Citat:
Originalno napisao zigor
Ah, vec se plasim da ce ovo postati klasicno prepucavanje koja je distribucija bolja, pa jos ako se ukljuce windowsovci ...
|
Bwahahaha, evo nas
Daklem, ako si već rešio da koristiš "kupusaru", preporučujem ti da bar izabereš neku "enterprise" koja se koristi i u industriji a ne samo među entuzijastima. Moj predlog je CentOS - de fakto kopija RHEL-a. Prilično je stabilan, u smislu da ne izlazi nova verzija na svaka dva meseca, a takođe je jedina distribucija koju sam probao (naglašavam: "koju sam probao") gde kod upgrade-a na sledeću verziju sve ide glatko.
Druga varijanta je Novell/SuSE, tj verovatno OpenSuse na kojoj i ja radim na poslu - u principu je OK i Yast je fina alatka (onaj tekstualni - grafički je odvratan) ali kod upgrade-a na sledeću verziju ćeš najverovatnije biti u situaciji da reinstaliraš sistem od početka, pa bolje stavi /home na posebnu particiju.
Od ostalih kojima sam se igrao nedavno, Ubuntu je "slick" ali se dešavalo da npr kompajliraju kernel sa jednom verzijom gcc-a (3.4) a isporučuju drugu (4.0) uz distribuciju pa kad treba da kompajliraš neki kernel modul, eto belaja (ovo govorim iz iskustva). Mepis je možda i bolji Ubuntu od originalnog - jedino mi se ne dopada što dolazi sa KDE-om ali većina normalnog sveta ionako više voli KDE
FreeBSD je pravi Unix i jako je lepo i logično organizovan za razliku od kupusare, ali ako hoćeš da se baviš multimedijom i sličnim stvarima ne znam koliko je baš dobar izbor.
Na kraju krajeva, savet sličan Pedjinom: koristi lepo Windows kao sav normalan svet i nema da te boli glava

Ili ako baš ne voliš MS a imaš para, nabavi Mac. Mac OS X je definitivno najbolji desktop Unix koji je ikad napravljen.