Pogledajte određenu poruku
Staro 04. 11. 2006.   #133
Dragan Varagić
Moderator
Master
 
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 631
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
Dragan Varagić će postati "faca" uskoro
Default

Ovo je poslednji put da odgovaram na optužbe Gorana Aničića u ovoj temi (koji je i započeo flame na ovom postu):

Citat:
Originalno napisao Goran Aničić
Već zatraženo i "odobreno" odgađanje rokova govori u prilog nerealnosti i neregularnosti konkursa (unapred postavljenim uslovima koje niko nije u stanju da ispuni) na koje smo ovde već ukazali, te govori o detaljima o kojima su neki učesnici konkursa bili upućeniji od drugih.
Odgađanje nije zatraženo i odobreno nego je utemeljeno na ugovoru u kojem je ceo proces izrade sajta podeljen u faze sa određenim izlaznim dokumentima, čije odobravanje (potpisivanje dokumenata) omogućuje nastavak na radu projekta. Kod ovakvog tipa projekata obe strane se obavezuju da će poštovati rokove svojih obaveza, a projekat kasni zbog kašnjenja od strane RTV-a, koji nije u dogovorenim (realnim) rokovima odobrio fazu specifikacije (ostale razloge kašnjenja sam pomenuo ranije).

Pročitajte ceo Miškov komentar u ovom postu (na 13. strani):
Citat:
Papirologija je jako bitna pogotovo kad se radi o ozbiljnim i velikim poslovima, koji imaju vremenske, novcane i slicne termine. Detaljna specifikacija zahtjeva i potpis na istoj stiti obe strane i osigurava zavrsetak posla na obostrano zadovoljstvo.
Znači, ovde se radi o Ugovoru koji ima svoje vremenske termine i početak sledeće faze direktno je zavisio od odobrenja prethodne. Svi oni koji su ikada radili neki ozbiljniji projekat znaju za ovakav sistem kreiranja sajtova (ako ne, bar ćete sada naučiti nešto novo).

Citat:
Originalno napisao Goran Aničić
A što se tiče dramaturgije sajta, zna se šta je, ali ona podrazumeva prethodna istraživanja i testiranja za koja u ovom slučaju sigurno nije bilo vremena, tako da je najverovatnije odrađena "na pamet", na osnovu pretpostavki o ponašanju posetilaca.
Radi se zapravo o dramaturgiji stranice (u slučaju sajta RTV, postoji mogućnost postavljanja ovog tipa stranica na nivou prvih stranica kategorija vesti).

To je izraz iz štampanih medija, tzv. kreiranje "špigla". Drugima rečima, verovatno ste primetili da u dnevnim novinama jedna stranica jeste različito prelomljena sa pravougaonicima i kvadratima različite veličine (box-ovi), gde u zavisnosti od važnosti vesti, veličine slike (i njene važnosti), količine teksta, i sl., određuje se koliko će određena vest zauzeti mesta na jednoj stranici. Kao što rekoh, ovo je jedan od retkih news sajtova na svetu koji će imati mogućnost da urednik Web redakcije (ili osoba koja je kvalifikovana za kreiranje "špiglova") moći da kreira različite veličine boksova, u zavisnosti od važnosti pojedinačnih vesti.

Radna verzija sajta (logo nije odgovarajući, obzirom da će verovatno ići prethodno rešenje logo-a, dok se ne odradi total dizajn RTV) EKSKLUZIVNO:
www.pretraga.co.yu/homepage_rtv.png

Na ovoj slici ne možete videti primer "dramaturgije stranice" (verovatno možete da zamislite), to će se moći videti kada se sajt pokrene, pa kada vidite drugačiji raspored i veličinu elemenata prve stranice sajta u različitim danima ili delovima dana. Koliko će ovo koristiti Web redakcija RTV, zavisiće od njih samih.

Što se tiče specifikacije, Marko Bijelić je postavio dobro pitanje:
Citat:
U suštini, za koga se to tačno piše funkcionalna specifikacija, koje je piše i čemu služi?
U slučaju ovog projekta, bilo je više izlaznih dokumenata (tzv. deliverables). Ono što se ovde ispostavilo kao sporno (ili ne) jeste nekih 80 strana funkcionalne specifikacije. Zapravo, za potrebe klijenta kao njegov zahtev prema izvođaču radova, dostavljena je i odobrena specifikacija u (uglavnom) tekstualnom obliku, a kao odgovor izvođača radova data je funkcionalna specifikacija (na nivou wireframe modela i dodatnih opisa) na više od 80 strana, gde su opisane sve bitne stranice sajta, na način koji će se kreirati ove stranice.

Pored ovih dokumenata, urađeno je još nekoliko vrsta pratećih dokumenata sa obe strane, a detaljnije o svemu tome (kako se vodi projekat i koji dokumenti ga prate) za zainteresovane - imate na studijama koje su mi u potpisu poruke
Dragan Varagić je offline   Odgovorite uz citat