Pogledajte određenu poruku
Staro 31. 10. 2006.   #144
Aleksandar Marković
član
Certified
 
Datum učlanjenja: 06.10.2006
Poruke: 95
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
Aleksandar Marković je za sada nepoznatih kvaliteta
Default

Novi internet domen - RS - biće, prema prvim procenama, dostupan građanima i pravnim licima tek u martu sledeće godine, po ceni od pet do deset evra na ime godišnjeg održavanja.

Nedostatak pravne regulative u oblasti interneta doveo je do zakašnjenja sa upotrebom novog domena, koji će upotpuniti imidž i prepoznatljivost Srbije. Internet domenima kod nas su se u poslednjih 13 godina bavili entuzijasti sa Univerziteta u Beogradu, volonterski i bez podrške države. Fenomen nove skraćenice, dodeljene od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), zahteva da se uradi što je moguće više na njenoj promociji, odnosno da što veći broj sajtova u skorije vreme sa "YU" pređe na "RS".

S tim u vezi, još u junu 2006. godine osnovana je organizacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), koja bi trebalo da upravlja internet domenima "YU" i "RS".

- Izostanak pravnih normi u ovoj oblasti uslovio je da se naša organizacija još nalazi u procesu zvanične registracije. Očekujemo da će do sredine novembra biti okončan dijalog sa Vladom, da bi se nakon toga pristupilo uspostavljanju novih registracija, u saradnji s Međunarodnom organizacijom za internet domene (ICAN). Prema našim procenama, dodela prvih "RS" domena desiće se početkom marta sledeće godine - kaže Slobodan Marković, član UO RINDS.

Prema njegovim rečima, od tog momenta prestaje dodela starog domena, vlasnici 30 hiljada sajtova čija se adresa završava na "YU" moći će da održavaju postojeći domen samo u sledećih nekoliko godina, a za očekivati je da će ići u korak s vremenom i ubrzo zatražiti preregistraciju adrese.

Novitet predstavlja ideja da se svim građanima i privrednim subjektima omogući neograničena registracija domena.

- Naša organizacija biće centralni registar domena, koji će u svojevrsnoj velikoprodaji ustupiti domene provajderima i ostalim pravnim licima koji će ih kasnije distribuirati zainteresovanima. Pretpostavljamo da će cena održavanja domena na godišnjem nivou iznosti između pet i deset evra - zaključuje Marković.

Raste mogućnost zloupotrebe
ARBITRAŽA Slučajevi zloupotreba domena, odnosno situacije kada neko koristi tuđe ime ili brend pri registraciji sajta, dosad su se događali retko, s obzirom na to da je firma mogla da registruje samo jedan sajt.

- Mogućnost zloupotrebe sada je veća pošto će građani moći da registruju neograničeni broj sajtova. Ako dođe do toga primenjivaće se sistem medijacije i arbitraže - navodi Slobodan Marković.

O.Đurić
__________________
http://www.akcenat.info
Aleksandar Marković je offline   Odgovorite uz citat