Pogledajte određenu poruku
Staro 08. 06. 2006.   #6
mungos
Knowledge base
Wrote a book
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Poruke: 1.123
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
mungos is on a distinguished roadmungos is on a distinguished roadmungos is on a distinguished roadmungos is on a distinguished road
Default

Dizajn je zanat i tu nema pretjerane diskusije. Za izlive umjetničkog talenta postoje vajarstvo, slikarstvo, jazz muzika, itd.

Mislim da je sam termin Web dizajnera dosta nepraktičan i može svašta da znači. Godinama je u upotrebi termin interfejs dizajnera koji jasnije definiše stvari i lično ga isključivo i koristim. Slažem se sa svim onim što je Conica napisala. Grafički dizajn definitivno nije interfejs dizajn i miljama je udaljen od istog. Sarađivao sam i sa fancy advertajzerima i sa fizikalcima šljakerima u grafičkom dizajnu i osnovni problem jednih i drugih jeste totalno nepoznavanje medija i samim tim sem vizuelne dekoracije, njihova misija na Webu veoma brzo završava. Razlika je u tome što advertajzeri uglavnom imaju pretjerane maštarije o Webu (vide ga kao no limit medij za beskonačno kreativno masturbiranje), a šljakeri uglavnom na Web plasiraju rješenja jako lošeg kvaliteta koja su često jedva upotrebljiva u praksi (aka vide ga isto kao i pripremu novinskog oglasa za lokalne male oglase)

Ja sam jedan od onih koji je ušao u interfejs dizajn bez bilo kakvog ranijeg poznavanja grafičkog dizajna, stvari sam učio u hodu, i dan danas vizuelna dekoracija mi je najslabija tačka. Postoji ona teza u procesu učenja da nije problem naučiti stvari, već je problem zaboraviti već postojeće. Samim tim, mnogo mi je bilo lakše da skapiram Web bez opterećujućeg znanja grafičkog dizajna. Podrazumijevano je da sam godinama na svoju ruku učio osnove dizajna i uopšte shvatao logiku i pristup dizajnaranju, prvenstveno dizajna kao rješavanja određenog problema i taj proces učenja kontinuirano traje.

Što se tiče samog grafičkog dizajna, to je na neki način disciplina u dizajnu koja povezuje sve druge. Pa imamo situacije da se i dizajneri ambalaža, enterijera, automobila, industrijskih proizvoda, interfejsa bave između ostalog i grafičkim dizajnom. Prvenstveno što se poslovi najlakše nalaze u istom i što svi dizajneri smatraju da su sa svojim znanjem mogu da se bave istim. Zatim tačno je da je najveći broj današnjih interfejs dizajnera došao iz voda grafičkog dizajna, ali suština je da niko od njih nije napravio prave stvari bez nekoliko godina intenzivnog radu na poimanju suštine Weba. Opet, recimo na domaćoj sceni postoje zanimljive paralele odakle dolaze neki kvalitetni interfejs dizajneri: dizajn enterijera (Denis Radenković), brending (Modeus), industrijski dizajn (Ivo Martinović), advertajzing (Bluesman, Aleksandar Maćašev), itd.
mungos je offline   Odgovorite uz citat