odeš u rat. Isto kao recimo sa školovanjem. Završiš faks, dobiješ prefiks ispred imena, i zaposliš se negde u struci i skapiraš da blage veze nemaš, i da si bez veze potrošio X godina na faksu učeći stvari koje ti ne trebaju u pravom životu.
Zato bih ja tu obuku napravio 1 mesec žestoko, + 1 mesec razne vežbe, gađanja, tereni... + 1 mesec "onako" (da čupaš cveće)... i m'rš kući.
Ok, postoji tu i drugi problem - malo nas je i siromašna smo država. Kada bi išli u vojsku samo oni koji žele i bili plaćeni za to, mislim da bi vojni budžet morao da bude bar trostruko veći a imali bi po 500-1000 regruta maksimalno na celoj teritoriji srbije. Tako da, ako ne želite da plaćate veće poreze, "zagrizi metak" i "izdrži" tih 6 meseci, koji stvarno iz naše perspektive (onih koji su služili godinu dana) zvuči smešno. Prvih tih 6 meseci ionako najbrže prođe, drugih 6 meseci je bilo žešće smaranje.