Bluesman, uvidjas ti dobro de je problem, ali ne i gde je resenje. Ono postoji i institucionalizovano je u celom svetu i kod nas - inspekcija. Ko je vec u 30-tim mozda se i seca kako je to izgledalo kada je u nase osnovne skole dolazio inspektor. Tada su za inspektore birani najbolji, uz ogradu da je vecina ipak bila u KP. U vreme Milosevica inspektori su postali vredna 'alatka' za pritisak na direktore i nastavnike i tu pocinje propast inspekcije, kao sto nam se to dogodilo i u gradjevinarstvu, trgovini, pravosudju (opet, dodaj po zelji).
Da zakljucim, deci treba pomoci da se izraze i nadju interesovanja koja ce vremenom slabiti i najcesce nestajati, bivajuci zamenjena novim interesovanjima. Evo, moji roditelji kao pedagozi su smatrali za ispravnu teoriju da deca ne treba da uce slova pre osnovne skole, tako da bih danas verovatno bio najveci debil u prvom osnovne. To je bio i razlog da su otkrili da imam astigmatizam tek u prvom osnovne

Ali, zahvaljujuci tom divnom vremenu provedenom u igri sa SVOM drugom decom i na sportu ili gledajuci sport sa ocem, ne sam, sa ocem, koji je imao vremena za mene, sa 4 godine sam znao da pratim rezultat u kosarci. I tad su deca volela sport, a ne PC i PS igrice, nismo mi bili Jankovic / Tipsarevic / Babovic generacija, sport radi uspeha, nego sport radi druzenja, uzbudjenja, identifikacije sa uspehom grupe, sa uspehom pojedinca kao sportiste, ne pojedinca kao sluzbenika politike i ideologije. Evo Ivanisevica, nedavno sam procitao da je jedan od navijaca WBA. Znaci, idem ja u skolu, imam i drugare, treniram tenis, radim sta vec radim, ali mora i red da se zna - izvoli, dete, biraj, WBA, Forest, 'liberalnija' deca i za HSV. Tada su se deca IZJASNJAVALA i branila svoje izbore, danas bi takvi klinci izgledali kao najvece 'paljevine' medju 'cool' decom, koja su, znate, odmerena, ne pale se na gluposti, citaju SK ili idu na balet, najcesce mrmljaju kad treba da govore i govore kad ih niko ne pita, itd. Tada je kao nesto nestvarno, kao legenda, opisivana igra 'kamenih lica'. Kad pogledas socijalnu artikulaciju danasnje dece, 'kamena lica' su za decju olimpijadu 21. veka, nesto softcore, benigno.