Pogledajte određenu poruku
Staro 05. 07. 2006.   #13
Pedja
Predrag Supurović
Grand Master
 
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Lokacija: Užice
Poruke: 791
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
Pedja is on a distinguished roadPedja is on a distinguished roadPedja is on a distinguished road
Default

Neces detalje ni saznati. Na svako konkretno pitanje: koliko ce to da kosta, koliki su im troskovi, kako su zamislili konkretnu organizuaciju NIC-a i sve sotalo sto svako ko razmislja moze da ih pita oni nemaju drugi odgovor nego da ce to smisliti kasnije, a istovremen prejudiciraju resenja koja ne mogu da se smisle ako se pre toga ne daju odgovori na ta konkretna pitanja.

Na primer oni vec znaju da ce registraciju domena delegirati firmama da to rade za novac, a tvrde kako ceo postupak administracije, azuriranja i registracije tek treba da se smisli. Ne samo sto to tvrde nego su to stavili u statut organizacije iako nisu stavili mnogo sta drugo od elemenata koji u tom statutu nedostaju, a cak su i zakonom propisani. To im nije bilo bitno ali im je bitno da se kontrola domena prebaci na firme.
Oni osnivaju nevladino udruzenej gradjana deklarisuci organizaciju kao potpuno nezavisnu. To jednostvno ne ide sa poslom koji treba da obavlja: administracija nacionalnog TLD. Nacionalni resurs mora da kontrolise drzava pa makar i samo nadzorom preko svog zastupnika u upravi organizacije. Onog momenta kada drzava delegira takvog zastupnika, to vise nije nezavisna nevladina organizacija, ma kako se ona deklarisala. A i ne treba to da bude, jer nacionali resurs ne sme da administrira neko koga ne kontrolise drzava. Zamislite kako bi bilo da drzava tako dozvoli da vodotokove, sumsko gazdinstvo, rudno bogatstvo, nacionalne parkove i ostalo eksploatise neko koga ona ne kontrolise. Pa cak i lokalne komunalce drzava kontrolise jer im odredjuje cene.

Kontrola drzave tu nije da bi ona krojila politiku adminsitracije TLD-a, nego da nadzire da se resursom raspolaze u interesu gradjana i drzave.

Vrhunac je ovo najnovije da zabranjuju clanstvo gradjanima ove drzave. Osnivaju udruzenje gradjana ali gradjanima nije dozvoljeno da se uclane. Mogu samo predstavnici firmi i to ne bilo kojih firmi nego samo relevantnih IT firmi. A oni verovatno odredjuju koje su to relevantne firme.

Sve je to jedna velika prevara jer su namirisali novac.

Unesto cele ove ujdurme lepo je trebaloosnovati drzavnu agenciju za adminsitraciju domena. Politiku bi krojio upravni odbor u koga bi bili delegirani predstavnici odgovarajucih ministarstava, drugih organizacija, pa i firmi, a zasto ne i autoriteti napolju IT koji ne moraju biti delegirani ispred firmi ili organizacija. Posao administracije bi radili zaposleni strucnjaci koji bi odrzaali baze, servere i softver a ceo posao bi se maksimalno autmatizovao web interfejsom kakav vidjamo svakodnevno kod raznih registara. Tako bi troskovi bili minimalni, posao bi bio odradjen kako treba, svako bi mogao da registruje domen uz minimalno gubljenje vremena, papirologiju i sto je navaznije uz minimalnu cenu jer ta agenciaj ne bi radila na profitabilnoj osnovi vec bi cena registraciej bila takva da samo pokriva troskove odrzavanaj domena, sto joj i jeste svrha.

Oni insistiraju da se to ne radi tako, nego da se angazuju trece firme kojima bi se delegirao posao administracije, i kojima bi se omogucilo da komercijalno eksploatisu servis registracije domena ugradujuci u njega svoj "rad" i "resurse" i nepotrebno podizuci cenu registracije za iznos svoje zarade. Sto je najgore, oni ce ograniciti firme koje mogu to da rade na uzak broj onih koje oni izaberu. Kriterijume za dobijanje licence za registraciju ce podesiti tako da upravo oni za ciji interes ovakoorganizuju administraciju TLD, te licence mogu i dobiti akojima ce uz licencu odobriti i da uslugu registraciej domen mogu da uslovljavaju drugim vezanim uslugama (recimo uslugom hostinga).

Eto to nas ceka, a kada ih pitas u vezi toga oni se prave mutavi i ne komentarisu, vec samo rade ono sto su naumili.
Pedja je offline   Odgovorite uz citat