Pogledajte određenu poruku
Staro 15. 12. 2006.   #21
Ilija Studen
Direktor Kombinata
Invented the damn thing

Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
Ilija Studen će postati "faca" uskoroIlija Studen će postati "faca" uskoro

Kada ste vi bili u školama? Da li ste čuli za "specijalce" (specijalna odeljenja po srednjim školama, znam da sigurno jedno postoji u Novom Sadu pošto znam dvojicu mehatronaca koji su izašli iz njega). To su ljudi koji otkidaju prirodne nauke (matematika, fizika itd), koji imaju razvijene radne navike i sa kojima se uvek radi na višem nivou.

Nema tu nikakve diskriminacije. Ako si položi prijemni sa dovoljnim brojem bodova da upadneš u specijalce upadaš, ako ne ideš u regularno odeljenje. Ako se pokažeš kao jak u regularnom odeljenju možeš da tražiš da te prebace u specijalce gde se na osnovu testa ili dosadašnjeg rada odlučuje da li ideš ili ne.

Prosto kao posalj. Sorry Peđa, ali to o ljudskim pravima je besciljno tupljenje i razvodnjavanje diskusije, bar u konktestu ove teme.

Meni uvek na pamet pada scena iz jednog filma:

Klinac sedi sa ostatkom razreda na matematici dok se uči deljenje. Učiteljica na tabli napiše par brojeva:

3, 5, 4, 12, 30, 2.5, 18, 5.1

I pita:

"Koji su brojevi deljivi sa 2?"

Pošto je klinac rasejano zvera u sve samo ne u ono što ona priča njega pita i on potpuno neobavezno pogleda na te brojeve i kaže: "Pa svi su". Ostali klinci tek uče celobrojno deljenje i u tom kontekstu im se posavlja pitanje. U takvoj atmosferi napredniji klinci se smaraju (ja se sećam da sam non stop crtao - veliki problema kada se na kraju polugodišta nosila sveska na pregled ).

Što se privatnih škola tiče to je jedan od načina da raditelji mogu da utiču na uslove u kojima njihovo dete uči, ništa više.
Ilija Studen je offline   Odgovorite uz citat