Citat:
Originalno napisao djoca
Dalje, zakoni su nam jadni. Pretpostavimo da Bluesmana postave za direktora skole. I Bluesman ima ideje kako da napravi od te skole bolje mesto. I sta sad. Ima 50 nastavnika, od kojih 5 valja necemu, i 45 udju u odeljenje i krenu da diktiraju. Bluesman po zakonu ne moze da otpusti tih 45. tj, moze, ali ce sud da ih vrati na posao. Bluesman sve i da nadje nacin da ih otpusti, mora da primi visak iz druge skole koji tamo nema pun fond, a koji je u 99% slucajeva isti kao i ovaj sto ga je otpustio. Znaci, mozes da napravis neku kozmeticku promenu, da sredis kabinet za informatiku, da ako imas srece da imas par profana koji su modernijih shvatanja i radni, makar decu naucis necemu na njihovim predmetima. Ali, opet je to kozmetika. I zato kazem da je problem neresiv. Makar u narednih 20 godina.
|
Sve je to tačno što se stanja tiče osim što kod mene na primer ne bi mogao da radi čovek protiv koga je podnete krivična prijava zbog pedofilije. Pa da vidim koji će to sud da ga vrati do završetka sudskog procesa.
Evo još jedna situacija: rekoh da sam se nekoliko puta dogovarao sa nekim nastavnikom tehničkog koji me svaki put ispali. I pretposlednji put odem kod direktorke i kažem "nećete nikada dobiti internet ako se taj čovek bar jednom ne pojavi". Odemo i nađemo ga (začudo) na času i dogovorimo se da se nađemu sutra (znači ne kroz 20 dana nego sutradan) u 5 popodne. Direktorka kaže "dobro, biću i ja tu sutra u 5". I šta se dešava sutra u 5? Dođem ja, dođe direktorka, nema ovoga. Ona pošalje dežurnog učenika da ga nađe i na kraju sazna od tetkice da ovaj nije ni bio u školi ?!!?! Znači on ceo dan nije držao nastavu, a ona za to nije ni znala, nije se nikome ni javio a kada ga je pozvala telefonom rekao joj je da je imao "privatnog posla" pa nije mogao da dođe, na šta je ona rekla "dobro" ?!?!?!?! Pa jel' to može da se toleriše?
Postoji prekršaj "povreda radne discipline" pa se pokrene disciplinski postupak, pa ako ništa drugo dobije po džepu ... pa neka radi privatne poslove.
Dalje, školski psiholog je alkoholičarka koji nije za poslednjih 5 godina primila ni jednog učenika, bilo na zahtev nastavnika, roditelja ili učenika. Jednostavno kada se neko pojavi ona kaže "dođite neki drugi put" i taj drugi put se nikada ne desi.
Školski pedagog nikada nije u školi i objašnjenje je da radi u više škola + tezgari pa nema vremena da dođe. Navodno dođe na 15 minuta i odmah zapali. A direktorka neće da se zamera jer je uskoro reizbor direktora.
Nego šta nego bih rasčistio to sve pa makar im toliko nalupao kazni (sve po zakonu) da im se jedino isplati da daju otkaz. A oni koji rade savesno i kvalitetno (ima ih dovoljno za početak, a ostali bi se uklopili) bi dobijali sve što mogu da dobiju.
Problem je rešiv sam kada bi bilo više rada a manje politikanstva u školi.