Pogledajte određenu poruku
Staro 07. 12. 2006.   #150
valeksic
Vladimir Aleksić
Certified
 
Datum učlanjenja: 10.07.2006
Poruke: 93
Hvala: 0
13 "Hvala" u 11 poruka
valeksic is on a distinguished road
Default

Februar je nerealan rok. Izgleda da je neko krenuo sa predizbornom kampanjom...



Danas, 8. decembar 2006.

Srbija prelazi sa YU domena na RS od 1. februara 2007.

Beograd - Preregistracija važećeg Internet domena YU (.yu) na RS (.rs) počeće od 1. februara 2007. najavljuje za Danas pomoćnik ministra nauke za Internet Čedomir Šuljagić. Prema njegovim rečima Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RINDS), koji bi taj posao trebalo da obavlja, biće registrovan kao pravno lice do kraja ovog meseca.

- Posle toga ulazimo u komunikaciju s međunarodnom organizacijom ICCAN kako bi registrovala novi domen. Preregistracija će možda početi od 1. februara, ali sve zavisi koliko brzo će reagovati iz ICCAN - ističe Šuljagić i dodaje da će postojeći domen YU raditi u narednih pet godina, ali da neće moći da se registruje pod istim.
Osim toga, Šuljagić napominje da lice koje već poseduje stari domen narednih godinu dana neće moći da se registruje pod novim "da ne bi došlo do krađe domena".

Preregistraciju postojećeg Top Level domena i upravljanje novim obavljaće Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RINDS), osnovan 8. jula u Beogradu. Registar su osnovali sadašnji administratori .yu domena, Internet provajderi i Ministarstvo nauke Republike Srbije, organizacije civilnog društva i druga pravna lica (ukupno 34).

- Moramo da održimo prvu redovnu Skupštinu i izaberemo novi Upravni Odbor, ali najpre da se registrujemo kao privredni subjekt. Registru će moći da pristupi svako ko bude uplatio osnivački ulog i potpisao osnivački ugovor. Moramo izabrati i direktora, pronaći prostor, novac i napraviti server. Tek onda dolazi preregistracija na domen .rs - kaže za Danas administratorka .yu domena i direktorka RINDS Mirjana Tasić.

Trenutno je u Srbiji moguća besplatna registracija domena i to isključivo za pravna lica i organizacije iz zemlje, dok fizička lica nemaju to pravo. Dozvoljena je registracija jednog domena po jednom pravnom licu, a domen je definisan kao javno dobro koje se "ne može otuđivati i iznajmljivati". Odgovornost za registrovani domen snosi organizacija koja ga zahteva, ona je odgovorna i za registraciju naziva i imena zaštićenih Zakonom. Bilo kakav spor oko naziva domena sa organizacijom koja polaže pravo na zaštićeni naziv može se rešiti jedino sudskim postupkom. Mirjana Tasić navodi da će ubuduće postojati arbitražna komisija koja će rešavati sukobe oko imena domena.

- Od 1995. domeni se gomilaju, a mnogi od njih su neaktivni. Cena za održavanje domena će iznositi između pet i 50 evra godišnje. Zalažem se da održavanje bude što jeftinije i dostupno svakome. Upotrebu nacionalnog domena neće kontrolisati država, već korisnici - zaključuje Tasić i dodaje da novi pravilnik o registraciji domena predviđa da će i fizička lica moći da ih zakupe u neograničenom broju.

U Srbiji je trenutno registrovano preko 30 hiljada domena, rekao je svojevremeno za naš list tehnički koordinator domena Zoran Vignjević. Mesečno se, prema njegovima rečima, pokrene više od 900 novih domena.

S. Stamenić

Poslednja izmena od valeksic : 07. 12. 2006. u 23:22.
valeksic je offline   Odgovorite uz citat