Tema: Nikola Tesla
Pogledajte određenu poruku
Staro 11. 07. 2006.   #19
Mr.Paja
profesionalac
Professional
 
Avatar Mr.Paja
 
Datum učlanjenja: 22.06.2005
Poruke: 279
Hvala: 14
30 "Hvala" u 19 poruka
Mr.Paja is on a distinguished road
Default

A što se svojatanja Tesle tiče evo šta kaže g-đa wikipedia :

Citat:
Тесла је увек правио разлику између националне припадности и држављанства (као административне припадности). Никад се Тесла није национално декларисао као Американац, нити је икад Хрватску наводио као своју домовину. У патентним пријавама које је подносио пре добијања америчког држављанства за себе је наводио експлицитно да je „из Смиљана у Лици, пограничној покрајини Аустро-Угарске, поданик аустријског цара, настањен у Њујорку“, а од 31. јула 1891. (када је добио америчко држављанство) у патентним пријавама је наводио да је „грађанин Сједињених Држава, настањен у Њујорку, у округу и држави Њујорк...“. Парола о томе да се једнако поносио припадношћу српском народу и хрватском домовином je фалсификат из времена „братства и јединства“, што je доказао теслолог Милован Матић.

I par citata sa iste strane :

Citat:
„Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да je то дело једног Србина.“ (Никола Тесла у време посете Београду 1892. године).

„Ja сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету.“ (Никола Тесла, 2. јуна 1892. године у говору студентима Велике школе у Београду)

„Поносан сам што сам потекао из земљорадничког витешког народа, који je y непрестаној љутој борби за своје идеале и европску културу задужио Европу и свуда заслужио част и поштовање читавог света, нарочито велике Америке.“ (Никола Тесла 1936. године у отпоздраву Удружењу југословенских инжењера и архитеката, које му je упутило честитке поводом 80. рођендана)
Mr.Paja je offline   Odgovorite uz citat