Škole bitno utiču na formiranje društva u kome ćemo živeti. Prema tome na prvom mestu decu treba podučiti da poštuju i primenjuju osnovne ljudske vrednosti. Kao roditelju osnovni cilj mi je da dete sačuvam od današnjih devijacija društva.
Neko je u životu manje neko više uspešan, što opet ne zavisi od njegovog IQ-a već od toga u kom pravcu je usmerio svoj IQ. Jako je bitno da decu usmeravamo prema njihovim sklonostima. U tom smislu škole nemaju dobro izgrađen sistem detekcije interesovanja i usmeravanja dece u „najboljem „ pravcu. Ako klinka ima 1. iz fizike, možda je ona buduća prima balerina ( postoji video, ako pronađem link , imaćete priliku da pogledate)
Školstvo treba da je fleksibilno , jer pedagog koji se zaposlio recimo ’98 (zaslugom političkog angažovanja), ne može da edukuje decu ako nije promenio način razmišljanja. Ko će testirati kvalifikacije svih tih pedagoga i ko će im reći da ne rade dobro i ko će ih razuveriti da se svet ipak menja i da i oni ceo život moraju da uče.
Mislim da škole za decu VIP roditelja nikako nisu dobre. To je vrsta geta gde se na život gleda jednostrano. Iz tog ugla, deca sa tako razvijanim predrasudama o životu, nikako neće razumeti da se svet ne okreće zbog njih. (nisam siguran da je drugačije u takvim školama, ali ispravite me ako grešim).
Opet povelje UN i kojekakva zagarantovana ljudska prava i prava deteta danas samo stoje na papiru. Svet se zasniva na interesima i u toj igri je sve dozvoljeno. Ne treba decu učiti da će ih neki papir spasiti od svega. Moraju bit borci, ali ako se budu pridržavali lekcija o ljudskim vrednostima, verujem u buduće generacije.
Bravo za predhodni post.
Poslednja izmena od bluesman : 15. 12. 2006. u 14:16.
|