Pogledajte određenu poruku
Staro 14. 12. 2006.   #39
BraMom
Branimir Momcilovic
Qualified

Datum učlanjenja: 15.02.2006
Hvala: 47
25 "Hvala" u 8 poruka
BraMom is on a distinguished road
Default svi smo jednaki, samo se po malo razlikujemo

Ovde već počinje filozofska rasprava, a da nismo jednaki nismo, ali ja ću malo o elitizmu.

Elitistička fora nije propala, gde se god okreneš videćeš elitizam. Ovaj forum je elitistički, naše rasprave (stručne) može da prati nekoliko procenata ljudi, a mi se i ne trudimo da naši postovi ovde budu razumljivi nekome ko nije iz branše. Dakle, elitizam po definiciji. Da ne nabrajam dalje, sport, umetnost, nauka, vojska (čak postoji izraz elitna jedinica)

Šta te više zainteresuje jedan ekstra bloger, ili masa prosečnih? Kome daješ prednost? Meni lično više znači jedan dobar, nego celi neki blog servisi za koje verovatno ne bih ni primetio kada bi nestali.
Zašto je Peđa otišao u Francusku? Tamo su jednaki ljudi jednakiji? Ne, već zato što je bolje, ekonomski, kultrurno, svakako. Znači izabrao elitu. Zašto onda ne i elitnu školu? Ili ti je franak drag samo zbor tri reči na njemu?

Sa druge strane ideologija koja je proklamovala jednakost je propala krajem prošlog veka, bili smo svedoci kako.

Elitizam sam po sebi ne nosi ništa loše, možda je problem u terminima, ne znam šta pod elitizmom tačno podrazumevate, ali meni je ovo tumačenje ok:
Citat:
елита (л. eligere изабрати, фр. elite), латиницом: elita
оно што је најбоље,најодабраније, кита, цвет нечега, нарочито друштва; вој. најодабранија војска, језгро војске.
A što se škole u tom smislu socijalizacije tiče, ima to neku svoju logiku, ali to je sasvim druga stvar. Iskreno, ja se ne bih toliko socijalizovao sa ispod prosečnima, možda sam elitista?