Pogledajte određenu poruku
Staro 15. 08. 2006.   #6
Ilija Studen
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
 
Avatar Ilija Studen
 
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Poruke: 2.669
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
Ilija Studen će postati "faca" uskoroIlija Studen će postati "faca" uskoro
Default

Ima smisla. Ajmo par činjenica:

1. Cena MS Office paketa je paprena. Na stranu alternative, ne vrede ni za šta jer, kao što Dragan kaže, ako radiš bilo šta ozbiljnije (klijenti, firme itd) moraš imati MSO na kompu jer je trenutno tržišni standard.
2. Koliko stvarno funkcija koristite u svom editoru? Koliko u svom programu za rad sa tabelama? Kad ste zadnji put otvorili Excel?
3. MSO sam po sebi je jako slab što se kolaboracije tiče. Jednostavno bez adekvatne "infrastrukture" (Exchange i slične pizdarije za koje ne želim ni da znam) ne može da se koristi za ozbiljnu komunikaciju između više od dvoje ljudi, a da pri tome nemaš neki overhead (najgore je kada se za rešavanje istog koriste sive ćelije umesto procesorskih ciklusa i sve na uštrb dobre komunikacije među ljudima koji koriste rešenje).

Kad tako pogledaš stvari ova priča ima dosta smisla: jednostavan alat za hvatanje beleški ili čak neko ozbiljnije spremanje dokumenta pošto je editor prilično bogat (Writely), email na dohvat ruke (GMail), Spreadsheets koji napokon funkcionišu u okruženju koje je prventsveno okrenuto komunikaciji, potpuno funkcionalan chat koji možeš da koristiš i sa desktop klijentima ako ti se web ne sviđa (jedna od primena gde browserima trenutno nije mesto), kalendar koji se intergriše sa webmailom, skladištenje podataka... I sve to sa jednim login i potpunim, otvorenim APIjem.

Ne govorimo ovde o jednom proizvodu, već o nečemu mnogo širem. I ima smisla Znam ljude koji kompletnu stvar koriste na upravo opisan način (s tim da u par navrata dodaju i "activeCollab for simple project management" ).

Mnoge desktop aplikacije kojima je jedna od funkcija komunikacije (ili su ljudi počeli da ih koriste za komunikaciju iako im to nije bila početna namena) se sele na web. I to je dobro.

Btw, ne verujem Google (kao i mnoge firme). Ovo će poleteti u enterprise okruženju tek ako neko (sam Google?) ponudi sličnu platformu koja može da se vrti iza kompanijskog firewalla.

Poslednja izmena od Ilija Studen : 15. 08. 2006. u 00:18.
Ilija Studen je offline   Odgovorite uz citat