Pogledajte određenu poruku
Staro 15. 12. 2006.   #68
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book

Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro

Inače, školstvo se izmenilo - uveden je prvi razred bez numeričkog ocenjivanja da bi se stavio veći akcenat na socijalizaciju dece. Kad već moraju da se orobe višečasovnim sedenjem u klupi - makar da ne brinu još i o ocenjivanju.

A u drugom razredu ... prvo pumpanje dece da za svako zaboravljanje sledi minus, po formuli: 3 minusa - kec! To je "da deca postanu urednija i savesnija". A domaći zadaci ... bio sam na roditeljskom sastanku i tamo lepo čujem da će deca dobijati domaći ali "to je lagano, da stiču radne navike" ... i sad, nakon par meseci, vidim da to "lagano" odnosi oko 2 sata rada! U drugom razredu osnovne!

Gradivo je toliko napumpano da mi se u ovom trenutku čini da su neosnovani strahovi da daroviti neće biti u prilici da osete opterećenje, pitam se upravo kako izdržavaju oni ostali. Krenu da pljušte kontrolni zadaci - rezultat bude recimo jedna petica u odeljenju od 26 dece ... uglavnom četvorke, ima naravno i trojki, dvojki, a grune i poneki top. ... Drugi razred osnovne - izdvajaju se deca koja tegle gomilu dvojki, vrlo je jasno da se hvataju u koštac s nečim neodgovarajućim - naravno da će brzo poneti epitete "tupana" među vršnjacima, a ovde se upravo vodila priča o nekoj jednakosti.

...

Domaći zadatak, matematika. Žali mi se ćerka da joj nije jasno kako se rade zadaci koje je dobila. Pogledam - geometrija, prave i poluprave... omg ... Prevrtim radnu svesku i nalazim definicije (!) da je prava duž koja je produžena u beskraj s obe strane, a poluprava samo s jedne. Ahah, blago nama, razmeću se bez problema s beskonačnostima! Ovde radi aritmetiku - celobrojno sabiranje i oduzimanje do 100 (da, celobrojno, jer je lepo skontala da ako od manjeg broja oduzmeš veći rezultat mora biti manji od nule), a u geometriji definicije i beskonačnosti. "prave se obeležavaju malim latiničnim slovima a, b, c" - jedino što oni još uvek nisu učili latinicu. ... Dakle, za domaći zadatak, između ostalog, treba da se nađe odgovor na sledeća pitanja:

- Koliko pravih prolazi kroz dve tačke?

- Koliko pravih prolazi kroz jednu tačku?
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat