Pogledajte određenu poruku
Staro 17. 09. 2006.   #8
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Da ne bude da samo trujem, da ukratko obrazložim zašto mislim da tekst nije dobar...

Kaže se "10 jezika koje treba smesta naučiti", i posle toga se daje lista 9 najpopularnijih jezika (plus AJAX koji je više skup tehnika). S obzirom da je većina navedenih jezika zaista popularna i postoji konstantna tražnja tržišta, dovoljno je znati jedan od njih dobro, i materijalno ćete biti namireni. Naravno, akcenat je na dobro. Ako neko, povučen idejom iz naslova krene da uči 5 ili 10 od nabrojanih, nigde neće stići, jer će svaki znati površno.

Naravno, poznavanje više jezika ima logike, i to dosta. Ali treba birati jezike ne prema potražnji, već prema tome koliko ćete vi lično od njih profitirati na taj način što ćete naučiti neki nov način razmišljanja i pristupa problemima. U smislu: znate jedan strongly typed jezik (npr Javu). Svakako ima logike da naučite jedan koji to nije (npr. PHP ili Python). Ili: znate jedan u kome se memorija alocira ručno (npr. C). Onda učite jedan koji ima GC (npr. C#).

Drugim rečima, kad učite novi jezik, ako već nemate nasušnu potrebu da se rukovodite potražnjom na tržištu (npr. radite C#, a ne COBOL), učite neki jezik od koga ćete moći da profitirate vi, a ne vaš (sadašnji ili budući) poslodavac.
jablan je offline   Odgovorite uz citat